團購蓮子發芽啦!(碗蓮已經大咗好多!)

作者: orchids 發表于 2009-3-21 19:06:08
21125 133
orchids 發表於 2009-3-28 19:02:27 |顯示全部樓層
19# 阿四

我d碗蓮未落盆,我都想知應該幾時落盆至啱.
回復

小白 發表於 2009-3-28 22:09:51 |顯示全部樓層
回復

orchids 發表於 2009-3-29 15:37:36 |顯示全部樓層
之前貼過, 可參考:

http://www.mipang.com/blog/123298.b15.htm
小白 發表於 2009-3-28 22:09

唔該晒!個參考講得好清楚!
不過可能佢果處夠曬,葉柄好短第二片葉剛長出,第一片葉就張開,我D第三片都就嚟出,第一片葉都未張開兼全未出根.
個參考話7日內唔發芽就丟得,但我有兩粒發咗芽後,唔知係唔係因天氣涼,停止生長,都唔知好唔好丟咗佢.
回復

小白 發表於 2009-3-29 22:53:00 |顯示全部樓層
前輩話要晒太陽, 咁係就係咁生到好長... 唔好掉, 可能呢幾天冷了
回復

orchids 發表於 2009-4-3 17:06:58 |顯示全部樓層
終於有一片葉打開,不過有兩片葉爤咗,重有一粒蓮子死咗,似乎全部都冇根,唔知有冇一粒可以種到開花.
回復

小白 發表於 2009-4-3 17:31:26 |顯示全部樓層
你用咩泥, 好似幾得吓
回復

yuen-w 發表於 2009-4-3 18:05:53 |顯示全部樓層
我取蓮子當晚浸咗兩粒, 一粒碗蓮, 一粒冬蓮, 粒冬蓮發咗mould都未出芽, 而粒碗蓮而家有三片葉, 有根, 因為未買到合心意的容器, 我昨晚放咗佢入魚缸, 正觀察生長情況. 若失敗還有蓮子再浸.
回復

orchids 發表於 2009-4-3 18:20:53 |顯示全部樓層
你用咩泥, 好似幾得吓
小白 發表於 2009-4-3 17:31

人哋用淨比嘅,話係水草泥,我睇咗先前花友話塘泥好臭,轉用水草泥就冇臭味,咪用水草泥住先.
其實我種得唔多好,有一粒瓜咗,兩棵爛緊,不過水草泥真係好乾淨又幾易處理.
回復

orchids 發表於 2009-4-3 18:28:42 |顯示全部樓層
我取蓮子當晚浸咗兩粒, 一粒碗蓮, 一粒冬蓮, 粒冬蓮發咗mould都未出芽, 而粒碗蓮而家有三片葉, 有根, 因為未買到合心意的容器, 我昨晚放咗佢入魚缸, 正觀察生長情況. 若失敗還有蓮子再浸. ...
yuen-w 發表於 2009-4-3 18:05

你點種呀?指教下啦!你有冇將佢哋種落泥?
唔知係唔係我先前將D發芽蓮子浸殺菌,殺死咗D芽.現在都冇根.
回復

yuen-w 發表於 2009-4-4 03:36:05 |顯示全部樓層

我沒有特別野做過, 初期用雞精bottle照網上指示用暖水浸, 日日換水, 放窗台晒太陽.
到出了第二片葉伸出水面, 換過約厠紙咁上下大的.  眼看它天天長大又未有盤, 只有放咗入個24吋水草/魚缸當水草養(入泥), 裡面有魚有虾, 4支光管每日開8小時冇太陽, 但我不懂得放相上來.
其實我是亂來的, 不知遲D種成點.

PS. 我用孖人牌剪指甲/死皮的"kim"慢慢剪開個殼, 幾分鐘剪一粒.
回復

orchids 發表於 2009-4-4 19:01:05 |顯示全部樓層
30# yuen-w

唔該晒你!
大家最初時的種法都係差不多,可能因我將蓮子浸殺菌,所以攪到生得慢又冇根出.我現在用透明桶放窗邊種,諗住生根後放室外種.
我最初都係用孖人牌指甲銼磨蓮子殼,磨到銼都滑埋都未得,轉用鐵銼都用咗約五分鍾一粒,可能我一早已經比D蓮子攪到手軟.
回復

小白 發表於 2009-4-6 17:34:54 |顯示全部樓層
我的"碗蓮苗" 晒太陽, 就出根及葉子打開啦
回復

orchids 發表於 2009-4-6 18:23:07 |顯示全部樓層
32# 小白

哩幾日先有太陽,我都盡量擺佢哋去曬,我果D爛淨嘅兩塊葉都已打開,雖然蓮子已埋落泥睇唔到,應該都係未出根,都係怪我自己幫佢哋殺菌.
回復

小白 發表於 2009-4-6 18:34:19 |顯示全部樓層
32# 小白

哩幾日先有太陽,我都盡量擺佢哋去曬,我果D爛淨嘅兩塊葉都已打開,雖然蓮子已埋落泥睇唔到,應該都係未出根,都係怪我自己幫佢哋殺菌.
orchids 發表於 2009-4-6 18:23

自前幾天知道要晒太陽之後, 都一直放咗去天台..  只是換水 add7icon
回復

chingching 發表於 2009-4-6 18:36:43 |顯示全部樓層
有葉, 好Q呀~
我d有芽,未有葉
回復

orchids 發表於 2009-4-6 18:53:58 |顯示全部樓層
34# 小白

好難換水,陏一陏粒蓮子就走出嚟,我現在一星期先換水一次.
回復

orchids 發表於 2009-4-6 18:55:33 |顯示全部樓層
35# chingching

點解你D咁遲嘅,你遲咗浸水?
回復

小白 發表於 2009-4-6 19:04:05 |顯示全部樓層
34# 小白

好難換水,陏一陏粒蓮子就走出嚟,我現在一星期先換水一次.
orchids 發表於 2009-4-6 18:53

吓...  我仲同佢哋 "卒" 喎, 不過今天大力咗, "卒"難片葉 add9icon
回復

orchids 發表於 2009-4-6 19:17:09 |顯示全部樓層
未落泥之前我日日都係同佢哋 "卒" ,有時重一日'卒'兩次,但落咗泥後,就好難攪,不過換水時,我都會忍唔住'卒'乾淨佢哋.
其實我換水方法可能有D'笨',我首先'卒'乾淨佢哋,跟住成盆攞出嚟,倒咁D水,再加水後將三盆慢慢放落水.
我唔敢打側咁換水,因為D泥會走晒出盆,如果有D'精'D嘅方法就指教吓啦!
回復

小白 發表於 2009-4-6 20:31:23 |顯示全部樓層
你用盆中盆 ?

睇呢樹幫唔幫到手, 124#

http://www.hkplants.com/thread-28914-7-1.html

落泥后我就唔  "卒" 啦
回復