Nikon D40(開箱分享)

作者: 小閒 發表于 2009-3-29 22:27:46
13267 104
今日去左買我人生中第一部dslr----Nikon D40,
kit set價:HK$2988

送多個機袋

Body + 鏡 + 配件
小閒 發表於 2009-3-29 22:28:44 |顯示全部樓層
我係超級新手,仲未"舞"點部機同鏡,暫時一鏡走天涯,要勤力刨熟說明書先得。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-29 22:33:57 |顯示全部樓層
啊!
最後一批存貨喎!D40 唔出啦!
回復

semi-alba 發表於 2009-3-29 23:03:44 |顯示全部樓層
$2988唔算好貴wor,不過我其實係唔知價的
回復

avery 發表於 2009-3-30 00:45:10 |顯示全部樓層
D40 ... 唔 ... $3000 連鏡 ... 唔 ...
回復

花老爺 發表於 2009-3-30 10:19:37 |顯示全部樓層
只要能夠影得到一些靚相,就已經值回票價。
攝影是用個心,器材是其次。努力!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-30 16:17:26 |顯示全部樓層
D40 ... 唔 ... $3000 連鏡 ... 唔 ...
avery 發表於 2009-3-30 00:45

痕痕幾時出黎教我影相?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-30 17:19:35 |顯示全部樓層
痕痕 自閉ing ~~
回復

vivi 發表於 2009-3-30 22:21:17 |顯示全部樓層
$2988唔算好貴wor,不過我其實係唔知價的
semi-alba 發表於 2009-3-29 23:03

嘩嘩, 3千蚊唔洗, 咁荀....正呀
回復

阿忻 發表於 2009-3-31 00:14:57 |顯示全部樓層
努力呀! 多d練習加埋用心去影就會影到合心意既靚相架啦!
我第一部DSLR係D80... 依家都仲係用緊佢, 仍然係用緊枝kit鏡
我買o個陣$6880 kit裝..
連基本清楚用品(吹氣bum,抹布..)+4GB SD卡+麻麻地既腳架+機袋
本來應該得一袋裝nikon個盒, 點知最後變左兩袋XD
回復

goodman 發表於 2009-3-31 01:03:22 |顯示全部樓層
小閒 , Just PM you.
回復

avery 發表於 2009-3-31 08:05:40 |顯示全部樓層
痕痕幾時出黎教我影相?
虛宿寶瓶 發表於 2009-3-30 16:17

咪玩啦 ... 我何德何能可以教人影相 ... 你地個個外拍經驗分分鐘多我不止十九幾倍呀 ...

我用來用去都係 105VR ... 最多幾張用 1755, 除此以外支micro 幾乎冇拆過落黎 ... 50.8, 80200 通通冬眠未醒 ... I mean 係前年冬天冬眠到而家都未醒 ...
回復

貓后 發表於 2009-3-31 08:20:02 |顯示全部樓層
咪玩啦 ... 我何德何能可以教人影相 ... 你地個個外拍經驗分分鐘多我不止十九幾倍呀 ...

我用來用去都係 105VR ... 最多幾張用 1755, 除此以外支micro 幾乎冇拆過落黎 ... 50.8, 80200 通通冬眠未醒 ... I mean  ...
avery 發表於 2009-3-31 08:05

你買完返嚟又唔用佢哋,你係樹晒命丫,用下佢哋啦
回復

小閒 發表於 2009-3-31 09:00:12 |顯示全部樓層
goodman 發表於 2009-3-31 01:03

人如其名,U are so good~
thx a lot!
回復

小閒 發表於 2009-3-31 09:02:24 |顯示全部樓層
努力呀! 多d練習加埋用心去影就會影到合心意既靚相架啦!
我第一部DSLR係D80... 依家都仲係用緊佢, 仍然係用緊枝kit鏡
我買o個陣$6880 kit裝..
連基本清楚用品(吹氣bum,抹布..)+4GB SD卡+麻麻地既腳架+機袋
本來應該 ...
阿忻 發表於 2009-3-31 00:14

其實開頭想買D80/D90
但一個貴(D90)一個無貨(D80),而D40平,所以買佢
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-31 10:52:16 |顯示全部樓層
goodman 發表於 2009-3-31 01:03

好人哥哥好耐冇出現啦!有乜野好介紹?
回復

goodman 發表於 2009-3-31 13:36:28 |顯示全部樓層
好人哥哥好耐冇出現啦!有乜野好介紹?
虛宿寶瓶 發表於 2009-3-31 10:52

Been busy with work + life!
Leg is no good and can't go out + take photos!!  
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-31 13:51:39 |顯示全部樓層
Oh, be good la, you need to listen to the doctor.
回復

goodman 發表於 2009-3-31 22:17:43 |顯示全部樓層
Oh, be good la, you need to listen to the doctor.
虛宿寶瓶 發表於 2009-3-31 13:51

Yes, I will be good ga la!
I need good legs as I am going to Shanghai F1 in mid April.
Just bought a tel-photo lens and x1.7 converter.  Need to get use to it now.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-31 22:35:54 |顯示全部樓層
WA !!!!!!    勁呀!記得比相我睇!
回復