香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 椰汁紅豆榚

椰汁紅豆榚

作者: maymay靚 發表于 2009-4-3 10:24:53
5545 3
lee款甜食做法簡單, 岩晒我lee個初哥,,各位指教指教..

椰汁紅豆糕

材料:
A) 馬蹄粉40 g + 粟粉140g + 清水400 g
B) 鮮奶 250 g + 椰汁400 g + 砂糖250g (今次我覺甜左dd, 但家人話ok, 可自行減量)
C) 紅豆 80g (最好先將紅豆浸隔夜)
用具 : 手動打蛋器 (蛋拂)
做法:
1 將紅豆洗淨及預先浸4-5 小時, 加入2 量杯清水將紅豆煲至淋身後瀝乾水份備用 (我用匙將紅豆壓扁,口感唔會一粒粒)
2.將材料A)加入大碗內拌勻後, 用篩過濾粉漿.
3.將材粉B)順序加入鍋內將糖煮溶後改細火(或熄火), 將2)的粉漿慢慢加入拌勻, 然後用蛋拂不停攪至沒有粉粒後才開爐火或保持細火去煮滾麵糊.
4. 最後才加入紅豆粒拌勻, 然後放入長方形或方形糕盤上, 待涼後放入雪櫃冷藏2-3 小時即可切件享用.

一次就食晒啦...
紅豆榚 001X.JPG
紅豆榚 002X.JPG

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2009-4-3 10:32:52 |顯示全部樓層
整得咪好靚囉 ...
回復

maymay靚 發表於 2009-4-3 10:50:08 |顯示全部樓層
多得你 send 比我既食譜呀...
回復

fianfumy 發表於 2009-4-3 11:11:46 |顯示全部樓層
多得你 send 比我既食譜呀...
maymay靚 發表於 2009-4-3 10:50

個食譜都唔知是否我的 ... 因為我太多食譜 , 記唔到呀 ....
唔緊要 , 整我開心食得開心便可 .
回復