香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 再戰清蛋糕

再戰清蛋糕

作者: vivi 發表于 2009-3-15 15:12:42
8194 86
fianfumy 發表於 2009-3-16 02:14:33 |顯示全部樓層
vivi ...因戚風蛋糕多數用你那款蛋糕模去做的  , 這蛋糕模又名戚風模架 .

戚風蛋糕是Chiffon Cake的音譯, 亦即是雪芳蛋糕.

做法是要分開蛋黃及蛋白 (跟分蛋法的海棉蛋糕有點似), 用的是植物油, 通常還會加水/果汁或牛奶. (海棉蛋糕通常只加油份, 多用牛油溶液).
做戚風蛋糕模具是不需要塗油, 要需要上粉, 亦不要放模具紙.
戚風蛋糕口感非常鬆軟, 好好味架!
回復

carlo 發表於 2009-3-16 02:33:49 |顯示全部樓層
今日咁岩我都整左清蛋糕做狗狗蛋糕 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-16 09:00:41 |顯示全部樓層
簡單的食品, 簡單的味道, 往往都最come食, 最受歡迎的食品~
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-16 09:02:29 |顯示全部樓層
今次淨係打蛋白至企身, 蛋黃只是打勻, 點解都可以咁鬆既?
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-16 09:28:34 |顯示全部樓層
剛上網看過雪芳蛋糕的食譜, 嘩~ 好肥~~ 好食係要付出代價的.
都係清蛋糕健康好多.
我跟靚may食譜整的那個清蛋糕, 糖用少15g (即 25g), 牛油下15g, 吃時手指頭也有少少油份, 但就唔覺蛋糕唔夠甜.
回復

vivi 發表於 2009-3-16 09:39:40 |顯示全部樓層
vivi ...因戚風蛋糕多數用你那款蛋糕模去做的  , 這蛋糕模又名戚風模架 .

戚風蛋糕是Chiffon Cake的音譯, 亦即是雪芳蛋糕.

做法是要分開蛋黃及蛋白 (跟分蛋法的海棉蛋糕有點似), 用的是植物油, 通常還會加水/果汁 ...
fianfumy 發表於 2009-3-16 02:14

原來係咁, 本來我諗住用錫紙兜, 不過屋企冇晒, 咪求其搵個模囉, hehe
回復

vivi 發表於 2009-3-16 09:42:38 |顯示全部樓層
今次淨係打蛋白至企身, 蛋黃只是打勻, 點解都可以咁鬆既?
jellyfishy 發表於 2009-3-16 09:02

我都唔知呀
要高手解答
唔知點解呢, 唔用分蛋法我反而整唔到喎
回復

fianfumy 發表於 2009-3-16 10:50:43 |顯示全部樓層
剛上網看過雪芳蛋糕的食譜, 嘩~ 好肥~~ 好食係要付出代價的.
都係清蛋糕健康好多.
我跟靚may食譜整的那個清蛋糕, 糖用少15g (即 25g), 牛油下15g, 吃時手指頭也有少少油份, 但就唔覺蛋糕唔夠甜. ...
jellyfishy 發表於 2009-3-16 09:28

水母大大 .... 好食真係付出代價架 , 你想健康D , 你可將牛油改用葡萄籽油或橄欖油囉 .... 我都是咁改架 .
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-16 10:57:08 |顯示全部樓層
水母大大 .... 好食真係付出代價架 , 你想健康D , 你可將牛油改用葡萄籽油或橄欖油囉 .... 我都是咁改架 .
fianfumy 發表於 2009-3-16 10:50

哎呀~ fian咪大大,大到水母老晒啊~~
用牛油就真係香d既,下次試下用橄欖油看看有甚麼分別.
呀,我還加了吉士粉造我的清蛋糕,感覺上好似有較香蛋味.
話時話,街外買的紙包蛋糕,看似也是清蛋糕的做法,但更軟,個面啡啡甜甜的,唔知個食譜有乜唔同呢?
還有個牛油紙,比較軟身,好像幾好用,但又唔見材料店有售.
回復

fianfumy 發表於 2009-3-16 15:19:37 |顯示全部樓層
話時話,街外買的紙包蛋糕,看似也是清蛋糕的 ...
jellyfishy 發表於 2009-3-16 10:57

加吉士粉會香d架 , 始終都是吉士都是由蛋黃做成的 .
回復

WAH 發表於 2009-3-17 08:15:34 |顯示全部樓層
食晒未呀?我又食
回復

keung 發表於 2009-3-17 13:42:56 |顯示全部樓層
請問唔用中間有窿的盆得唔得
回復

vivi 發表於 2009-3-17 16:00:28 |顯示全部樓層
請問唔用中間有窿的盆得唔得
keung 發表於 2009-3-17 13:42

查實係應該唔用"中間有窿的盆"o架, hehehe
回復

keung 發表於 2009-3-17 19:34:17 |顯示全部樓層
再問完成需要需將佢倒轉
回復

carlo 發表於 2009-3-17 20:08:58 |顯示全部樓層
話時話,街外買的紙包蛋糕,看似也是清蛋糕的 ...
jellyfishy 發表於 2009-3-16 10:57

紙包蛋糕用左分蛋法 ,所以就好鬆 !啦 !

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=12037
回復

亞實 發表於 2009-3-17 21:01:32 |顯示全部樓層
今日我都整左, 等陣出爐
回復

亞實 發表於 2009-3-17 21:27:15 |顯示全部樓層
我今日都整左清蛋糕 !!!

多謝你的食譜
回復

keung 發表於 2009-3-17 21:45:29 |顯示全部樓層
係唔係用八吋盆嫁,用六吋盆得唔得呢
回復

亞實 發表於 2009-3-17 21:59:16 |顯示全部樓層
係唔係用八吋盆嫁,用六吋盆得唔得呢
keung 發表於 2009-3-17 21:45

其實我沒有盆, 我用左果個攪拌盆來焗
回復

亞實 發表於 2009-3-17 22:40:14 |顯示全部樓層
我切左個底同面, 明天做蛋糕個底
回復