日           期 : 2009年3月29日
地           點 : 馬鞍山郊野公園
集  合  地  點 : 沙田火車站大堂
集  合  時  間 : 09:00am
起           點 : 馬鞍山村村巴站(海拔280m)
途           經 : 大金鍾(海拔460m) , 馬鞍山頂峰(海拔702m,路段較斜難行) , 黃竹洋 , 山寮 , 大網仔路 , 西貢市中心 .
終           點 : 西貢市中心(下午茶或晚餐)
預計結束時間 : 17:00pm
路  線  長  度 : 約6.5公里
全  程  需  時 : 約5至6小時「慢行: 因是次行程主要為觀賞原生珍稀植物及攝影而設」
難           度:3「5為最高」
主要觀賞植物 : 杜鵑花及多種珍稀植物
注意事項   1 : 全日糧水自備 , 包括午餐及足夠飲品 .
注意事項   2 : 全程請自律隨隊而行請勿自行離隊及盡量保持安靜請勿喧嘩 .
注意事項   3 : 因是次行程主要為觀賞原生珍稀植物及攝影而設 , 因此前進速度將會比較緩慢 , 所以喜歡快行或跑山者並不適合是次行程 .

上一篇:隨便行 , 隨手影 - 樓下公園
下一篇:新年時的迪欣湖
有興趣參與是次活動者請在此報名.
5.
6.
7.
8.
................................................
KUNO大哥
"馬鞍山頂峰(海拔702m,路段較斜難行) " 我驚驚地喎
KUNO大哥,我住西貢,要在那兒等你們呀﹗無可能又跑去沙田火車站,你們坐幾號巴士去馬鞍山?在那個巴士站下車?馬鞍山村在那兒呢?
KUNO大哥
"馬鞍山頂峰(海拔702m,路段較斜難行) " 我驚驚地喎
vivi 發表於 10/3/2009 09:20

啲七八十歲長者都行到,唔會太難嘅.
到時睇情況啦,都唔係一定要上到最高嘅!
啲七八十歲長者都行到,唔會太難嘅.
到時睇情況啦,都唔係一定要上到最高嘅!
KUNO 發表於 2009-3-10 22:19

KUNO大哥好好人
5.
6.
7.
8.
KUNO大哥好好人http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(0).gif
vivi 發表於 10/3/2009 22:29

哈哈....
如果我都可以算係好人嘅話,咁哩個世界就唔會再有壞人啦!
KUNO大哥好好人http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(0).gif
vivi 發表於 2009-3-10 22:29

x2
哈哈....
如果我都可以算係好人嘅話,咁哩個世界就唔會再有壞人啦!
KUNO 發表於 2009-3-11 00:08

水母大人都話你好好人呀
KUNO大哥,我住西貢,要在那兒等你們呀﹗無可能又跑去沙田火車站,你們坐幾號巴士去馬鞍山?在那個巴士站下車?馬鞍山村在那兒呢?
claudiatang 發表於 10/3/2009 09:44

我哋會喺沙田火車站搭九巴85K去到馬鞍山耀安邨巴士站,再轉的士上馬鞍山村.
你識路嘅話可以自己去耀安邨巴士站等,如果唔識嘅就去沙田等.
我哋會喺沙田火車站搭九巴85K去到馬鞍山耀安邨巴士站,再轉的士上馬鞍山村.
你識路嘅話可以自己去耀安邨巴士站等,如果唔識嘅就去沙田等.
KUNO 發表於 2009-3-11 00:20

我可唔可以係耀安邨巴士站等呀
我可唔可以係耀安邨巴士站等呀
vivi 發表於 11/3/2009 00:23

妳識得去同唔怕等我哋咁迷得囉!
因為次次都有人遲大到!
各位 , 老老實實啦 !  我自己知自己事 ,  您地先唔覺得我地咁一家人去煩到您地架 ?   我接受意見架 !
各位 , 老老實實啦 !  我自己知自己事 ,  您地先唔覺得我地咁一家人去煩到您地架 ?   我接受意見架 !
carlo 發表於 11/3/2009 04:18

我又唔覺得煩喎,一家人就緊係熱鬧啲咖啦!
不過行山就係靜番小小好啲,唔好打擾到鍾意靜嘅朋友啦!
其實每個郊野公園都有啲用好大隻字寫住「請勿喧嘩」嘅告示牌.
終點在西貢...沒有行過西貢,好期待.
妳識得去同唔怕等我哋咁迷得囉!
因為次次都有人遲大到!
KUNO 發表於 2009-3-11 00:25

唔怕等
我果班學生, 約親去玩都遲到, 我慣左o架啦
我又唔覺得煩喎,一家人就緊係熱鬧啲咖啦!
不過行山就係靜番小小好啲,唔好打擾到鍾意靜嘅朋友啦!
其實每個郊野公園都有啲用好大隻字寫住「請勿喧嘩」嘅告示牌. ...
KUNO 發表於 2009-3-11 04:52

係呀係呀, 靜d好d
4. 大菲媽<== 霸住位先
5.
6.
7.
8.
如果個日唔係好曬+對膝頭冇惡化~
4. 大菲媽<== 霸住位先
5. candyafr
6.
7.
8.