音樂會 (今晚, non-profit making)

作者: jellyfishy 發表于 2009-4-5 09:51:44
3086 53
carlo 發表於 2009-4-6 10:41:50 |顯示全部樓層
推廣文化藝術, 沒乜錢賺, 政府若不幫手資助, 根本生存唔到.
但沒有文化藝術, 香港會變得像 bible故事中的"所多碼"和"娥多拉" (係咪咁既名呀?), 人的生活像行屍走肉, 沒有靈魂. ...
jellyfishy 發表於 2009-4-6 10:29

練既空間都無 ....... D 人好怪架 , 裝修又唔投拆 , 但係一練野就投拆 !  報警都試過 !
回復

carlo 發表於 2009-4-6 10:42:22 |顯示全部樓層
推廣文化藝術, 沒乜錢賺, 政府若不幫手資助, 根本生存唔到.
但沒有文化藝術, 香港會變得像 bible故事中的"所多碼"和"娥多拉" (係咪咁既名呀?), 人的生活像行屍走肉, 沒有靈魂. ...
jellyfishy 發表於 2009-4-6 10:29

練既空間都無 ....... D 人好怪架 , 裝修又唔投拆 , 但係一練野就投拆 !  報警都試過 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 11:22:18 |顯示全部樓層
大仔  Clarinet 6 級咋 , 因為停左 2 年無學 , 後緊 5 月考 8 級 , 但係 D THEORY 就仲未得 , 佢正一 LAZY 鬼黎架 , 佢都想玩 SAX. 不過我要佢考埋個 8 級先 , 囡囡就咩都玩一陣 , 綱琴去到 2 級就因為搬黎呢度無 ...
carlo 發表於 2009-4-6 10:37

唔鍾意Clarinet, 咁考來做乜呀? 又唔係平. 
初中時,自學clarinet,學了半年, 想知自己能力,所以貪得意走去考G.4(那時只需400元左右, 好平~), 拿唔到merit,有點樣衰.
Sax G8一路都無考,因為唔想俾成千元去考.
早幾年出來做野,想還個心願,所以報番G8. 考前一個月才問人借支 Soprano Sax 去考,欠4分上唔到Distinction,好失望.
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 11:41:52 |顯示全部樓層
以前小時候,媽媽成日驚我讀唔成書.所以從來都無阻我玩音樂.
中三那年,已經跟師兄師姐去小學做助教,諗住中五讀唔上都可以去教人樂器.
升中四那年,傻下傻下跟d大人去台灣演出,那時自己乜都唔識,成日俾人笑我吹野唔得.
想起那時想買支好d的 T. Sax(因為學校借來的那支1978出品,欠maintenance, 壞壞地) 要成萬蚊,好想自己有支屬於自己的Sax.
媽話,若果我三個月內自己儲到4000元,佢會幫我包底.
為左擁有自己的樂器,我日日在學校的canteen幫手,以換取 'free' lunch,把零用都儲下, 有時甚至行路回家(行個多小時),同埋去別人的店舖幫手...
可惜,三個月,每天的零用只得12元,就算儲起晒,加埋part time 賺來的錢,都只儲到3000元左右.
婆婆見到咁,話補貼我,跟住那年的六月就買了我生平第一支 Sax~~ 
啊~ 一個長故事.

呢支 Sax不是 top model, 可是用了十幾年,性能還是很好.我很喜歡它,它仍然是我玩音樂的主要拍擋.
回復

Exodus 發表於 2009-4-6 11:53:14 |顯示全部樓層
主要係 Sax. (classical 個隻)
小時候貪得意玩過 Clarinet, 早兩年又身痕自學 oboe.
jellyfishy 發表於 2009-4-6 10:26

我覺得oboe好難聽.......
我到而家都仲未拎支sax去整@@
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 12:02:07 |顯示全部樓層
我覺得oboe好難聽.......
我到而家都仲未拎支sax去整@@
Exodus 發表於 2009-4-6 11:53

你個支 sax 係乜來的?model, 年份, brand.
回復

Exodus 發表於 2009-4-6 12:06:02 |顯示全部樓層
你個支 sax 係乜來的?model, 年份, brand.
jellyfishy 發表於 2009-4-6 12:02

