花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 发表于 2009-3-6 19:02:46
93445 1051
花草之家 發表於 2009-12-8 14:57:38 |顯示全部樓層
花草, 朱欄真係好多朱朱啊
石榴可以試吓用話梅"yip"吓佢放雪柜, 好似話可以開胃消滯, 早兩日食過, 真係几 ...
hk88688 發表於 2009-12-8 11:20

尼個秘方好似幾好味咁播,要買定話梅先add7icon
青蛙媽媽 發表於 2009-12-11 03:06:36 |顯示全部樓層
花草, 我前日先俾人偷左我盆花, 我住係無保安, 無圍欄的石屋, 仲係偷我兩次野,我驚緊第三次, 俾我見到個賊, 我都要報警, 就算偷花者係阿婆, 我都唔可以容忍~
花草之家 發表於 2009-12-11 19:04:48 |顯示全部樓層
青娃媽媽,建議你先影左個賊偷野ge相,先至捉佢,有相為証,個賊點都走唔甩。
如果影唔到相,就大聲喝佢,佢都會嚇親唔,會咁快再来偷。(偷我棵花個2個大笨賊就例外)
花草之家 發表於 2009-12-21 15:57:17 |顯示全部樓層
今日天朗氣清,花花草草都好似精神d
重瓣鳳仙
1109 244.jpg
小花矮牽牛
1109 251.jpg
1109 252.jpg
白雪花
1109 269.jpg
咁細棵都出花LUM
1109 283.jpg
重瓣家樂花
1109 274.jpg
1109 275.jpg

評分

查看全部評分

vincentma 發表於 2009-12-22 08:18:24 |顯示全部樓層
嘩!花草,你 D 重辦家樂花一排咁種,好有氣勢!
擔泥 發表於 2009-12-22 08:49:35 |顯示全部樓層
嘩! 成排家樂花! 我種一盆起兩盆止. 怕它們過不了炎夏.
花草之家 發表於 2009-12-22 11:28:40 |顯示全部樓層
嘩!花草,你 D 重辦家樂花一排咁種,好有氣勢!
vincentma 發表於 2009-12-22 08:18

vincentma,尼度得3盆家樂花乍 其它都係小花矮牽牛、重瓣鳳仙同埋垂花長春,仲有4盆小花矮牛入唔到鏡頭,因為太、、長喇
花草之家 發表於 2009-12-22 11:43:31 |顯示全部樓層
嘩! 成排家樂花! 我種一盆起兩盆止. 怕它們過不了炎夏.
擔泥 發表於 2009-12-22 08:49

擔泥,家樂花夏天唔好晒太陽,我d家樂花係年頭買ge,買個陣細細棵,依家生到都幾大棵,尼3棵係換盆個陣整斷左ge枝條扦插架add7icon
尼棵就係安全渡夏ge阿媽
1109 273.jpg
擔泥 發表於 2009-12-22 12:18:42 |顯示全部樓層
回復 728# 花草之家

花草, 多謝你分享經驗啊! 咁等我諗諗點安排先.
ChrisTsui 發表於 2009-12-22 12:45:30 |顯示全部樓層
擔泥,家樂花夏天唔好晒太陽,我d家樂花係年頭買ge,買個陣細細棵,依家生到都幾大棵,尼3棵係換盆個陣整 ...
花草之家 發表於 2009-12-22 11:43

花草~
呢隻色o既家樂花好靚呀~
我之前都種過幾盆家樂花,到夏天就死晒~
今年頭又買o左3盆,因為換落大盆,懶得搬,一路放o係天台日晒雨淋,最近竟然開o左好多花~
唔知係咪品種問題,比較矜貴o既入口品種難渡夏,本地品種就好粗生~

夏天影o既~

夏天影o既~

啱啱影o既~

啱啱影o既~

評分

查看全部評分

花草之家 發表於 2009-12-22 16:31:52 |顯示全部樓層
花草~
今年頭又買o左3盆,因為換落大盆,懶 ...
ChrisTsui 發表於 2009-12-22 12:45

ChrisTsui,你d家樂花開得好靚add6icon我地d家樂花可能係廣東出世 所以渡夏冇問題
擔泥 發表於 2009-12-22 17:41:48 |顯示全部樓層
花草~
ChrisTsui 發表於 2009-12-22 12:45

好正呀!!!
vincentma 發表於 2009-12-24 08:42:45 |顯示全部樓層
花草~

Chris, 你 D家樂花好花團錦簇啊!
擔泥 發表於 2009-12-24 08:59:12 |顯示全部樓層
ChrisTsui,你d家樂花開得好靚我地d家樂花可能係廣東出世 所以渡夏冇問題  ...
花草之家 發表於 2009-12-22 16:31

真係好有可能. 希望我個兩盆入口o既可以安全渡夏啦.
花草之家 發表於 2010-1-5 18:43:44 |顯示全部樓層

新一年又開始喇!好似講得遲左d
2009年年尾大頭蝦事件,雲雲聚會個日,格子交左粉芙蓉酢俾我(花友分享,格子代取),我唔記得左,12月尾係手袋内發現一包巳經發芽ge種子,拿拿聲全部種下,由於太多,有d細小ge小球就種係鐵線蓮泥面,用來夏天替小鐵遮陰
2010 002.jpg
2010 001.jpg
以下ge品種係自家秋播,雖然弱左d,不過我都好開心架喇
黑眼播得比較早,8月中 葉多花少。
2010 008.jpg
中國鳳仙
2010 011.jpg
2010 015.jpg
旱金蓮,播5出2。
2010 017.jpg
玉米百合,10粒小球種埋一盆,擠迫户
2010 029.jpg
雲雲 發表於 2010-1-5 19:35:55 |顯示全部樓層
花草,點解我見黑眼相片係黑色一片o架?
vincentma 發表於 2010-1-5 21:05:03 |顯示全部樓層
我都係見到黑色一片!難道黑眼黑得咁大!
Aalon 發表於 2010-1-6 08:27:13 |顯示全部樓層

點解d矮牽牛可以咁細棵就開花o嫁?我果d花長脚長都唔開
vincentma 發表於 2010-1-6 08:29:54 |顯示全部樓層
點解d矮牽牛可以咁細棵就開花o嫁?我果d花長脚長都唔開
Aalon 發表於 2010-1-6 08:27

Aalon, 要打頂先雨可以矮架!
Aalon 發表於 2010-1-6 08:31:35 |顯示全部樓層
Aalon, 要打頂先雨可以矮架!
vincentma 發表於 6-1-2010 08:29

即係摘心??