迷岩求救

作者: klau 发表于 2009-4-4 08:35:46
1229 7

請問這棵迷岩 d 葉為何總是向下垂的? 應該唔係無水, d 泥都幾濕的。
請各位高手出手幫忙。
cyamy 發表於 2009-4-4 10:15:47 |顯示全部樓層
試下放溫室啦! 可能濕度唔夠 (不過現在空氣濕度都好似唔係好乾姐....)
我係新手一個啊! 有錯請指點.
heiheimama 發表於 2009-4-4 12:46:29 |顯示全部樓層
濕度不夠, 光照不足, 品種自生形態, 可以是不同原因, 只有一張相不足以斷症. 請你描述下種植環境? 同埋是什麼品種?

看樣子很可能是光照不足, 因為植株又幼又高.
klau 發表於 2009-4-4 16:30:43 |顯示全部樓層
濕度不夠, 光照不足, 品種自生形態, 可以是不同原因, 只有一張相不足以斷症. 請你描述下種植環境? 同埋是什麼品種?

看樣子很可能是光照不足, 因為植株又幼又高. ...
heiheimama 發表於 2009-4-4 12:46

其實盆花係我同事的, 不知是甚麼品種, 放在公司西斜的窗邊, 無入温室. 初初以為太曬, 所以 d 葉捲起, 搬番入室內都成兩個星期了, 但還是咁醜樣.
如果是光照不足, 植株長得又幼又高, 我都覺得有可能, 但為何它的葉會向下垂和捲起? 是因為濕度不夠?
棵花連盆都有成6吋高架, 用膠杯蓋住它又唔夠高, 喺公司又唔方便放温室, 其實你哋喺公司係點種迷岩架?
我都想學人種迷岩, 但現在連魚骨頭都種唔好, 真係唔知點開始.
chris 發表於 2009-4-6 13:07:42 |顯示全部樓層
klau 發表於 2009-4-7 23:07:47 |顯示全部樓層
可以參考下的網站
http://web.igarden.com.tw/magazine/show_one.php?serial_s=668&serial_m=3
chris 發表於 2009-4-6 13:07

Thanks.
其實之前我種av都係參考這個網的, 真係大頭蝦竟然忘記了, 星期六忽然記起, 已經睇咗喇.
等我用心 d 種好手頭上的 Sinn. Dollbaby先, 掌握到後再請大家分享其他的品種給我, 到時希望大家慷慨幫忙了
jo_jo 發表於 2009-4-7 23:51:09 |顯示全部樓層
Thanks.
其實之前我種av都係參考這個網的, 真係大頭蝦竟然忘記了, 星期六忽然記起, 已經睇咗喇.
等我用心 d 種好手頭上的 Sinn. Dollbaby先, 掌握到後再請大家分享其他的品種給我, 到時希望大家慷慨幫忙了 ...
klau 發表於 2009-4-7 23:07

等你種好啲我會有禮物賞比你
klau 發表於 2009-4-8 08:25:50 |顯示全部樓層
好感動呀,我已經充滿力量喇。