我的新寵---------孔雀魚魚生左好多BB

作者: 亞實 發表于 2009-3-11 22:15:59
12969 97
亞實 發表於 2009-4-25 22:59:43 |顯示全部樓層
我見你之前的魚好易死
唔知道你的魚有沒有穩定點,無再死呢?
cedric523 發表於 2009-4-25 22:54

死了都好多魚!!
係D仔仔魚實在太惡了!!
惡得不得了,
如果換BB , 最好先將BB 養到1-2個月大先好比人,
因為佢地太細, 難適應新水
回復

cedric523 發表於 2009-4-25 23:01:52 |顯示全部樓層
我見佢哋同你 10/4 的 bb 一樣咁大
唔知依家有冇大到呢 ?

係喎, 你包糧食唔食得晒, 因為我想同你 share , 我可以出錢的
回復

cedric523 發表於 2009-4-25 23:04:11 |顯示全部樓層
想請問點惡法 ?
四周圍咬人定點 ?

因為我知道如果佢哋阿爸阿媽惡的話, 會遺傳俾子代
回復

cedric523 發表於 2009-4-25 23:06:43 |顯示全部樓層
我本身都養咗幾個月魚, 都無死一條魚
我諗會唔會係買回來的魚未對好水, 便放入大缸 ?
回復

亞實 發表於 2009-4-25 23:09:20 |顯示全部樓層
我見佢哋同你 10/4 的 bb 一樣咁大
唔知依家有冇大到呢 ?

係喎, 你包糧食唔食得晒, 因為我想同你 share , 我可以出錢的
cedric523 發表於 2009-4-25 23:01

我果D係28/3 出細, 依家大左一倍有多!!
等陣加D相先,
包糧在魚街貫的, 買左$20 ONLY, 唔貴GA !
其實真係食唔晒成包,
不過我已經開左, 我估好難分一半出來。

我條紅眼媽媽買回來時已經有左BB,
唔係D惡魚做FATHER 的,
我依家分開左D惡的仔仔魚, 一魚一個生仔箱
回復

cedric523 發表於 2009-4-25 23:14:17 |顯示全部樓層
如果我都要 一魚一個生仔箱, 都要一百個
回復

亞實 發表於 2009-4-25 23:29:11 |顯示全部樓層
一個月大的BB
回復

亞實 發表於 2009-4-25 23:30:39 |顯示全部樓層
我的魚魚( 坐監的2條是最惡的)
回復

alansing 發表於 2009-4-25 23:31:52 |顯示全部樓層

請問佢點惡呢?

你既魚 B 點解唔係養係細缸呢?
回復

亞實 發表於 2009-4-25 23:32:02 |顯示全部樓層
孔雀魚魚
回復

whats_up 發表於 2009-4-25 23:59:18 |顯示全部樓層
我啲孔雀魚死晒啦...
係魚街買魚真係唔安全啊..之前買佐幾條加落去...
點知原來新魚有病..連我養佐成年ge魚都整死晒..
一條不剩...好傷心啊..
回復

亞實 發表於 2009-4-26 00:00:56 |顯示全部樓層
下, 咁慘!!
我都試過一晚成缸成, 係好傷心的!
回復

alansing 發表於 2009-4-26 00:02:16 |顯示全部樓層
我啲孔雀魚死晒啦...
係魚街買魚真係唔安全啊..之前買佐幾條加落去...
點知原來新魚有病..連我養佐成年ge魚都整死晒..
一條不剩...好傷心啊..
whats_up 發表於 2009-4-25 23:59

R.I.P.

你下次買新魚後, 記得要同 d 新魚消毒~
我之前養魚都試過呢 d 問題, 魚街 d 魚同水真係毒到無朋友~
回復

whats_up 發表於 2009-4-26 00:03:07 |顯示全部樓層
哎..我啲魚魚養到第3代啦...點知死晒..
一條都無留後...真係無心機再重新養過啦
回復

亞實 發表於 2009-4-26 00:03:19 |顯示全部樓層
R.I.P.

