中蟎記(已更新)

作者: gege188 發表于 2009-3-21 22:22:52
3134 21

想同大家share一下..指教指教(超新手的說....)

話說2月中..係朋友手中拎左株AV返屋企..(唔記得咩名)..
返到屋企.換盤換泥再浸HI FRESH..希望佢快高長大...

點知..

過左一排..見到佢怪怪的..D新葉唔大...
上網搵過資料..心唸...屎火中招..

初步確定中招之後..當然同其他BB分開..(TOUCHWOOD仲未發現其他的有事..)
之後就唸點救返佢.
上網見過話拎洗潔精開水擦葉的方法..不過有次新買既AV返屋企咁比我整死左..驚今次都衰理...
係TAIWAN大大既網話用農藥.不過朋友話屋企有小朋友..更安全既農藥都有危險性..一陣整到佢地就唔好..一係拎寵物用消毒藥水TH4..不過有機會藥性大強傷到植物

因為我又唔想掉左佢..所以...最後拎左GG仔出街用,一次性既防止虫虫上身既噴霧TRY TRY..(只係噴一下係葉既中心)..因為枝野寫話佢既味道(好嗅的)會趕走蚤同其他虫虫例如蚊..蚤係虫麻..蟎都係虫即..我唸應該得掛..

噴完之後2個星期..一D起色都無..之前出既BB葉仲枯左..心唸..衰左啦..

今日見無野做..唸住算啦..CUT定D葉再種啦..之後手多多整走D枯葉..點知比我見到枯左既BB葉旁邊..有新出既葉..有D仲生得好大TIM
見到之後..拿拿聲拎D HI FRESH 整下D傷口位..

唔知佢咁係未叫好返呢??希望佢無事啦
kelly 發表於 2009-3-21 23:15:31 |顯示全部樓層
惨痛經歷, 種av者必過的一關~
回復

小女子 發表於 2009-3-21 23:19:49 |顯示全部樓層
蟎令種AV者煩惱不堪 ~!
回復

gmfw 發表於 2009-3-22 00:35:02 |顯示全部樓層
我都試過咁既情況, 但我一直都唔肯定係唔係中蟎
回復

孖吉 發表於 2009-3-22 00:35:17 |顯示全部樓層
你講咗好多種 AV 的人都會諗o既睇法,平衡一吓,我講講另一個角度o既睇法 ... 唔一定啱,只想用多一個角度去睇件事啫 ...

(1) AV 換盤換泥,依你所說是超新手的話,會不會整傷 d 根唔知呢?如果係輕微的傷,AV 要多一點時間復元不出奇,換盤後有冇入保濕箱呢?

(2) 另外,大部份o既氣味都同 "油" 有關,如果你的噴霧係用油做 agent (我諗佢差不多係狗用的蚊怕水,蚊怕水係油來的 ... 呢隻噴霧亦好有可能都係 ),你噴了它在中心點,中心點俾油封住自然會唔掂啦 ...

以上全部係我既假設,希望你係 AV 健健康康,快高長大
回復

gege188 發表於 2009-3-22 13:11:58 |顯示全部樓層
先多謝大大指教

其實換泥個陣我都唔知有冇整傷d根..不過換泥個陣已經好慢慢黎..拎d水一到沖一到整..之後先拎hi fresh浸下..再等佢dry dd..再重新入盤同保濕盒..

另外個枝係油黎ga,而且唔係防水..所以我一噴完等左陣再掉水沖..

真係希望佢無事啦..
回復

cheong 發表於 2009-3-23 02:10:12 |顯示全部樓層
1# gege188

我以前都有一盆中過蟎, 初時都諗住佢死梗, 把心一橫, 沖涼果時帶埋佢一齊去, 用大概40-45度水花灑沖佢約10 分鐘. 結果又比佢無事再生過.....
回復

peeseela 發表於 2009-3-23 08:11:17 |顯示全部樓層
啱啱有盆中蟎樣版比大家睇下
應該唔好留,不過想睇下佢開出黎既花係乜樣.

幾恐佈

幾恐佈

開花了

開花了
回復

sukyee0227 發表於 2009-3-23 11:25:07 |顯示全部樓層
啊! 變形花
回復

gege188 發表於 2009-3-23 22:23:40 |顯示全部樓層
peeseela ,我想問佢會唔會開花ga??
回復

gege188 發表於 2009-4-5 16:35:13 |顯示全部樓層
4月5日更新

小朋友出d葉愈黎愈大啦...開心ing

回復

peeseela 發表於 2009-4-5 17:44:17 |顯示全部樓層
唔單止出葉, 起碼多左兩隻側芽
回復

peeseela 發表於 2009-4-5 17:49:29 |顯示全部樓層
之前冇睇清楚個貼, 你噴完殺蟲水之後D葉枯左, 係因為佢真係有蟲係上面. (多口補充返姐, 可以唔洗理)
至於我果朵花, 我睇完就搣晒, 冇再等, 費事佢係花中心爆蟲出黎. 植株亦要休養生息.
其實我果棵太嚴重, 最好掉左佢. 未必救得返.
回復

dogo 發表於 2009-4-5 19:43:04 |顯示全部樓層
其實我自己覺得中蟎唔係最麻煩,噴吓biokill就無事,中棉花虫至最煩
回復

rosekarming 發表於 2009-4-5 19:47:40 |顯示全部樓層
13# peeseela

嘩~連葉柄都好多毛呀, 謝謝分享經驗
回復

peeseela 發表於 2009-4-5 19:57:51 |顯示全部樓層
其實我自己覺得中蟎唔係最麻煩,噴吓biokill就無事,中棉花虫至最煩
dogo 發表於 2009-4-5 19:43

同意
回復

gege188 發表於 2009-4-6 13:49:17 |顯示全部樓層
唔單止出葉, 起碼多左兩隻側芽
peeseela 發表於 2009-4-5 17:44

係呀..好開心..hehehe..
回復

比得大帝 發表於 2009-4-6 16:58:17 |顯示全部樓層
預防勝於治療, 隔個月噴次 neem oil 就免好多煩惱
回復

Aalon 發表於 2009-4-6 17:16:19 |顯示全部樓層
我之前都中過招, 立即噴BIO KILL落成棵度, 又CUT 幾片健康O既葉扦插, 結果種多幾盆
回復

gege188 發表於 2009-4-6 20:38:11 |顯示全部樓層
預防勝於治療, 隔個月噴次 neem oil 就免好多煩惱
Peter 發表於 2009-4-6 16:58

我想請問NEEM OIL對寵物有害嗎?
因為屋企有小朋友..所以一直都無用呀
回復

12下一頁