有沒方法讓薄荷小苗長快點

作者: 小詹 发表于 2009-3-29 02:16:34
4009 20
我初試種薄荷,好不容易,幾十顆種子才發了一個芽
可是那個芽生長速度跟蝸牛差不多,下土一個星期多了
還是那個樣子,小小的幾毫米,真葉都長不出來,
我想是我方法不對嗎?還是要用甚麼方法呢
謝謝

p.s:我也知道插千這個方法比較適合我,可是我這還沒找到薄荷莖買la~鳴
llaus 發表於 2009-3-29 17:01:56 |顯示全部樓層
出句聲問下花友就有啦
例如草民師兄啦,斑比公主啦,積積媽啦, gtr啦.........好多都有種好多薄荷
請他(她)們醒幾條來插種唔難啵
草民 發表於 2009-3-29 17:21:53 |顯示全部樓層
出句聲問下花友就有啦
例如草民師兄啦,斑比公主啦,積積媽啦, gtr啦.........好多都有種好多薄荷
請他(她)們醒幾條來插種唔難啵
llaus 發表於 2009-3-29 17:01

係呀係呀,快出句聲啦。
阿蛙哥哥越洋發功,大腳傳中。
小詹 發表於 2009-3-29 17:41:59 |顯示全部樓層
這個我也想,可惜我身在澳門,沒能享受到有香港各位花友贈送小苗的福la
不過沒關係la~我今天逛均澳門,終於讓我找到些薄荷莖la,
雖然看起來不太強壯,但聽聞薄荷生命力超強的說.
那~草民兄願意教教我怎樣處理嗎\?
草民 發表於 2009-3-29 17:52:00 |顯示全部樓層
浸水、生根、移入泥盆定植。
2007-9-15 001a.JPG

2007-9-15 006a.JPG
小詹 發表於 2009-3-29 18:03:08 |顯示全部樓層
直接插進水中就ok?唔使修下d葉或剪下嗎?
草民 發表於 2009-3-29 18:29:05 |顯示全部樓層
浸水部份除去葉子就得啦,當野草一樣咁種。
Mrs.Lee 發表於 2009-3-29 19:40:12 |顯示全部樓層
用水種, 唔插泥, 可以嗎?
小詹 發表於 2009-3-30 01:01:31 |顯示全部樓層
我在莖口處斜剪了一刀,讓水吸得快點,可以嗎?
曉文 發表於 2009-3-30 02:29:15 |顯示全部樓層
要快.....就要用泥種哦
JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:52:18 |顯示全部樓層
我在莖口處斜剪了一刀,讓水吸得快點,可以嗎?
小詹 發表於 2009-3-30 01:01

早晨小詹~
我通常都會好似你咁剪多刀架 , 係唔係有效就唔知 ,但我感覺上好好多 .
入泥後會快高長大 , 到時你再剪枝條黎慢慢浸 + 做實驗都未遲 ~~~
小詹 發表於 2009-3-30 15:05:59 |顯示全部樓層
222.JPG 唔知係咪買返來前d葉受左苦呢
浸左一日水之後佢都係軟曬咁款,係咪d莖太幼呢?
小詹 發表於 2009-3-30 15:07:45 |顯示全部樓層
今日行過又竟然又有發現有地方賣薄荷葉
一問,又係2蚊,但一大梱,多過昨日多多聲
Juna 發表於 2009-3-30 18:50:08 |顯示全部樓層
努力! 加油!
小詹 發表於 2009-3-31 00:42:26 |顯示全部樓層
d葉爬曬落來,點算?
miharuhk 發表於 2009-4-1 14:37:12 |顯示全部樓層
嗯...我係超新手,想問下...我之前響花壚買左盆薄荷番公司種...可能公司環境唔多合佢..佢好死下...如果轉水種可唔可以?? 我睇到草民大哥的一個post寫可以用沙+水種..我想試下,因為我次次種花草一用泥就好多小蒼蠅...我又唔想用殺蟲劑...屋企同公司都超多東東飛下飛下...好煩...
小詹 發表於 2009-4-1 17:19:22 |顯示全部樓層
但聽聞薄荷需要陽光先會靚~其實我都唔係好識,你最好開新貼問,仲要係標題度寫明搵邊個幫手
我呢度人氣為零呀,冇咩人理
草民 發表於 2009-4-1 17:58:19 |顯示全部樓層
嗯...我係超新手,想問下...我之前響花壚買左盆薄荷番公司種...可能公司環境唔多合佢..佢好死下...如果轉水種可唔可以?? 我睇到草民大哥的一個post寫可以用沙+水種..我想試下,因為我次次種花草一用泥就好多小蒼蠅... ...
miharuhk 發表於 2009-4-1 14:37

短期用水種都可以既,但長種梗係泥種好啦。

miharuhk 發表於 2009-4-1 22:28:08 |顯示全部樓層

舉手~問~請問草民大哥~我見之前你個post寫用砂...甘係唔係可以去花墟買??我見一哥寫後山..我住市區..所以....如果要買係唔係去花墟??另外,係唔係什麼都香草都可以用砂種??因為我唔多頂得順d小蒼蠅啦.....唔該~
bobyjj 發表於 2009-4-5 15:25:01 |顯示全部樓層
薄荷好易種, 要水, 要太陽, 只要剪一小段, 插水, 唔好里, 2個星期到就有根出, 2個月前買的小苗己經大個仔, 更開枝啦...
12下一頁