香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 木糠布甸蛋糕

木糠布甸蛋糕

作者: 亞實 發表于 2009-3-11 20:11:48
7549 70
亞實 發表於 2009-3-12 10:17:24 |顯示全部樓層
咁一定似cookies and cream 雪糕~~
jellyfishy 發表於 2009-3-12 10:07

d餅一d都食唔出係餅
有兩層口感,
又香又滑的軟雪糕
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 10:21:34 |顯示全部樓層
咁.... 似雪糕定似布甸好呢?
回復

美美 發表於 2009-3-12 10:24:21 |顯示全部樓層

我試了, 不過只有一層, 因杯太矮了, 下次要用高身杯就可以做多幾層.
家中沒有唧袋, 用了密實袋盛裝, 然後剪一角來代唧袋.
4-木糠布甸的材料.jpg 4-001.jpg
4-002.jpg 4-003.jpg
4-005.jpg 4-006.jpg
4-007.jpg 4-008.jpg
4-010.jpg 4-011.jpg
回復

亞實 發表於 2009-3-12 10:38:03 |顯示全部樓層
我試了, 不過只有一層, 因杯太矮了, 下次要用高身杯就可以做多幾層.
家中沒有唧袋, 用了密實袋盛裝, 然後剪一角來代唧袋.
102995102996 ...
美美 發表於 2009-3-12 10:24

好成功!!
雪下就食得!!

我沒有加牛油的
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 10:46:38 |顯示全部樓層
身痕, 好想跟你地學下造這個cake啊~~
回復

美美 發表於 2009-3-12 10:46:41 |顯示全部樓層
因之前看見滔滔的節目, 師傅有加淡牛油, 所以我做了8杯, 有四杯加了淡牛油, 另外四杯沒有加, 我已冷藏了一夜, 今晚便可以嘗試有什麼分別了, 明天告知.
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 10:53:58 |顯示全部樓層
美美~~~ 期待你的報告啊~~~~
想問一下, 牛油是不是要先坐溶, 與煉奶同一時間落?
回復

美美 發表於 2009-3-12 11:00:28 |顯示全部樓層
美美~~~ 期待你的報告啊~~~~
想問一下, 牛油是不是要先坐溶, 與煉奶同一時間落?
jellyfishy 發表於 2009-3-12 10:53

不是坐溶, 淡牛油只要軟身便可, 與煉奶一起混合至滑身, 然後放入淡奶油內.
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 11:03:07 |顯示全部樓層
噢~ thank you~

細細聲話你知:
我次次都係用有salt牛油, 整完出來又唔覺得有問題~~ 其實用有salt牛油會有乜問題架?
回復

亞實 發表於 2009-3-12 11:18:14 |顯示全部樓層
我想light d 所以唔加牛油,

其實我都唔覺得有salt牛油同unsalt 有分別
回復

nuage 發表於 2009-3-12 13:15:12 |顯示全部樓層
d餅一d都食唔出係餅
有兩層口感,
又香又滑的軟雪糕
sifenamok 發表於 2009-3-12 10:17

你係度引人﹗
回復

fianfumy 發表於 2009-3-12 13:19:35 |顯示全部樓層
我記得去年 4月及9月咗右做過一次 ( 我搵緊d相 , 唔知 Dalete 未 ) , 好好味 , 但真係好鬼 "FAT" 呀 .   ( 這個甜品 , 我沒有 QUOTA 食啦  )

我都冇用牛油囉 .... 都是同阿實一樣 , LIGHT D

水母兄 : 唔好意思 ..... 我唔明是 Salt 牛油 (喊牛油) or soft 牛油 ( 軟牛油)呢 ....我見上面問d牛油回軟問題 .

木糠布甸想有層次 , 最好用 "篩" 去篩餅碎出來 , 做出來口感會滑D , 賣相會靚D .
回復

美美 發表於 2009-3-12 14:08:07 |顯示全部樓層

一般市面可以買到的牛油有分: 有鹽牛油(咸牛油), 無鹽牛油(淡牛油), 我常見做蛋糕/西式甜品都用淡牛油, 而有鹽牛油一般都是塗麵包及多士.
令牛油軟身, 只是將牛油由雪櫃取出放在室溫下, 牛油仍然是固體狀, 用來做英式鬆餅真的不錯, 而坐溶的牛油, 這牛油要用少許的火或熱水令它成油狀, 當做蛋糕時較容易混合其他材料.
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 14:21:41 |顯示全部樓層
我想light d 所以唔加牛油,

其實我都唔覺得有salt牛油同unsalt 有分別
sifenamok 發表於 2009-3-12 11:18

我都係咁覺得呀~
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 14:22:36 |顯示全部樓層
我記得去年 4月及9月咗右做過一次 ( 我搵緊d相 , 唔知 Dalete 未 ) , 好好味 , 但真係好鬼 "FAT" 呀 .   ( 這個甜品 , 我沒有 QUOTA 食啦  )

我都冇用牛油囉 .... 都是同阿實一樣 , LIGHT D

水母兄 : 唔好意思 ... ...
fianfumy 發表於 2009-3-12 13:19

哎呀, 我地講完軟牛油, 跟住又講 salt的牛油, 攪到你亂晒攏~~ 嘻~~ 唔好意思呀~~
回復

八王爺 發表於 2009-3-12 14:27:49 |顯示全部樓層
很肥的啊!
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 14:36:00 |顯示全部樓層
很肥的啊!
八王爺 發表於 2009-3-12 14:27

真係好肥... 唉~~
唯有睇左當食左.
回復

亞實 發表於 2009-3-12 15:36:57 |顯示全部樓層
真係好肥... 唉~~
唯有睇左當食左.
jellyfishy 發表於 2009-3-12 14:36

又沒有下糖, 又沒有下牛油,
只有cream , 我以為唔係好肥呢
回復

fianfumy 發表於 2009-3-12 18:20:36 |顯示全部樓層
又沒有下糖, 又沒有下牛油,
只有cream , 我以為唔係好肥呢
sifenamok 發表於 2009-3-12 15:36

哈哈 .... 練奶 好肥架 , 再加 淡忌廉 ( 是全脂 ) ..... 兩種加埋對我來說真係 "爆燈"架 , 但如果要食 " 爆燈 " 的甜品 , 我會先選食 Cheese cake .....
但木糠布甸的確是好味道 , 又易整 .
回復

亞實 發表於 2009-3-12 19:33:44 |顯示全部樓層
哈哈 .... 練奶 好肥架 , 再加 淡忌廉 ( 是全脂 ) ..... 兩種加埋對我來說真係 "爆燈"架 , 但如果要食 " 爆燈 " 的甜品 , 我會先選食 Cheese cake .....
但木糠布甸的確是好味道 , 又易整 . ...
fianfumy 發表於 2009-3-12 18:20

原來係咁, 我覺得好好味, 唔理LU
回復