Thunder Surprise

作者: 花花公子 發表于 2007-10-23 19:59:09
2182 15
Thunder Surprise
Thunder Surprise.jpg
soniamok 發表於 2007-10-23 20:15:05 |顯示全部樓層
  和   Sassy Lass 比較,個人喜歡呢款多一點 好靚~~
回復

lala 發表於 2007-10-24 20:36:08 |顯示全部樓層
要種幾耐先會變你嗰棵咁嘅樣?? 我上個禮拜喺灣仔買咗棵 Thunder Surprise 苗:

仲咁細棵... 幾時得開花??!!
回復

jellyfishy 發表於 2007-10-25 01:56:05 |顯示全部樓層
嘩~~ 好靚~ ~ 我個盆d 花仲未blue呀~
回復

花花公子 發表於 2007-10-25 09:26:56 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-10-25 01:56 發表
嘩~~ 好靚~ ~ 我個盆d 花仲未blue呀~

Kim,
很久沒見,見到妳的貼文,想起妳想要的Cathy fireworks, 那用點keiki長出來的小苗不幸熱死了(長出來的3隻plantlets在分割前就熱死了,也是我點keiki唯一熱死的babies),那也沒有關係,我用傳統方法,成功地留下了數只suckers,其中一只是留給妳的。
回復

花花公子 發表於 2007-10-25 09:28:13 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-10-24 20:36 發表
要種幾耐先會變你嗰棵咁嘅樣?? 我上個禮拜喺灣仔買咗棵 Thunder Surprise 苗:

仲咁細棵... 幾時得開花??!!

努力!想信1-2個月就會開花的嚕。
回復

lala 發表於 2007-10-25 09:44:12 |顯示全部樓層
咁快??!! 唔好tum我開心喎!! im  patiently waiting...
回復

heiheimama 發表於 2007-10-25 09:55:52 |顯示全部樓層
我都有一棵苗,由2吋盆換了4吋盆,換盆後大得很快,已經完全覆蓋了盆面.這兩天發覺有三四點像米仔的東西在葉柄之間,應該是花蕾初形成.於是趕緊加肥,希望很快可以拍照給大家看哪!
回復

jellyfishy 發表於 2007-10-26 10:33:33 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

謝謝你還記得呀~ 不打緊的, 我現在也有個苗, 不過也是很弱, 希望佢地都可以成長到啦.
回復

花花公子 發表於 2007-10-26 21:56:45 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-10-26 10:33 發表
謝謝你還記得呀~ 不打緊的, 我現在也有個苗, 不過也是很弱, 希望佢地都可以成長到啦.

kim,左手邊那一盆是留給妳的
回復

八王爺 發表於 2007-10-27 19:08:43 |顯示全部樓層
右手那个 我拿下吧!
回復

linlin 發表於 2007-10-27 19:54:06 |顯示全部樓層
想請問吓如何可以有甘多花, 和的花蕾不會乾枯?  有花時可否添花肥?  (sorry for asking so many questions )
回復

花花公子 發表於 2007-10-28 09:28:22 |顯示全部樓層
原帖由 linlin 於 2007-10-27 19:54 發表
想請問吓如何可以有甘多花, 和的花蕾不會乾枯?  有花時可否添花肥?  (sorry for asking so many questions )

1.在合適的環境及照顧底下,大部份的av都會開花,個別品種的花量可能較多。
2.花蕾是不會未開就枯竭,除非有病或環境的突變。花蕾未開就枯萎最常見是入口的超市av。
3.開花的時侯,我會繼續施肥(每次都是很淡的肥)。
回復

花花公子 發表於 2007-10-28 09:32:38 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-10-27 19:08 發表
右手那个 我拿下吧!

哈哈!!八王爺,雖然你是王爺身份,右手那个你入仍是拿不得,因為那个已經『名花有主了』!
回復

heiheimama 發表於 2007-10-28 17:09:42 |顯示全部樓層
我仲以為開緊花唔可以落肥tim!
回復

linlin 發表於 2007-10-29 11:35:06 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

Hi 花花公子, Thank you so much for your valuable info.
回復