初玩魚魚 & 水草

作者: 無比仔 發表于 2009-3-11 01:48:10
8927 48
jellyfishy 發表於 2009-3-12 00:08:31 |顯示全部樓層
呢個係超級low maitenance 的12"淡水缸~
十條燈魚買回來, 一條都未死過.
超細個的掛濾; 陶土粒當泥; 種極都唔死既水榕; 在哥哥的草缸搶回來的幾條珍珠草 (無大燈都照生~~); 還有...
就係好日都唔洗換水, 最多都係加水~~ 嘻嘻~~~
(樓主, 純粹交流一下, 無心串你架~~ )
回復

cross 發表於 2009-3-12 00:11:37 |顯示全部樓層
孔雀好似係清缸最易就
回復

whats_up 發表於 2009-3-12 00:19:33 |顯示全部樓層
題外話一問...
你係邊到買魚魚ga..??
我係mk買孔雀魚成日都死..見你果啲好healthy..所以想問下!!
回復

無比仔 發表於 2009-3-12 02:45:25 |顯示全部樓層
呢個係超級low maitenance 的12"淡水缸~
十條燈魚買回來, 一條都未死過.
超細個的掛濾; 陶土粒當泥; 種極都唔死既水榕; 在哥哥的草缸搶回來的幾條珍珠草 (無大燈都照生~~); 還有...
就係好日都唔洗換水, 最多都係加 ...
jellyfishy 發表於 2009-3-12 00:08

梗係超級low maitenance la, 妳最近忙於理缸咸水新歡ma~
回復

無比仔 發表於 2009-3-12 02:47:34 |顯示全部樓層
題外話一問...
我係mk買孔雀魚成日都死..見你果啲好healthy..所以想問下!!
whats_up 發表於 2009-3-12 00:19

我都係mk買.
問水主la, 佢熟d
回復

無比仔 發表於 2009-3-12 02:53:28 |顯示全部樓層
後面d宝塔生得好快, 要成日剪, 好煩架喎...
d相好矇.
咁細個魚缸何解用咁大支暖管? 現在呢個天氣應該唔洗用暖管, 似乎係之前影落,
有無 progress photos?
個缸已經唔大, 你d equipment 放晒响個缸前面, 遮晒個景.  ...
jellyfishy 發表於 2009-3-11 09:12

用cell phone 影, 係禁上下...
d equipment 係後面ca, 角度問題???
progress photos?我唸起工作, 職業病 , cc...
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 08:33:53 |顯示全部樓層
我都係mk買.
問水主la, 佢熟d
無比仔 發表於 2009-3-12 02:47

邊個係水主?
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-12 08:35:08 |顯示全部樓層
題外話一問...
whats_up 發表於 2009-3-12 00:19

首先你要講下你用乜水養魚, 用的水有無處理過? 點處理? 個缸有無低泥? d魚甚麼天氣下死亡? ...
回復

無比仔 發表於 2009-3-12 23:14:29 |顯示全部樓層
1. 動工前
Cut arch.jpg
2. 早期失敗作

3. 小改動, 寶塔移向石後, filter改掛中間, 虎耳草移向中間 (剛夾完草, 水較濁
回復

四少 發表於 2009-3-12 23:40:14 |顯示全部樓層
good luck ...
d 魚仔都好慘下 ...
回復

無比仔 發表於 2009-3-12 23:58:33 |顯示全部樓層
四少, 指點下唔該.
回復

lameric 發表於 2009-3-13 00:43:25 |顯示全部樓層
邊個係水主?
jellyfishy 發表於 2009-3-12 08:33

水煮你都唔識?
回復

無比仔 發表於 2009-3-13 00:45:49 |顯示全部樓層
水煮你都唔識?
lameric 發表於 2009-3-13 00:43

有人扮唔識jea
回復

lameric 發表於 2009-3-13 00:51:35 |顯示全部樓層
無比仔你check吓啲水嘅 pH 值.用泥會令水變酸.微酸水好似唔適合孔雀魚生活.中性或微鹼水啱啲..選擇魚之前應做吓 research 好啲.
回復

無比仔 發表於 2009-3-13 01:00:17 |顯示全部樓層
無比仔你check吓啲水嘅 pH 值.用泥會令水變酸.微酸水好似唔適合孔雀魚生活.中性或微鹼水啱啲..選擇魚之前應做吓 research 好啲.
lameric 發表於 2009-3-13 00:51

Thanks Eric.
水草書有寫中等硬水養孔雀都ok. 太酸就真係唔得.
回復

whats_up 發表於 2009-3-17 00:40:26 |顯示全部樓層
28# jellyfishy

我用養佐幾日ge水....水溫大約24-26...有衡溫同對水...用普通沙底...有check PH
開始幾日啲魚都ok..但係過兩日啲魚就開始爛尾同白點有時仲爛肉....
以前買開一間魚鋪都ok..但係佢無做之後就一直都買唔到好ge魚...所以想問下樓主可唔可以話我知係mk邊間買啊.??
(唔方便的話可唔可以pm話我知啊..??)
回復

kmsiu63 發表於 2013-12-17 11:24:48 |顯示全部樓層
請問水草需要什麼水質,是否ph7,每星期換一次自來水就足夠。我的水草常常都是又黃又弱,請問高人有什麼建議 ?
回復

lok_1980 發表於 2013-12-17 22:28:36 |顯示全部樓層
每種水草的要求都唔同,你買之前最好check下
回復

ykwcherry 發表於 2017-7-15 16:33:31 |顯示全部樓層

听闻的鱼鱼打交,其实系佢地架生活情趣喔,追逐打完一轮之后,继而大肚仔,之后就生一窦鱼BB出黎家啦
回復

卓男媽 發表於 2017-8-29 17:40:32 |顯示全部樓層
我個水草缸都有養孔雀同蝦仔, 呢幾日佢地成日爬上頂想走佬

回復