團購蓮子發芽啦!(碗蓮已經大咗好多!)

作者: orchids 發表于 2009-3-21 19:06:08
21126 133
chingching 發表於 2009-4-6 22:22:48 |顯示全部樓層
35# chingching

點解你D咁遲嘅,你遲咗浸水?
orchids 發表於 2009-4-6 18:55

係呀~
我過左一排先浸
塊葉就快有嗱~
回復

yuen-w 發表於 2009-4-8 00:25:30 |顯示全部樓層
我的快高長大, 第四片葉就來打開, 我仲見到離3吋不遠處有支芽伸咗出來, 開始在魚缸內快樂地成長, 不過我要盡快找一個漂亮的"碗"來種, 俾一個安定的家佢.
回復

pauline 發表於 2009-4-8 13:16:14 |顯示全部樓層
我已浸了幾日, 什麼都未有, 只見粒蓮子大粒左, 要波幾多日先發芽的?
回復

小白 發表於 2009-4-8 15:56:26 |顯示全部樓層
我已浸了幾日, 什麼都未有, 只見粒蓮子大粒左, 要波幾多日先發芽的?
pauline 發表於 2009-4-8 13:16

2, 3 天就見芽, 有冇 1 天換 2 次水 ?
回復

pauline 發表於 2009-4-8 16:42:21 |顯示全部樓層
每日1次換水, 晚晚返家就換. 今晚再看看有沒有進展先.
回復

yuen-w 發表於 2009-4-8 21:34:35 |顯示全部樓層
我棵由開始浸到現在快一個月了(14號取種子, 當晚開始浸), 我用一枝枝插入泥的水草肥, 而家生長得幾好, 開枝散側芽. 真係要盡快揾一個"碗/缸"俾佢, 否則有可能會由水草缸變做"碗蓮缸"!

Pauline: 星期五有冇機會買到漂亮的碗呢?
回復

八王爺 發表於 2009-4-8 21:37:11 |顯示全部樓層
我棵由開始浸到現在快一個月了(14號取種子, 當晚開始浸), 我用一枝枝插入泥的水草肥, 而家生長得幾好, 開枝散側芽. 真係要盡快揾一個"碗/缸"俾佢, 否則有可能會由水草缸變做"碗蓮缸"!

Pauline: 星期五有冇機會買到 ...
yuen-w 發表於 2009-4-8 14:34

国內买碗不是去花卉世界。
要去陶瓷展銷中心。
回復

yuen-w 發表於 2009-4-8 21:52:02 |顯示全部樓層
国內买碗不是去花卉世界。
要去陶瓷展銷中心。
八王爺 發表於 2009-4-8 21:37

謝謝八王爺, 咁香港邊到可以找到呢?

其實用魚缸養又真係幾好, 可以當水草咁欣賞, 冬天開暖管又唔怕凍親. 但因為我個魚缸fit到tup tup陷, 上面沒有空間俾佢伸出來. 唔通要開多一個細缸?
回復

小白 發表於 2009-4-9 00:00:04 |顯示全部樓層
45# pauline

唔方記得講: 浸到表皮軟咗, 要 cut 去一半皮

IMG_3118 (Large).JPG
IMG_3110 (Large).JPG
回復

cky 發表於 2009-4-12 11:10:46 |顯示全部樓層
Would like to share these pictures, aren't they cute? That makes planting so much fun.!!!!
回復

cky 發表於 2009-4-12 11:20:41 |顯示全部樓層
50# cky
回復

cky 發表於 2009-4-12 12:18:34 |顯示全部樓層
Pls advise how to attach pictures
回復

cky 發表於 2009-4-12 16:22:01 |顯示全部樓層

RE: 團購蓮子發芽啦!第一片葉終於見人!

[localimg=180,135]1[/localimg] 52# cky
回復

cky 發表於 2009-4-12 19:48:54 |顯示全部樓層
50# cky
回復

orchids 發表於 2009-4-24 19:08:52 |顯示全部樓層
啲蓮子唔知點解好臭,現在我日日換水先至臭小啲,睇佢哋唔似死咗,唔知點解會咁臭.
回復

小白 發表於 2009-4-24 19:28:36 |顯示全部樓層
??  我新落盆的都有些少味..... 覺得似泥味.....  最初的已冇味啦..
回復

orchids 發表於 2009-4-24 19:56:52 |顯示全部樓層
56# 小白

唔係泥味,最初係冇味,但啲芽仔/葉柄會被一層MOULD包住,現在見唔倒有成層MOULD,但有陣好臭好似有野腐爛嘅味,我見到粒蓮子黑黑哋,但啲葉同根都冇變黑.
回復

小白 發表於 2009-4-24 20:51:14 |顯示全部樓層
56# 小白

唔係泥味,最初係冇味,但啲芽仔/葉柄會被一層MOULD包住,現在見唔倒有成層MOULD,但有陣好臭好似有野腐爛嘅味,我見到粒蓮子黑黑哋,但啲葉同根都冇變黑. ...
orchids 發表於 2009-4-24 19:56

係呀太耐唔落盆粒蓮子發黑...   我就 meet 咗發黑嗰邊. ba ba 聲落盆...  

不如試下用獨立屋, 咪知邊棵出問題囉
回復

ht333147 發表於 2009-4-24 21:55:51 |顯示全部樓層
蓮子本身是提供幼苗生長初期的營養, 用完了便作最後的供獻, 爛掉成為養份, 所以有味是正常的, 如果埋在泥土下, 味道便覺輕微些, 又或加些其他的水草幫手吸收, 也可減底味道
這是種植的原始風味, 泥土氣息不算難聞?
回復

Jackal 發表於 2009-4-24 22:54:44 |顯示全部樓層
  Wooo Soap it in luke warm water yesterday night today germinate woo......(within 24 hours)Thankyou 八王爺
回復