Hoya carnosa 'Krimson Queen'

作者: sammy 发表于 2009-3-31 21:16:45
4429 15
去年在花展十元三株的小苗,白邊斑葉種。這是我第一次種毬籣。種於北窗,粗生耐陰耐曬耐寒耐熱,春秋的溫度生長最快,其餘時間呆滯,一年就開

花有異香,不算好聞也不難聞

sammy 發表於 2009-3-31 21:25:00 |顯示全部樓層
玩找碴子: 找出哪一朵只有四瓣
ht333147 發表於 2009-3-31 22:01:29 |顯示全部樓層
玩找碴子: 找出哪一朵只有四瓣
sammy 發表於 2009-3-31 21:25

第四幅中間最高那朵
sammy 發表於 2009-3-31 22:06:21 |顯示全部樓層
第四幅中間最高那朵
ht333147 發表於 2009-3-31 22:01

還有第三幅右上角
Agnes 發表於 2009-3-31 22:57:39 |顯示全部樓層
花花好靚, 請問可唔可以拍張全身照, 等我他日知佢係寶入貨呢?
sammy 發表於 2009-3-31 23:01:27 |顯示全部樓層
花花好靚, 請問可唔可以拍張全身照, 等我他日知佢係寶入貨呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(0).gif
Agnes 發表於 2009-3-31 22:57

因掛在窗外很難打開, 找來一幅代用品:

幾塊葉的苗, 貴極都係10蚊有交易
Agnes 發表於 2009-3-31 23:12:09 |顯示全部樓層
苗枝真係其貌不揚, 點知佢係寶吖?
thx sammy 立即貼相
八王爺 發表於 2009-3-31 23:43:41 |顯示全部樓層
這品種很多的,不貴。
但開花也不易。
屠子步 發表於 2009-4-1 13:59:06 |顯示全部樓層
我就自問無料,種左依款一年未見過開花。
fnv234 發表於 2009-4-1 20:43:07 |顯示全部樓層
我見過花墟有D同Sammy貼出嚟果盆差唔多大嘅賣,不過唔知種幾耐先有花呢?
sammy 發表於 2009-4-1 21:15:09 |顯示全部樓層
我見過花墟有D同Sammy貼出嚟果盆差唔多大嘅賣,不過唔知種幾耐先有花呢?
fnv234 發表於 2009-4-1 20:43

呢種已係開花株了, 我的只有一半的葉也有兩梗花
Agnes 發表於 2009-4-1 21:50:50 |顯示全部樓層
呢種已係開花株了, 我的只有一半的葉也有兩梗花
sammy 發表於 2009-4-1 21:15

sammy 可否分享谷花祕訣呢?
sammy 發表於 2009-4-1 23:34:40 |顯示全部樓層
sammy 可否分享谷花祕訣呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(111).gif
Agnes 發表於 2009-4-1 21:50

沒有, 肥也少落, 不過4月至8月有直射光
sammy 發表於 2009-5-17 10:31:46 |顯示全部樓層

上圖開花的花梗, 又再出花. 開花到凋謝約十天.

sammy 發表於 2009-5-17 10:36:09 |顯示全部樓層

另一球. 可能有太陽曬, 香味較濃. 我開始認為是香味了, 是很嗆鼻很甜香的沐浴露味 香味是初開幾天最濃, 越來越淡, 而且是夜晚才有, 日間無味; 蜜露是開後幾天才見. 據研究發現*, 毬蘭有生理時鐘控制蜜露分泌, 子夜最盛. 我想, 花香其實也一樣吧. 放工後有香氣可賞, 正好配合我的作息時間

*http://www.springerlink.com/content/6x63663726702000/

sammy 發表於 2009-5-17 10:36:43 |顯示全部樓層
又有兩簇花