空凤介召2

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 发表于 2007-6-24 09:30:56
7560 24
另一个 品种,喜欢強光和 通风的。

我們一般都叫它「霸王」 Tillandsia xerographica

这个属 华盛顿公約 第2类,所以一般禁止出入口。
t.xero b1.JPG
t.xero b2.JPG
wong 發表於 2007-6-24 12:01:13 |顯示全部樓層
己經死左3棵....
八王爺 發表於 2007-6-25 17:37:10 |顯示全部樓層
这个 是空凤中最难死的了。

你怎么能弄死三个?
wong 發表於 2007-6-30 21:07:41 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-6-25 17:37 發表
这个 是空凤中最难死的了。

你怎么能弄死三个?

3棵都爛心
八王爺 發表於 2007-7-2 06:24:57 |顯示全部樓層
是否每次澆水之后,沒有完全乾透呢?

这个最耐乾,耐晒。它本來生長在仙人掌上的。所以你不用常澆水。只要每晚 少少噴霧,真的少少,不要全棵濕淋淋。每天晒多些阳光。 或者,一个星期施少少空凤肥,長的很大啊!
wong 發表於 2007-7-2 10:14:19 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-7-2 06:24 發表

这个最耐乾,耐晒。它本來生長在仙人掌上的。所以你不用常澆水。只要每晚 少少噴霧,真的少少,不要全棵濕淋淋。每天晒多些阳光。 或者,一个星期施少少空凤肥,長的很大啊! ...

可能我成日淋水(整棵淋)所以爛心

多謝你既指導
wings 發表於 2007-7-4 01:54:22 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-7-2 06:24 發表

这个最耐乾,耐晒。它本來生長在仙人掌上的。所以你不用常澆水。只要每晚 少少噴霧,真的少少,不要全棵濕淋淋。每天晒多些阳光。 或者,一个星期施少少空凤肥,長的很大啊! ...

我想問什麼是空凤肥呀??

yin4200 發表於 2007-9-17 22:06:48 |顯示全部樓層
我對霸王一見鍾情 ,請問版主那裡可以買得到,價錢大約多少?

jade_a 發表於 2007-9-21 22:27:19 |顯示全部樓層
第三張相好似切過啲葱葉 喜歡霸王
cklam 發表於 2007-10-21 23:14:48 |顯示全部樓層
香港一般叫空氣草,不同品種生長環境都不同,呢種要打斜種。
八王爺 發表於 2007-10-22 09:16:07 |顯示全部樓層
怎样打斜? 掛起來不行嗎?
seed 發表於 2007-12-4 23:55:45 |顯示全部樓層
我都有個同霸王差不多樣的,
但好似越養越縮水
總是覺得佢乾乾的
我通常早上將佢噴濕濕的,
掛在窗口,
每早會有一至兩個鐘直射太陽,
會晒得太甘嗎?
我唔敢噴太多次水
因為之前有三個給我噴死了
八王爺 發表於 2007-12-9 07:48:17 |顯示全部樓層
应該 每日晒到3,4个鐘都唔怕!
而且要 晚上 日落之后才噴水。噴到成个湿晒,唔係噴少少。
早上 太阳出來了。不要噴。
sam 發表於 2007-12-9 19:23:38 |顯示全部樓層

回復 5# & 13# 的帖子

Please confirm (只要每晚 少少噴霧,真的少少,不要全棵濕淋淋 ) or (噴到成个湿晒,唔係噴少少)?  Thanks.
seed 發表於 2007-12-10 08:11:04 |顯示全部樓層
謝謝八王爺
遲d我上傳佢地d相給你看

謝謝Sam呀
你的問題令我好似又明白了多些秘決,
不過唔知有冇又諗錯邊,
勞煩大家幫忙給我改錯呀
噴水那方面呢,
我想是不是根據空氣的濕度而定呢?
好以現在比較乾燥,
水乾得快就可以噴濕d,
但潮濕天時就不用噴太多,
因水難蒸發, 容易造成積水浸霉佢
我咁諗對嗎
sam 發表於 2007-12-10 10:50:44 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

You're welcome!  Actually I'm also a beginner for 空凤, and I really got many many ...... questionssss.....!  At the same time 謝謝八王爺 & other members!

P.S.   I have to use my poor English + "cut & paste" as there is no 'Chinese writing pad software & hardware' at home!!!   

seed 發表於 2007-12-13 14:21:26 |顯示全部樓層
sam
你試下這個下載睇下有冇用
除了下載微軟新注音輸入法2003外
記得下載埋微軟輸入法整合器
否則開唔到個內置手寫板
http://www.microsoft.com/taiwan/windowsxp/ime/windowsxp.htm
seed 發表於 2007-12-13 14:35:40 |顯示全部樓層
被我越養越縮的空鳳們
051207 plants 001.jpg

乾乾的

乾乾的

這球比較大d, 感覺上冇咁乾

這球比較大d, 感覺上冇咁乾

喜歡她那卷卷的長髮

喜歡她那卷卷的長髮

這球雖與第二個一樣大, 但卻乾好多

這球雖與第二個一樣大, 但卻乾好多

與第一個一樣乾乾的

與第一個一樣乾乾的
八王爺 發表於 2007-12-13 15:38:00 |顯示全部樓層
你养咁多 个 霸王空凤?
sam 發表於 2007-12-13 17:20:49 |顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

謝謝seed呀    BUT!   I'm not sure whether the software(s) installed in my computer are 'genuine' ones, and there might be problem in downloading the softwares.  
12下一頁