香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 寵物茶座 昆蟲及兩棲類 陸龜
作者: 八王爺 發表于 2007-6-24 09:56:45
4889 12
我淨喺养 緊 陸龜,因为兩个女钟意,一人一只。
一只係紅腳,一只係非洲盾臂,全部都有牌,兩年續一次。
春春 發表於 2007-6-26 14:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-6-24 09:56 發表
我淨喺养 緊 陸龜,因为兩个女钟意,一人一只。
一只係紅腳,一只係非洲盾臂,全部都有牌,兩年續一次。

拜見王爺.............有無相睇下呀??

回復

EddieOR 發表於 2007-6-26 15:11:41 |顯示全部樓層
係呀,我想問問平時我地係街市買到既烏龜係咩龜黎嫁?即係香港最普通,而且最普遍的龜
回復

春春 發表於 2007-6-26 16:18:25 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-6-26 15:11 發表
係呀,我想問問平時我地係街市買到既烏龜係咩龜黎嫁?即係香港最普通,而且最普遍的龜   

應該係草龜.....用黎煲湯咗種ma....係唔係呀??
回復

EddieOR 發表於 2007-6-26 19:42:57 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-6-26 16:18 發表

應該係草龜.....用黎煲湯咗種ma....係唔係呀??

煲湯 草龜是否即是水魚?我所指都是不煲湯,是用來養的,很細很細隻的
回復

Tony 發表於 2007-6-27 00:28:57 |顯示全部樓層
巴西龜?我見魚街檔檔都是咁寫....
回復

春春 發表於 2007-6-27 00:35:32 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-6-26 19:42 發表

煲湯 草龜是否即是水魚?我所指都是不煲湯,是用來養的,很細很細隻的

其實你都講得出草龜&水魚啦....兩個物種黎ka....得閒行下街市啦....嘻嘻!!!!

隻隻龜bb咗時都係細細隻ka la.....咁要問問自己鍾意水龜定陸龜la.....

俾個wedside你睇睇啦.....記住養咩都好,要好好照顧佢地呀!!!!嘻嘻............

http://www.reptiles.hk/index.php

回復

jellyfishy 發表於 2007-6-27 00:38:43 |顯示全部樓層
大家俾d相來看看止下渴啦~
春春喎~ 你隻童童呢????? 要看相呀呀呀~~
回復

tata 發表於 2007-6-27 00:42:37 |顯示全部樓層
幾個月前養個兩隻盾龜, 唔知係買返嚟己經有病還是唔識養, 成日唔動, 朋友話可能冬眠, 但最後緊係長眠啦~
回復

春春 發表於 2007-6-27 00:50:21 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-27 00:38 發表
大家俾d相來看看止下渴啦~
春春喎~ 你隻童童呢????? 要看相呀呀呀~~

呢隻童童擔心死春春la.....早前嘔呀......到而家都係手軟腳軟...

好返d影d相俾大家睇啦!!!!good night!!!!

http://www.love.cartier.com/

回復

cross 發表於 2007-6-27 08:26:26 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-6-27 00:35 發表

其實你都講得出草龜&水魚啦....兩個物種黎ka....得閒行下街市啦....嘻嘻!!!!

隻隻龜bb咗時都係細細隻ka la.....咁要問問自己鍾意水龜定陸龜la.....

俾個wedside你睇睇啦.....記住養咩都好,要好好照顧佢地呀!!!! ...

圍威喂..老細幾多位.........
街市有幾種龜賣..
d人都係上山捉姐嘛
不過之前上網睇上生捉果d有機會有蟲同埋有唔知乜病
回復

神秘人 發表於 2007-6-27 11:27:50 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-6-27 00:42 發表
幾個月前養個兩隻盾龜, 唔知係買返嚟己經有病還是唔識養, 成日唔動, 朋友話可能冬眠, 但最後緊係長眠啦~

香港最冬果日佢地都唔會冬眠, 香港既天氣係唔會令佢地冬眠
回復

EddieOR 發表於 2007-6-27 13:36:26 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-6-27 00:35 發表

俾個wedside你睇睇啦.....記住養咩都好,要好好照顧佢地呀!!!! ...

唔該哂,個網有很多普遍的寵物的討論,一定有好多好野睇
回復