花菲花搶返黎的香草~近排yor yor地

作者: farfeifar 發表于 2009-3-28 12:43:48
16576 168

我d草草9成都係搶回來的, 鬼叫自己冇本事種得出咩~

sweet basil

sweet basil

香蜂草

香蜂草

9層塔/金不換

9層塔/金不換

香茅

香茅

rosemary

rosemary

紫蘇

紫蘇

蔥

碰碰香

碰碰香

倒手香

倒手香

百里香

百里香

茴香

茴香

葡萄柚薄荷

葡萄柚薄荷

金錢薄荷

金錢薄荷

朱古力定柚子薄荷呢?

朱古力定柚子薄荷呢?

霍香

霍香

斑葉倒手香

斑葉倒手香
阿忻 發表於 2009-3-28 14:27:38 |顯示全部樓層
我之前都想種盆羅勒係屋企>< 因為成日煮意粉o個D
但可惜買唔到種子亦買唔到苗
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-28 14:47:54 |顯示全部樓層
搶返來既香草又種得幾靚喎 monkey (38).gif
回復

蘑菇 發表於 2009-3-28 15:45:37 |顯示全部樓層
衰鬼~ 搶得好齊喎~抵你咁得戚!
回復

Juna 發表於 2009-3-28 17:11:17 |顯示全部樓層
搶到咁多....厲害!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 09:57:15 |顯示全部樓層
衰鬼 ~~~ 盤古古力薄荷唔係黎架  ,你呢一盤係柚子薄荷呀 ~
古古力薄荷0既葉片 , 比柚子薄荷0既仲要尖D ~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-30 10:01:09 |顯示全部樓層
6# JicJicmom
係咩??呢盆係貓貓比我架, 佢個屎講好似係朱古力薄荷來...
原來係柚子, 等我比返個名佢先!hehe~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 10:06:42 |顯示全部樓層
6# JicJicmom
係咩??呢盆係貓貓比我架, 佢個屎講好似係朱古力薄荷來...
原來係柚子, 等我比返個名佢先!hehe~
farfeifar 發表於 2009-3-30 10:01

我睇個樣似嘛  ~~ 要問番貓貓囉 ~~~
回復

cobie 發表於 2009-3-30 10:12:32 |顯示全部樓層
花花,積媽早晨,d香草好'惦'呀,又健康又整齊.喵喵對佢哋無興趣咩?
回復

貓貓 發表於 2009-3-30 10:15:46 |顯示全部樓層
果盆真係朱古力薄荷黎嫁,係草民兄俾gtr再俾我再俾你,唔知點解種種下nug晒色,我噚日都同gtr研究過都未有結果,大家再努力去找出答案啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 10:24:49 |顯示全部樓層
唷 ~~~~~~ 我記起一幅相呀 ~~~
MINTCHOCOLATEG012008WINTERR (Small).jpg
曾經有個 post 提及 gtr 薄荷0既問題 ~~ 會唔會係咁樣樣呢 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 10:26:49 |顯示全部樓層
但我唔記得係邊一個post 喇 ......
大意係話 , gtr 貼左佢d薄荷相出來 , 然後唔知邊個話相入面有2 (or 3 ??) 隻唔同0既薄荷云云.......
回復

farfeifar 發表於 2009-3-30 10:28:46 |顯示全部樓層
草民兄講o既!
咁就等呀草民兄入來幫手了hehe~
回復

貓貓 發表於 2009-3-30 10:57:52 |顯示全部樓層
唷 ~~~~~~ 我記起一幅相呀 ~~~
曾經有個 post 提及 gtr 薄荷0既問題 ~~ 會唔會係咁樣樣呢 ?
JicJicmom 發表於 2009-3-30 10:24

積積媽好記性啊!

gtr真係有機會攪錯左,我查下d朱古力薄荷的網頁,發現d葉同積媽講ge一樣,係尖d長d嫁!

http://www.bluestoneperennials.com/b/bp/HCHMIS.html
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 11:11:06 |顯示全部樓層

積積媽好記性啊!

gtr真係有機會攪錯左,我查下d朱古力薄荷的網頁,發現d葉同積媽講ge一樣,係尖d長d嫁!

http://www.bluestoneperennials.com/b/bp/HCHMIS.html ...
貓貓 發表於 2009-3-30 10:57

貓貓早晨呀 ~~~
其實唔係我好記性 , 而係我自己0岩0岩開始種香草時都攪錯左 ~~~~
當日響香薰園買左一盤古古力薄荷 , 但番到來養左一輪發現唔多對路 ...... 葉子圓圓好可愛 ..... 但睇到其他人0既古古力薄荷係唔同樣 . 然後第二次去香薰園時 , 響自己盤薄荷度剪左一枝去 "比對" 一下 , 發現原來上次買0既係柚子薄荷來的 ~
前前後後我成半年都以為佢係古古力薄荷呀 ~
回復

貓貓 發表於 2009-3-30 12:19:10 |顯示全部樓層
貓貓早晨呀 ~~~
其實唔係我好記性 , 而係我自己0岩0岩開始種香草時都攪錯左 ~~~~
當日響香薰園買左一盤古古力薄荷 , 但番到來養左一輪發現唔多對路 ...... 葉子圓圓好可愛 ..... 但睇到其他人0既古古力薄荷係唔同 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-30 11:11

哈哈!
咁咪同我今次一模一樣,我都懵懵地以為自己種左3個月朱古力薄荷!
原來係柚子薄荷,Hohoho!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 13:21:38 |顯示全部樓層
哈哈!
咁咪同我今次一模一樣,我都懵懵地以為自己種左3個月朱古力薄荷!
原來係柚子薄荷,Hohoho!
貓貓 發表於 2009-3-30 12:19

XDDDDDDDDDDDDDDDDD 我仲衰過你 ~~~ 懵左半年 !!!!! XDDDDDDDDDDDD
回復

草民 發表於 2009-3-30 13:37:04 |顯示全部樓層
草民兄講o既!
咁就等呀草民兄入來幫手了hehe~
farfeifar 發表於 2009-3-30 10:28

當時我係俾左兩種薄荷過 gtr ,佢就撈埋一齊種,仲唔識分別,我叫佢用氣味分下,佢話一樣味?
尖葉朱古力冇錯,圓葉我嫌唔好味,已淘汰。
回復

月光光 發表於 2009-3-30 13:37:52 |顯示全部樓層
搶得到重要你種得好o
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-30 13:40:45 |顯示全部樓層
當時我係俾左兩種薄荷過 gtr ,佢就撈埋一齊種,仲唔識分別,我叫佢用氣味分下,佢話一樣味?
尖葉朱古力冇錯,圓葉我嫌唔好味,已淘汰。
草民 發表於 2009-3-30 13:37

係呀係呀 ~~~~ 原來係草民兄講0既 ~~~~~~~ XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復