屋企養魚大問題

作者: coco.cheung 发表于 2009-3-23 13:42:56
2503 5
事發就係咁既:
上星期我同屋企人一齊去買左12條金魚返黎.有黑色果d.紅色果d.又有白色果d (頭上有紅色波波果d)* 呢隻係主角*.
買左返到屋企之後.發覺有一條白色.頭上既波波爛左一d.起初都唔覺係d咩野.可能買果時冇睇清楚.之後過左幾日....d波波好似愈黎愈小 .就覺得開始有問題,原來係比一條比較大既紅色魚魚咬佢...=.=...又以為佢地唔夠飽啦.又餵多dd糧比佢地食...點知.第日.大白色就死左.....跟手就見到其他魚魚身體開始有層白色既野.換水啦.落藥水啦.試過晒....d魚魚都係一條條咁死晒...有見佢地比人打死既...有冇啦啦反肚既.....唉...想知道....其實係咩問題而咁樣既呢.....???以下有幾個問題希望可以解答得到我的.....唔該晒!!
1.點解魚魚會食返魚魚....??都係金魚姐....
2.係唔係個魚缸有問題?因為我放呢次魚落去之前都消過晒毒.又間左好耐的....
3.我其實都好想養魚.....其實我養咩好呢......?(因為新手既關係)
4.我再買魚魚返黎養之前.個魚缸有冇特別野要整下佢?
ps.thanks!!!!!!!!!!
小白 發表於 2009-3-24 01:38:16 |顯示全部樓層
1. 爭地盆
2. "都消過晒毒"  ??  所有的魚棉要換..
3. 金魚都好粗生,而你買回來時 d魚可能已有病 "魚魚身體開始有層白色既野"
4. a. 魚 size 的大小、數量要配合 "魚缸" size,如果太多魚,就好易病
     b. d 水要預先 1 天儲起
     c. 盡量不要買已袋好的魚,回家后死亡率較高 (因缺氧)
     d. 不能喂太多糧,金魚唔知飽,仲有食得多痾得多,d 水質不好,魚魚便有病
     e. 再買金魚時要問魚鋪,使唔使加暖管。因本人是養熱帶魚,金魚不是太清錯。

希望幫到你
byau 發表於 2009-3-24 01:52:42 |顯示全部樓層
除左小白所講之外,
1. 你個魚缸有幾大, 通常大約1L水對1條魚, 但係金魚會疴好多cc, 所以比例要加多, 咁12條魚會唔會過多
2. 你D魚冇有對水同檢疫先放落魚缸? 因為本身魚舖D水可能有菌,所以買番黎既魚會先對水. 對水既意思係將魚袋入面既水, 逐漸換成魚缸既水, 例如首先倒左1/3魚袋既水,加入1/3魚缸既水, 隔3個鐘重覆動作直至魚袋既水全部換成魚缸既水, 最後將D魚隔離檢疫3日, 第4日將D魚放落魚缸(魚袋既水唔要)
3. 有冇泵 & 濾水器?
cyamy 發表於 2009-3-26 00:46:51 |顯示全部樓層
除了大家所講的,
如果d魚身上有傷, 其他魚係會咬佢的. 最好同佢搽左藥之後隔離.
你一次過買咁多魚, 魚缸未有足夠的硝化菌, 好多時都會反缸死魚的.
養魚要有氣泵&濾水. 金魚大食,又疴得多,無濾水,水好易壞.
金魚不需要用暖管, 冬天時餵食, 只須減量便可.
金魚其實都好粗生, 不過要勤換水,勤洗濾棉.
(我覺得養金魚要好勤力架...)
fiona.leung 發表於 2009-3-26 01:27:56 |顯示全部樓層
請問樓主的魚缸有多大呢?
jokyham 發表於 2009-4-12 22:28:05 |顯示全部樓層
seems like your fish got baterial infection. Yeah, how big is your fishtank? You would probably need a very well-function filtering system and a very big tank to house 12 goldfish.