你下次買新魚後, 記得要同 d 新魚消毒~
我之前養魚都試過呢 d 問題, 魚街 d 魚同水真係毒到無朋友~
alansing 發表於 2009-4-26 00:02

請問點消毒?
教下我地
回復

alansing 發表於 2009-4-26 00:13:17 |顯示全部樓層
請問點消毒?
教下我地
sifenamok 發表於 2009-4-26 00:03

我無養好耐~但都可以比少少資料你地~

魚病的防治
  預防魚病,首先要弄清楚魚發病的原因,才能採取措施,有效的防止魚病發生,而造成魚病的因素主要有:

1、水溫、水質失宜——熱帶魚對水的溫度有一定的適應範圍,水溫的突然變動,溫差超過5度以上,或水溫長時期偏低或偏高,都會使魚發病.水質也是一樣,如果單位水體中載魚量太多,使生存的生態環境相對變得惡劣,超過熱帶魚適應的範圍,便可能發病.如不及時換水,當魚的排泄物、分秘物不斷累積,二氧化碳和氨增多,微生物、藻類大量增長,就會令水質惡化,溶氧量降低,使魚發病。因此,保持均衡的溫度和良好的水質是非常必要的。

2、飼喂不當——人工養魚,全賴人工投飼,如果投喂的飼料營養成分不足,缺乏蛋白質、維生素、微量元素,或者不能定時定量,饑飽不勻,使魚營養不良,體質虛弱而致病。若是飼料霉敗變質,更可能使魚中毒致病。

3、操作不慎——在撈魚的操作過程中,不慎碰傷魚體,折斷魚鰭,或是魚跳落於地上受傷,傷部極易感染。此外,常刮食附著藻的魚,吻部也易感染。

4、外部帶入病原體——將外部病原體帶入養魚容器的途徑很多,如由餌料、水草帶入,病魚用過又沒消毒的工具,新購入魚未經隔離觀察就放入原來的魚群等都能帶入病原體。
  預防措施:

1、瞭解熱帶魚對水質、水溫的要求,使水溫、水質符合飼養魚的要求。放養密度適當,勤排污、換水和清洗濾棉,換水時,新、老水的溫差不要超過5度,晝夜溫差大時,要採取必要的措施防止水溫過分升降。

2、保證飼料質量,要按照魚的食性投飼,飼料要新鮮、清潔、適口,發霉變質的飼料不能餵魚。投喂要定時定量,不要隨意多投、少投,還要根據季節、氣候等情況,調整投飼量。
  3、換水、撈魚時要細心操作,避免魚體受傷。採用較大的撈網,撈網離水後即用手遮蓋,防止魚跳出。換水時避免水流衝擊魚體。

4、在易發病的季節,容器、工具要經常消毒,用藥後用清水洗淨,消除殘留藥性。或在容器中滴些亞甲基藍液,使水呈淺藍色,以達到消毒的目的。新購進的魚與原飼養的魚混養前應先進行魚體消毒,常用的消毒藥液有3%食鹽水或2至3PPM喃西林溶液、10PPM高錳酸鉀溶液,任選一種,將魚藥浴5到10分鐘。藥浴過程中如見魚急游反常,應立即撈回原水中。

佢所講既魚藥, 可以去魚用品店買到, 話買 " 新魚消毒用既" 就得~
回復

whats_up 發表於 2009-4-26 00:17:43 |顯示全部樓層
哎...我都知魚街噂魚毒到無朋友ga啦..不過又唔知係邊到買魚好..
依家真係恨錯難返啦...
回復

cedric523 發表於 2009-4-26 08:10:17 |顯示全部樓層
唔好傷心啦, 重新再黎過
我可以俾些給你, 何況我都養唔晒咁多條
回復

winniethepoon 發表於 2009-4-26 15:19:30 |顯示全部樓層
我都有係魚街買過孔雀, 真係好得人驚架! 幸好當時我有將d新魚分開嚟養, 如果唔係就悲慘到極點.......
話你哋知吖, 當時包新魚, 幾條都係大肚魚媽媽, 返到屋企都好似無乜嘢, 但一兩日後, 發現佢哋屁股大大, 初時以為生魚仔啦, 係密切留意之下竟然發現~~~~有蟲呀!
生蟲~為有落葯, 希望救得返啦! 結果, 魚bb全部難產而死, 而魚媽媽亦跟住無耐離開了. 到而家我都唔敢再係魚街買孔雀 lu.
回復

亞實 發表於 2009-4-27 13:16:24 |顯示全部樓層
我無養好耐~但都可以比少少資料你地~

魚病的防治
  預防魚病,首先要弄清楚魚發病的原因,才能採取措施,有效的防止魚病發生,而造成魚病的因素主要有:

1、水溫、水質失宜——熱帶魚對水的溫度有一定 ...
alansing 發表於 2009-4-26 00:13

明白了, 謝謝!!
希望我d魚生生性性, 唔洗去魚街買魚la
回復