Fi Fi 想找愛貓朋友收養

作者: aycl2009 发表于 2009-3-26 01:45:03
1834 18
貓豬手掌好番好多,差不多食哂藥係時侯見多次医生,另一解決就是貓貓打架問題,Fi Fi 同貓豬本是同一籠生活,不知那日開始他們不和,起初 "胡幾声"後來就大打出手,我大概都知一点原因....Fi Fi 巳到求偶期,我家裏的宮女是周地走,她們發情會吸引兩隻小生,貓豬就最受女士歡迎,最後嘅收場就.........嗚嗚,其實都想將Fi Fi變為公公出賽貓展,話曬Fi Fi都係一隻捲耳貓,但家裏貓公實在太多,希望Fi Fi 可找到一個錫他嘅主人

avery 發表於 2009-3-26 01:49:54 |顯示全部樓層
FiFi 而家幾大呀 ??
dada 發表於 2009-3-26 01:52:22 |顯示全部樓層
話唔要就唔要, 你諗清楚未ga?
aycl2009 發表於 2009-3-26 02:18:09 |顯示全部樓層
這個問題已想了我很耐,我其賞最希望將Fi Fi交比我些愛貓嘅朋友,但朋友家遇上白事無暇照顧,故拖下去Fi Fi就越來越大,其實Fi Fi我實在唔舍得,但他對其他貓公就打架爭寵,我隻貓豬已第二次見vet,一次是眼膜發炎被Fi Fi 抓到,二次就腳掌。其他貓都好慘
dada 發表於 2009-3-26 02:57:12 |顯示全部樓層
成年貓公一定會爭地盆, 絕育後就冇問題, 都養左咁耐, 佢都會唔捨得你ga
claudiatang 發表於 2009-3-26 09:39:05 |顯示全部樓層
牠多大了?做了手術未?牠很兇的嗎?
vivi 發表於 2009-3-26 09:51:46 |顯示全部樓層
不如試下做左絕育手術睇下會唔會再打啦
佢會好唔習慣新環境咖
你捨得咖嗱
fatball 發表於 2009-3-26 09:57:53 |顯示全部樓層
DESEX 得唔得呢?
prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 10:30:24 |顯示全部樓層

隻貓好靚呀,應該一歲樓下,要搵人收養不是難事~
公貓向發情期是最惡的,各貓友說得對,絕育對大家都有好處~
絕育後都有一段時間仍有攻擊性,待殘餘的雄性荷爾蒙都被吸收完後牠就會平靜下來~
仲有最好要求認養者先替牠做絕育手術,以免有貓販用作生財工具,因為始終係名種靚貓~
gege188 發表於 2009-3-26 10:53:26 |顯示全部樓層
我同事最近話想養貓..我幫你問問呀..

可唔可以比你email我呀?
fatball 發表於 2009-3-26 10:57:20 |顯示全部樓層
GEGE 不如你比同事個email 我
依個星期義工會去捉貓, 可能有d 好乖留嚟rehome 架
aycl2009 發表於 2009-3-26 12:32:35 |顯示全部樓層
多謝大家意見,其實Fi Fi desex留在家中不是不好而是我家已有太多貓呢,8隻愛貓,每隻都有感情和故事,其實有邊個貓主會捨得;Fi Fi 今年 8 個月,佢喺我由BB湊大,好乖,好痴人,成日"煲水",
E-mail :[email protected]
prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 13:17:05 |顯示全部樓層
好可惜我屋企有好多陶瓷公仔,如果唔係我一定要,佢個眼神同我好有緣~
claudiatang 發表於 2009-3-26 13:33:33 |顯示全部樓層
好可惜我屋企有好多陶瓷公仔,如果唔係我一定要,佢個眼神同我好有緣~
prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 13:17

不是每隻貓都會飛天的。珍寶珠小姐就是例子。差點要將食物放到嘴邊。
prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 13:35:15 |顯示全部樓層
仲有d名家壺,博唔過,個d係老公退休金黎架~
蘑菇 發表於 2009-3-26 13:51:23 |顯示全部樓層
多謝大家意見,其實Fi Fi desex留在家中不是不好而是我家已有太多貓呢,8隻愛貓,每隻都有感情和故事,其實有邊個貓主會捨得;Fi Fi 今年 8 個月,佢喺我由BB湊大,好乖,好痴人,成日"煲水",
E-mail :[email protected] ...
aycl2009 發表於 2009-3-26 12:32

飬8隻同飬9隻咪差不多~ fi fi 好靚,佢係由你一手一腳湊大,有晒感情,你真係捨得唔要佢??
同意,差一隻分別不大啊~
prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 14:37:35 |顯示全部樓層
係呀,差一隻分別不大啊~
p@g 發表於 2009-3-26 16:02:25 |顯示全部樓層
不如幫佢 desex 左先啦!
況且8個月有得教架

還掂養左8隻咯, 多一隻唔多, 少一隻唔少呀
crazycat 發表於 2009-3-26 16:14:59 |顯示全部樓層
如果有方法解決...點解要將貓貓俾人呀?你由細湊大佢...咁當初點解又要佢哩?如果覺得貓口已經太多...係咪最初就唔應該添貓?既然當日決定左要佢...仲由細湊大...點解話唔要就唔要?貓貓好靚仔呀...不過...若果你真係唔要得佢...唯有幫佢搵個好主人咯!