spanish moss(Tillandsia usnioides)想問下點養好...thx八王爺

作者: a152715 發表于 2009-3-17 17:48:56
2860 4

我新手買左棵spanish moss牙,我想問下點養好
淋水點淋?早晚都淋定淨係夜晚淋?成棵要濕曬定噴下就ok?
要唔要施肥?點施?
佢係米要好好好通風?我掛佢係窗花由佢吹ok?太大風怕吳怕乾?
屋企向北...冇直接太陽光...得散光...佢要吳要好多光?係窗花吸散光生吳生到?
我真係好鍾意棵野...怕佢死...希望大家唔好怕我煩,順便報到^^
fafa 發表於 2009-3-17 23:11:17 |顯示全部樓層
每天早晚噴水一次,濕透,落雨天唔噴。
回復

a152715 發表於 2009-3-17 23:26:28 |顯示全部樓層
thx...其餘的點?
回復

a152715 發表於 2009-3-19 16:37:10 |顯示全部樓層
thx~八王爺 ^^

八王爺:[現在天氣很好,散光就得,直晒會晒乾。
我都係掛係向東北的窗口。而且我住五樓,三面單邊,都好通風。
早上9時前噴濕一次。所謂噴濕不是求其濕少少,而係全棵濕透,好似你洗頭都唔會只係濕少少,一定全棵噴濕。咁就夠佢半日吸收。其實都好快乾,尤其是夏天30度時。
到晚上 7-8時左右,已經日落,可以再噴一次。
如果到了夏天30幾度,就要小心,因為若是下雨天,最好不要噴濕,但雨後出太阳,立刻就要噴了。而且若持續都是大晴天,最好 9am前,中午12時,及晚上 7-8pm 都噴一次。一日三次。
不用施肥。剛剛回家的花在兩至三個月內不要施肥,等它們適應你家中的環境。
此植物很好看,但要養好不容易。]
回復

a152715 發表於 2009-3-19 16:48:37 |顯示全部樓層
不用施肥指在兩至三個月內不要施肥,定指完全唔洗施?要施既話點開D肥水同點施?多謝你^^help左我好多XD
回復