鳶尾, 開完花應該點做???

作者: martini 發表于 2009-3-17 12:04:12
2283 5
請問鳶尾開完花我應該點做???

球根植物入面, 最想試種鳶尾,
初見鳶尾, 被她的那種很艷的紫藍色迷住左, 所以很有印象...

08年11月尾在園藝館球根版, 看見網友種 Bun Bun的 Iris Hollandica,
心想可能這個比較容易, 所以也急急跑去 BUN BUN 買了 1 Pack 25 粒雜色的,

第二日, 11月26日種下, 居然佷快地在 12 月 5 日已出芽了,

陸陸續續的 2 個星期內都出哂芽了…
咁好啦, 期待佢開花, 點知過了農曆新年都只是在長葉,
都以為自己完完全全失敗喇,
到2月頭幫其他花花影相時, 終於發現出了花梗了,
朵花係2月21號開, 白色的

但25粒球, 得一朵花, 太孤單左 D, 正又要失望時……
3 月 1 日又見到其他花梗了…..

等呀等, 終於其他都開喇, 今次係紫藍色....

仲有...來緊花既, 應該係黃色喇....^^

但開完花後, 我應該點樣處理呢 ???

thank you....
黃臉婆 發表於 2009-3-17 13:17:17 |顯示全部樓層
請問鳶尾開完花我應該點做???

球根植物入面, 最想試種鳶尾,
初見鳶尾, 被她的那種很艷的紫藍色迷住左, 所以很有印象...

08年11月尾在園藝館球根版, 看見網友種 Bun Bun的 Iris Hollandica,
心想可能這個比較容易,  ...
martini 發表於 2009-3-17 12:04

哩款鳶尾好難係香港種到第二年都可以開花架!
除了有幾個人可以囉。。。。。
http://www.hkplants.com/viewthre ... 26amp%3Btypeid%3D21
回復

martini 發表於 2009-3-17 14:08:53 |顯示全部樓層
哩款鳶尾好難係香港種到第二年都可以開花架!
除了有幾個人可以囉。。。。。
http://www.hkplants.com/viewthre ... 26amp%3Btypeid%3D21 ...
黃臉婆 發表於 2009-3-17 13:17

咁咪.....死緊? 我第一次種 jar....
咁如果盡人事, 係咪要cut 左佢, 雪藏佢, 吾係太明白點 cut &  雪(係清理哂 d 根 & 葉??)
吾好意思呀... 新手好多問題....  
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-17 14:59:57 |顯示全部樓層
咁咪.....死緊? 我第一次種 jar....
咁如果盡人事, 係咪要cut 左佢, 雪藏佢, 吾係太明白點 cut &  雪(係清理哂 d 根 & 葉??)
吾好意思呀... 新手好多問題....  http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey ...
martini 發表於 2009-3-17 14:08

唔好意思,我唔識答您,就留給高手答吧。
如果鍾意鳶尾,點解唔種番D適合香港種的。
如 Iris tectorum 中國鳶尾 (紫蝴蝶),Neomarica gracilis 巴西鳶尾,.......
起碼哩兩款比我種,佢地都咪s!
回復

martini 發表於 2009-3-17 15:16:47 |顯示全部樓層
唔好意思,我唔識答您,就留給高手答吧。
如果鍾意鳶尾,點解唔種番D適合香港種的。
如 Iris tectorum 中國鳶尾 (紫蝴蝶),Neomarica gracilis 巴西鳶尾,.......
起碼哩兩款比我種,佢地都咪s!http://shiehcho22.my ...
黃臉婆 發表於 2009-3-17 14:59

吾該哂, 你既 reply, 對我起碼都有 D 頭緒...
我都多出花墟, 鳶尾好少見, even 你講既中國鳶尾 & 巴西鳶尾都吾覺,
係咪有特定邊間先會有架,中國鳶尾都想試....
至於  Iris Hollandica,
係因為舊年見都有不少網友 post 試種 Iris Hollandica, 所以先膽粗粗試下.....
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-17 15:29:48 |顯示全部樓層
吾該哂, 你既 reply, 對我起碼都有 D 頭緒...
我都多出花墟, 鳶尾好少見, even 你講既中國鳶尾 & 巴西鳶尾都吾覺,
係咪有特定邊間先會有架,中國鳶尾都想試....
至於  Iris Hollandica,
係因為舊年見都有不少網友 p ...
martini 發表於 2009-3-17 15:16

唔使買啦!
我個棵巴西鳶尾係公主送的,
現在已有花 lum,待開花時po上來,您看看喜唔喜歡先,我再給您吧!
IMG_0200 (Small).JPG
IMG_0199 (Small).JPG

另外的,我要開花後確定咗係邊款先,再送給您。如果您喜歡的話。
DSC07920 (Small).JPG
回復