作者: yunge0 发表于 2018-10-19 10:30:22
4858 61

今年種的銀邊吊蘭長了許多子株, 並開始伸往鄰盤生長。子株本身有根,只要把子株直接放到泥上便能健康成長了。

生長習性:
吊蘭喜歡在濕潤半陰的環境下生長,對土壤的要求不高,疏鬆、肥沃的沙質土壤為首選。生長期室溫宜在20℃左右,冬季溫度不可低於5℃。忌陽光暴曬。白色花朵。

交收方法:  見面交收
交收日期:  請pm約
交收時間和地點:星期一至五下午六時三十分,在港鐵南昌站A出口的客戶服務中心旁交收(可不出閘)

注意事項:
1. 請pm留聯絡電話。
2. 請自備購物袋。
3. 遲到超過十分鐘當作放棄交收。
5. 申請後失去聯絡者以後分享不予接受。
6. 本人有最終決定權。

有興趣請登記:
1. Coludimomo (已於7/11/2018交收)
2. Ling12155 (申請兩棵,已於7/12交收)
3. icesea (已於12/12長沙灣交收)
4. cryptanthus (申請三棵,已於25/3南昌站交收)
5. avrillavigne (申請兩棵,已於27/3南昌站交收)
6. WaiWai (申請三棵,已於26/3南昌交收)
7. fishcrab(撤消申請)
8. mei20  (已於6/4南昌交收)
9 faye07 (已於20/4樂富交收)
10 amy8564 (申請三棵,已於6/5長沙灣交收)
11 kanlaulau (申請三棵,已於9/5中環交收)

評分

查看全部評分

Tongbbmuimui 發表於 2018-10-19 10:35:11 |顯示全部樓層
請問係分享咩呢。。。謝謝
Tongbbmuimui 發表於 2018-10-19 10:49:31 |顯示全部樓層
見到啦五該晒
yunge0 發表於 2018-11-1 20:51:44 來自手機 |顯示全部樓層
有無人有興趣呢?
cloudimomo 發表於 2018-11-3 20:10:59 |顯示全部樓層
有興趣呀, 但好似長大後會好大棵? 請問你棵母株大概咩size呢?
yunge0 發表於 2018-11-4 08:02:31 來自手機 |顯示全部樓層
cloudimomo 發表於 2018-11-3 20:10
有興趣呀, 但好似長大後會好大棵? 請問你棵母株大概咩size呢?

母株最長的葉有26cm長。因為我用27'x16'大盤種, 所以大棵d。
子株仍未剪下來, 有大有細, 最長有6吋。由於根短, 可以用細盤或杯種植的。
cloudimomo 發表於 2018-11-4 12:19:16 來自手機 |顯示全部樓層
明白,可以要一棵嗎?但我唔係經常可以去到南昌站,可以pm夾夾嗎?
yunge0 發表於 2018-11-5 01:20:53 來自手機 |顯示全部樓層
cloudimomo 發表於 2018-11-4 12:19
明白,可以要一棵嗎?但我唔係經常可以去到南昌站,可以pm夾夾嗎?

可以。你想約其他站交收? 暫時未見你的pm啊!
warren0713 發表於 2018-11-5 13:47:09 |顯示全部樓層
點樣可以種到咁多走徑呢?
yunge0 發表於 2018-11-5 16:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2018-11-5 13:47
點樣可以種到咁多走徑呢?

我沒有下肥料, 可能是因為盤夠大, 有空間發展。另外,它是夏天過後, 移到半露天環境種植的, 可能夠光, 不用特別打理, 不覺間便長出許多走徑了。
yunge0 發表於 2018-11-5 16:07:22 來自手機 |顯示全部樓層

年頭買回來種都未夠一年, 已由一棵變N棵, 長得都幾快。雖然花期不長,但絕對有成功感。
yunge0 發表於 2018-11-7 16:53:52 來自手機 |顯示全部樓層
cloudimomo 發表於 2018-11-4 12:19

今晚交收的吊蘭小子株, 長10-13cm。如果想要大棵些,可以再約多一次交收的。
ling12155 發表於 2018-12-7 00:10:20 來自手機 |顯示全部樓層

今年種的銀邊吊蘭長了許多子株, 並開始伸往鄰盤生長。子株本身有根,只要把子株直接放到泥上便能健康成長了。

生長習性:
吊蘭喜歡在濕潤半陰的環境下生長,對土壤的要求不高,疏鬆、肥沃的沙質土壤為首選。生長期室溫宜在20℃左右,冬季溫度不可低於5℃。忌陽光暴晒。白色花。

交收方法:  見面交收
交收日期:  請pm約
交收時間和地點:星期一至五下午六時三十分,在港鐵南昌站客戶服務中心旁交收(可不出閘)

注意事項:
1. 請pm留聯絡電話。
2. 請自備購物袋。
3. 遲到超過十分鐘當作放棄交收。
5. 申請後失去聯絡者以後分享不予接受。
6. 本人有最終決定權。

有興趣請登記:
2. Ling12155 請問還有嗎,如有,可以要兩份嗎,同事都有興趣!
3.
4.
5.
icesea 發表於 2018-12-7 02:44:10 |顯示全部樓層
有興趣請登記:
2. Ling12155 請問還有嗎,如有,可以要兩份嗎,同事都有興趣!
3. icesea 我都有興趣要一份,不知道還有沒有?
4.
5.
yunge0 發表於 2018-12-7 05:42:24 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-12-7 02:44
有興趣請登記:
2. Ling12155 請問還有嗎,如有,可以要兩份嗎,同事都 ...

要兩份可以, 但要等天亮才可以拍照大小。如果啱, 請PM約日子交收。
yunge0 發表於 2018-12-7 05:44:28 來自手機 |顯示全部樓層
ling12155 發表於 2018-12-7 00:10
今年種的銀邊吊蘭長了許多子株, 並開始伸往鄰盤生長。子株本身有根,只要把子株直接放到泥上便能健康成長了 ...

有, 但要等天亮才可以拍照大小。如果啱, 請PM約日子交收。
ling12155 發表於 2018-12-7 06:51:47 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-12-7 05:44
有, 但要等天亮才可以拍照大小。如果啱, 請PM約日子交收。

大小都可以呀,今晚或下星期 一、二都可以,已pm
yunge0 發表於 2018-12-7 07:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
ling12155 發表於 2018-12-7 06:51
大小都可以呀,今晚或下星期 一、二都可以,已pm

早晨! 今早有微雨, 快手剪了幾棵出來。
銀邊吊蘭子株已長大, 有些連在一起未花時間分開。
ling12155 發表於 2018-12-7 07:15:14 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-12-7 07:10
早晨! 今早有微雨, 快手剪了幾棵出來。
銀邊吊蘭子株已長大, 有些連在一起未花時間分開。 ...

如果方便嘅話,今晚交收ok嗎,因今晚約了人係荃灣食晚飯,會途經南昌哦
yunge0 發表於 2018-12-7 07:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
ling12155 發表於 2018-12-7 07:15
如果方便嘅話,今晚交收ok嗎,因今晚約了人係荃灣食晚飯,會途經南昌哦

已PM你, 請在PM傾今晚交收時間。
1234下一頁