Hi-fresh的用途?

作者: brian93 發表于 2009-3-21 22:43:35
5863 11
我浮係知道要插葉或殺頭時要用Hi-fresh,
亦有聽過下人話會用 Hi-fresh 黎林水.
除左呢d用途之外唔知 Hi-fresh 頌有咩用呢?
如果用Hi-fresh 黎林水又點林?
請賜教 .
kelly 發表於 2009-3-21 22:50:43 |顯示全部樓層

賜教敢, 研究下~
用一大茶匙開500ml 水淋, 每月一次
又或者可以用一湯匙開500ml 水搖暈, 隔夜沉澱後, 再取表面清嘅水噴葉~
不過e+唔駛咁煩, 市面有 re-fresh 可以直接開水噴葉~
回復

brian93 發表於 2009-3-21 22:55:45 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2009-3-21 22:50

哦 , 會快d大?
噴葉面有咩用?
之後頌洗唔洗用清水過水?
回復

kelly 發表於 2009-3-21 23:12:58 |顯示全部樓層
Hi-fresh有微量元素, 提供N.P.K.以外的營養~
至於是否會快大d, 就要有強壯的根糸去吸收, 加上吃得飽(光照足每日12-14小時)
如果本來就很虛弱, 補品也沒太大作用~
re-refresh 我噴過一次(懶), 溶液倒入噴水壺噴葉面, 話可以促進光合作用, 噴後不用過水, 不要直曬, 通風地方風乾就可以~
回復

brian93 發表於 2009-3-21 23:14:05 |顯示全部樓層
唔該曬你呀
回復

AppleYan 發表於 2009-3-22 09:23:49 |顯示全部樓層
Hi-fresh有微量元素, 提供N.P.K.以外的營養~
至於是否會快大d, 就要有強壯的根糸去吸收, 加上吃得飽(光照足每日12-14小時)
如果本來就很虛弱, 補品也沒太大作用~
re-refresh 我噴過一次(懶), 溶液倒入噴水壺噴葉面,  ...
kelly 發表於 2009-3-21 23:12

想請問用re-fresh的份量是多少?e.g. 500ml water 咁落幾多?我試過用,但可能份量不對,噴完後葉面會留下白色水印,好唔靚!
回復

tongtony 發表於 2009-3-22 10:39:53 |顯示全部樓層
想請問用re-fresh的份量是多少?e.g. 500ml water 咁落幾多?我試過用,但可能份量不對,噴完後葉面會留下白色水印,好唔靚!
AppleYan 發表於 2009-3-22 09:23

用一湯匙開500ml 水搖暈, 隔夜沉澱後, 再取表面清嘅水噴葉~
回復

AppleYan 發表於 2009-3-22 12:03:38 |顯示全部樓層
賜教敢, 研究下~
又或者可以用一湯匙開500ml 水搖暈, 隔夜沉澱後, 再取表面清嘅水噴葉~
不過e+唔駛咁煩, 市面有 re-fresh 可以直接開水噴葉~ ...
kelly 發表於 2009-3-21 22:50

用一湯匙開500ml 水搖暈, 隔夜沉澱後, 再取表面清嘅水噴葉~
tongtony 發表於 2009-3-22 10:39

想請問唔係話Hi-fresh才要隔夜, re-fresh 可直接用嗎?
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-22 12:17:55 |顯示全部樓層
Hi-fresh - 聽種紫羅蘭花友講話有助生根.
回復

gmfw 發表於 2009-3-22 12:59:05 |顯示全部樓層
Hi-Fresh - 含礦物質, 有淨化水質作用, 可以促進發根, 可以保護傷口, 減低根或切口腐敗.

塔內植物園有一帖子是討論Hi-Fresh及Million-A的用途的, 有很詳細的解說, 值得一看.
http://x4.net.vnu.edu.tw/~tbgweb ... tart=0&show=270
回復

小天使 發表於 2009-3-22 18:07:55 |顯示全部樓層
很有用的資料,謝謝...終於可以消除我ge疑慮了..
回復

brian93 發表於 2009-3-22 20:32:14 |顯示全部樓層
你們的資料很有用
回復