香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 木糠布甸蛋糕

木糠布甸蛋糕

作者: 亞實 發表于 2009-3-11 20:11:48
7552 70
vivi 發表於 2009-3-12 20:33:59 |顯示全部樓層
我都整
回復

亞實 發表於 2009-3-12 21:20:21 |顯示全部樓層
我都整http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif
vivi 發表於 2009-3-12 20:33

嘩, 咁靚!!!
我發現放冰箱雪硬D仲好味!!!
回復

vivi 發表於 2009-3-12 22:04:15 |顯示全部樓層
嘩, 咁靚!!!
我發現放冰箱雪硬D仲好味!!!

sifenamok 發表於 2009-3-12 21:20

係呀, 係度等佢溶的過程......嘩!!!!好味呀
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 23:53:55 |顯示全部樓層
我都整http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif

個兩粒strewberries大到兩口都食唔晒~~
回復

亞實 發表於 2009-3-13 08:30:00 |顯示全部樓層
好好想食大strewberries
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-13 10:14:23 |顯示全部樓層

好靚~
回復

美美 發表於 2009-3-13 15:44:02 |顯示全部樓層

x 2 好靚呀 !
回復

美美 發表於 2009-3-13 15:58:23 |顯示全部樓層
因之前看見滔滔的節目, 師傅有加淡牛油, 所以我做了8杯, 有四杯加了淡牛油, 另外四杯沒有加, 我已冷藏了一夜, 今晚便可以嘗試有什麼分別了, 明天告知. ...
美美 發表於 2009-3-12 10:46

昨天老公和我每人分了一半有加牛油及一半無加牛油的木糠布甸, 食後, 我倆都覺得有加牛油的好食一點, 兩者都冷藏同一時間, 有加牛油的質感較密及香, 較像在澳門食的木糠布甸, 而沒有加牛油的, 質感很鬆, 似食慕絲, 真的可能要放在冰箱內才行, 味道兩者都很好, 只是質感的差別.
昨晚我將另外兩杯放在冰箱內, 今晚再嘗試兩者的分別, 明天再報告.
回復

fianfumy 發表於 2009-3-13 16:29:32 |顯示全部樓層
vivi 整的蛋糕真係好靚呀 .....
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-13 17:27:28 |顯示全部樓層
好手痕~~ 今晚好想整下野食~~~~ (但又要溫書喎~ 鳴~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 17:30:10 |顯示全部樓層
整下食下再溫啦,我由細到大每次溫書時間唔會多過1個鐘,一定四維行下攪下野先個腦先有位"失"d野入去~
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-13 17:33:04 |顯示全部樓層
整下食下再溫啦,我由細到大每次溫書時間唔會多過1個鐘,一定四維行下攪下野先個腦先有位"失"d野入去~
prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 17:30

呢個方法唔啱我架,我會完全唔記得左要溫書架~
回復

亞實 發表於 2009-3-13 17:46:35 |顯示全部樓層
昨天老公和我每人分了一半有加牛油及一半無加牛油的木糠布甸, 食後, 我倆都覺得有加牛油的好食一點, 兩者都冷藏同一時間, 有加牛油的質感較密及香, 較像在澳門食的木糠布甸, 而沒有加牛油的, 質感很鬆, 似食慕絲,  ...
美美 發表於 2009-3-13 15:58

有加牛油一定好正, 我都要整來食先得!!!

雪冰箱的,唔好雪太耐, 變左冰不唔倒出來食GA !!!
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-13 17:50:20 |顯示全部樓層
唔溫書去整野食 +  肥脂肪  = 死就死啦~~
回復

亞實 發表於 2009-3-13 17:54:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2009-3-13 17:50

整野食太開心了!!!
唔緊要LA, 一次半次!!
回復

vivi 發表於 2009-3-13 18:00:49 |顯示全部樓層
wuwuw, 我冇落牛油o架
我亂咁整o架咋, 謝謝大家, 太過獎啦

hehehe, 查實我只係用左一粒士多啤李(因為太大粒, 個布丁太細, 我cut開左一半)
回復

亞實 發表於 2009-3-13 18:02:42 |顯示全部樓層
wuwuw, 我冇落牛油o架
我亂咁整o架咋, 謝謝大家, 太過獎啦

hehehe, 查實我只係用左一粒士多啤李(因為太大粒, 個布丁太細, 我cut開左一半)
vivi 發表於 2009-3-13 18:00

士多啤李大得咁緊要!!! 我又要食?
在邊度買GA ?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 18:03:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2009-3-13 17:50

你比班魔鬼引誘到啦
回復

亞實 發表於 2009-3-13 21:27:17 |顯示全部樓層
delicious
回復

vivi 發表於 2009-3-14 01:09:15 |顯示全部樓層
士多啤李大得咁緊要!!! 我又要食?
在邊度買GA ?
sifenamok 發表於 2009-3-13 18:02

其實個餅細, 6吋模, 個士多啤李咪好似好大粒囉
我見CITY SUPRT, MARKET PLACE , 吉吉島都有, 不過超貴
近日有由KOREA進口的士多啤李, 個樣唔靚, 但係好好味O架
回復