小小的睡蓮

作者: 小白 发表于 2009-4-12 02:17:43
6103 20
北上的獵物 add6icon

IMG_0213 (Large).JPG
IMG_0221 (Large).JPG
natsuki 發表於 2009-4-12 03:10:47 |顯示全部樓層
好可愛.
maplejoe 發表於 2009-4-12 12:42:58 |顯示全部樓層
見到好靚,屋企無天台種,唯有欣賞!
JenJen 發表於 2009-4-13 00:08:23 |顯示全部樓層
真係好靚呀!!!
muitau 發表於 2009-4-13 01:53:56 |顯示全部樓層
小白,
我都買左呀, 不過係淺粉紅色!
今日同朋友講開(佢做幫人清洗魚池的),
佢話佢見過蓮花有虫,一條條沿住支莖生到上面底,
佢想起都打冷震.

請問你知唔知佢提既係乜虫害?
市面有無一啲防虫藥係比蓮花或水種植物發生以上情況?
同埋你盤水好清呀, 點換水的?
平日多久換一次水?
avery 發表於 2009-4-13 07:37:32 |顯示全部樓層
個盆大D好 ~~
wendy_choy_hk 發表於 2009-4-13 10:27:47 |顯示全部樓層
好靚呀
u915 發表於 2009-4-13 11:34:44 |顯示全部樓層
So lovely
lillian02 發表於 2009-4-13 19:09:31 |顯示全部樓層
蓮花真美
小白 發表於 2009-4-14 11:38:47 |顯示全部樓層
小白,
我都買左呀, 不過係淺粉紅色!
今日同朋友講開(佢做幫人清洗魚池的),
佢話佢見過蓮花有虫,一條條沿住支莖生到上面底,
佢想起都打冷震.

請問你知唔知佢提既係乜虫害?
市面有無一啲防虫藥係比蓮花或水種植物 ...
muitau 發表於 2009-4-13 01:53

吓... 我第一次種... 唔識..  對於水裡的虫... 我就只有換水 (因會養魚)...
小白 發表於 2009-4-14 11:42:58 |顯示全部樓層
個盆大D好 ~~
avery 發表於 2009-4-13 07:37

知道啦, 起碼要大一倍... 屋企只有呢個用住先... 已 cut 了很多葉..... 張價就貨
muitau 發表於 2009-4-14 14:32:53 |顯示全部樓層
吓... 我第一次種... 唔識..  對於水裡的虫... 我就只有換水 (因會養魚)...
小白 發表於 2009-4-14 11:38

小白,
唔該你, 我都想養魚, 但驚天台會晒死佢, 十五十六中!!
cf0 發表於 2009-4-14 19:19:05 |顯示全部樓層

係wor, 小白, 不如開個帖, 影下你的碗蓮!   
小白 發表於 2009-4-14 21:19:22 |顯示全部樓層
係wor, 小白, 不如開個帖, 影下你的碗蓮!   
cf0 發表於 2009-4-14 19:19

, 得 d 葉, 大得好快, 自上次話 d 水味, 換了兩次水后已冇味啦 ... 今天玩換水.. 上落 10 幾次 減肥
cf0 發表於 2009-4-14 22:17:46 |顯示全部樓層
上落 10 幾次
噢, so fit !
小白 發表於 2009-4-14 22:23:04 |顯示全部樓層
上落 10 幾次
噢, so fit !
cf0 發表於 2009-4-14 22:17

Yes, I am so fat...
muitau 發表於 2009-4-15 10:18:48 |顯示全部樓層
小白,
上落10幾次? 你是否放天台?

大啲個盆既意思係內盆定外盆呀? 即係要加泥?
你會盆中盆定直接將啲泥放入去個大盆到?

我估暫時我都唔養魚住,因為尋晚我剪開完既蓮花時,
伸手入水到啲水係暖既, 尋日都未到30度, 再熱啲日日屋企都有"魚肥"!
你是否放有瓦遮地方?
小白 發表於 2009-4-16 21:55:25 |顯示全部樓層
小白,
上落10幾次? 你是否放天台?

大啲個盆既意思係內盆定外盆呀? 即係要加泥?
你會盆中盆定直接將啲泥放入去個大盆到?

我估暫時我都唔養魚住,因為尋晚我剪開完既蓮花時,
伸手入水到啲水係暖既, 尋日都未到30度,  ...
muitau 發表於 2009-4-15 10:18

因有好多花芽..  所以不會換盆.. 只是換大個盆 (已換, 都係再大 d, 會好 d)  大得好快呢

早上開花..  下午便休息...
IMG_0493 (Large).JPG
padma 發表於 2009-5-13 14:27:24 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2009-5-14 23:16:55 |顯示全部樓層
wa!! 小白乜有啲咁好嘢唔單聲呀! 呢隻係咪迷你種嚟架?
12下一頁