Conn 20M
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 12:19:01 |顯示全部樓層
Conn 20M
Exodus 發表於 2009-4-6 12:06

oh... .... jazz model.
... 質地本來就...
回復

Exodus 發表於 2009-4-6 12:27:37 |顯示全部樓層
oh... .... jazz model.
... 質地本來就...
jellyfishy 發表於 2009-4-6 12:19

係...d 掣下面d 膠真係好易老化
係9幾年出品
回復

claudiatang 發表於 2009-4-6 12:33:43 |顯示全部樓層
水母真是多才多藝﹗
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 12:37:25 |顯示全部樓層
係...d 掣下面d 膠真係好易老化
係9幾年出品
Exodus 發表於 2009-4-6 12:27

本來呢個牌子出的 sax 就唔多掂.
回復

Exodus 發表於 2009-4-6 12:58:03 |顯示全部樓層
本來呢個牌子出的 sax 就唔多掂.
jellyfishy 發表於 2009-4-6 12:37

好彩唔使錢ja
人地送
回復

carlo 發表於 2009-4-6 14:52:11 |顯示全部樓層
水母 , 妳真係一個乖學生 !  我個仔初初學係為左學校果 D 一生一體藝 ,  初初我都係跟學校買支YAMAHA 膠管 比佢架咋 ,  到學期尾佢 MISS 同佢考左 4 級先換而家支 BUFFET 比佢 ,  今年佢要再買管我都唔讚成 , 如果佢有妳咁自律就好啦 !  今年我放晒手唔同佢練 , 佢 D SCALE 一D 進步都無 !  唉 !  如果妳係我個女 , 唔好話包底 , 都立即買比妳啦 !

講番大仔到佢轉左校就無學啦 !  因為果陣係學校請老師教 , 佢都係呢幾個月學番架咋 , 我都係咁諗 , 比多 2-3 年心機 , 考埋上去 , 萬一無野做都可以教吓人呀 !   

EXODUS , 點解唔 LAW 去整呀 ?  唔保養唔得架 !  LAW 去 尖沙咀 通利呀 !  好快整好架咋 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:08:04 |顯示全部樓層
exodus 個支野,拿去整的話,玩下手仲貴過買支新.

興趣,的確要講自己有無興趣架.對玩樂器無乜興趣的話,學左等於無學.
BUFFET的 student model(木製)其實都夠用到 G8的了,若果要for performance 或出去比賽的話,塊reed 要求就要高d.
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:09:45 |顯示全部樓層
水母真是多才多藝﹗http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(3).gif
claudiatang 發表於 2009-4-6 12:33

花心就真,仲要無張刀利~  
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:11:46 |顯示全部樓層
講開Cl. G4.記得那時考的那些pieces,覺得很好聽的,有一首好像3/4拍子,好有舞曲 feel~
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-6 15:17:54 |顯示全部樓層
講開Cl. G4.記得那時考的那些pieces,覺得很好聽的,有一首好像3/4拍子,好有舞曲 feel~
jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:11

邊期考試曲?
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:21:14 |顯示全部樓層
邊期考試曲?
Ling_Lin 發表於 2009-4-6 15:17

嘻嘻~ 好多年前喇~ 那時仲要問人借譜,乜名都唔記得lu~~
你又有玩 clarinet?
回復

carlo 發表於 2009-4-6 15:29:15 |顯示全部樓層
exodus 個支野,拿去整的話,玩下手仲貴過買支新.

興趣,的確要講自己有無興趣架.對玩樂器無乜興趣的話,學左等於無學.
BUFFET的 student model(木製)其實都夠用到 G8的了,若果要for performance 或出去比賽 ...
jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:08

佢用 E 11 咋 ,  REED  用  vandoren 3 1/2 "  ,   離開果間學校之後都無參加公開比賽咁滯 ,  而家都係得番校際音樂節同校內果 D 咋 !   佢唔係無興趣 , 又係玩玩吓又轉玩第 2 種 , 又唔練習 LAW !   如果佢肯勤力 D 就好啦 !
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-6 15:30:34 |顯示全部樓層
嘻嘻~ 好多年前喇~ 那時仲要問人借譜,乜名都唔記得lu~~
你又有玩 clarinet?
jellyfishy 發表於 2009-4-6 15:21

無丫,
不過間唔中會睇下呢d

clarinet....我邊吹到呢....
回復