花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 发表于 2009-3-6 19:02:46
93438 1051
Ulrica 發表於 2009-11-17 18:17:17 |顯示全部樓層
相機最怕影影下無電, 所以不時要充足電, 或準備後備電池就萬無一失了.
花草之家 發表於 2009-11-17 18:44:44 |顯示全部樓層
花草  下次拍短片有聲仲好
格子 發表於 2009-11-17 17:51

我尼部機拍到短片架
由於時間緊迫,拍住連環圖先
鄰居黎我屋企睇賊相,都話:你好快手呀!
花草之家 發表於 2009-11-17 18:46:55 |顯示全部樓層
相機最怕影影下無電, 所以不時要充足電, 或準備後備電池就萬無一失了.
Ulrica 發表於 2009-11-17 18:17

後備電池,除時侯命add7icon
vincentma 發表於 2009-11-17 21:03:52 |顯示全部樓層
花草先生= 劉翔!勁呀!下次要搵佢簽名先得!
ylee 發表於 2009-11-17 23:19:40 |顯示全部樓層
個兩個賊仔真是要嚴懲!
花草之家 發表於 2009-11-18 11:46:31 |顯示全部樓層
我認住個男人衰樣架嘞 (睇唔到個女人樣), 如果佢地坐去中山石岐的直通巴士, 我實怒睥佢地的了.
Ulrica 發表於 2009-11-17 14:58

Ulrica,尼2個賤人犯案現場係東莞樟木頭,當晚來踏斷棵花之後即刻走返香港,如果係香港見到尼2個賤人,真係要望多幾眼。
女賤人雖然笠實頂帽戴住幅超大ge太陽眼鏡(偷慣野啦!準備功夫做得咁好)。不過睇側面、髮型、身型、高度,仲有個男賤人係身邊,佢個樣實有機會公諸於世。
花草之家 發表於 2009-11-18 12:10:04 |顯示全部樓層
我建議設一個偷花賊database呀~~ 要認住呢d賊個樣, 唔好比佢地逍遙法外 ~~
偷花不至於要坐牢, 但都唔可以始息~ 萬一成左風氣點算? ( 一講起我又興合合...哼~) ...
JicJicmom 發表於 2009-11-17 15:31

積媽,係警署回家之後,即刻將d賊相存入電腦及覆製多2份,另外將記憶咭收好,同埋寫日誌記錄整個過程。
偷花至多話佢地貪心,但係尼2個賤人俾人捉到都唔肯放低,仲要話你做乜種d花係出面,種係出面就係公家ge,我偷挖棵花關你乜野事 仲要夜晚再黎踏斷棵花咁惡毒,尼2個賤人點可以姑息add13icon
Ulrica 發表於 2009-11-18 12:14:04 |顯示全部樓層
唔可以姑息.
公家野就可以偷? 公家的街燈, 椅子, 垃圾桶, 欄杆咪比人名正言順攞晒返屋企? 破壞公物仲咁大聲, 可笑.
花草之家 發表於 2009-11-18 12:17:06 |顯示全部樓層
又一穿著人皮衣的禽獸。
依~ 禽獸都會做對自己有益o既事, 咁就。。。都不如。
雲雲 發表於 2009-11-17 17:50

雲雲,如果你睇到日誌內寫ge過程,包你火滾呀!
sammy 發表於 2009-11-18 12:29:13 |顯示全部樓層
如果拍到片放上youtube, 實有人同你起佢底
花草之家 發表於 2009-11-18 12:45:40 |顯示全部樓層
如果拍到片放上youtube, 實有人同你起佢底
sammy 發表於 2009-11-18 12:29

事發時可以影到佢地逃走ge相,巳經好好彩架喇!
有花友幫我將尼2個賤人ge偷花過程係FaceBook開左個Blog (因為大陸封左好多網站,我都入唔到)
花草之家 發表於 2009-11-18 12:54:30 |顯示全部樓層
又一穿著人皮衣的禽獸。
依~ 禽獸都會做對自己有益o既事, 咁就。。。都不如。
雲雲 發表於 2009-11-17 17:50

雲雲,我知你入唔到空間內,但係我又唔識將編文字轉過來,只好咁樣俾你睇。
我都睇到眼花花删左喇請睇楼下個編啦!好清楚架add7icon

Ulrica 發表於 2009-11-18 12:57:20 |顯示全部樓層
花草之家, 我幫你copy左你段文字如下, 會唔會睇得清楚d呢?

前2日發現種係花園外側ge勒杜鵑俾人偷左一棵,d人咁衰格,激氣都冇用。
點知今日食完午飯之後,忽然有種不安ge感覺,於是行去睡房望出花園,見有個女人係馬路邊行入黎旁邊ge行人路,但係成分鐘都唔見佢經過,馬上意識到有人偷野,跟住見佢同個男人一齊係旁邊走出來,個男人用個袋袋住棵勒杜鵑,尼2個賤人係有備而來(個女人睇水,個男人就去偷),我立刻推開窗,叫佢"放低",個男人望住我話"你架",我再叫佢:棵花唔係你ge"放低",佢話棵野種係出面,關你乜野事,跟住我老公即係走出花園,同個男賊講:做乜偷我地d花,個男人仲話你做乜種係出面呀!我又唔係偷你d花,種係出面就係公家ge,咁無耻ge說話都講得出,正一賤人。我老公話就算係公家ge你都唔可以偷走,(個男賊ge態度同埋語氣差到不得了),我老公話要報警,尼個男人就丢返棵花去原先挖出來個位,跟着想走,我老公即刻走出去捉住佢,個男人仲話都俾返你啦!你仲講咁多野,跟住推開我老公,拔足逃跑,我老公追上去唔俾佢走,個男人就推左我老公埋墻仲撞傷左眼角流血添,我見咁ge情形就大叫有賊,同埋打電話報警,有個保安來到问發生乜野事,尼個男人拎張業主証出黎話佢係尼個屋苑ge業主,挖左棵花以為係公家(仲係咁無耻),都俾返棵野佢啦!仲追住我唔放話要報警,有鄰居出來話公家ge花都唔可以偷,尼個賊就"兇"鄰居話關你乜野事呀!信唔信我打你丫拿。我見尼個賊咁囂張就真係忍無可忍,我揸住部相機同個2個賊講,你2個真係丢盡香港人ge面,對唔住都冇講仲要打人,我巳經影左你地相,我會將你2個ge無耻行為同埋囂張ge態度發放上香港ge網站同埋屋苑ge業主論壇,個女人聽到即時面青唇白,個男人又話打我, o岩o岩警察來到睇到佢ge囂張態度,就話偷花好小事,點解攪成咁?我同個警察講你都睇到佢ge態度好差,所以我先至報警,個男人見警察到場就知衰,同我老公講話唔好去差館,我老公話唔得。
個警察同我講,你地香港人ge質素好高格,點解會係尼度偷花。真係俾尼2個賤人丟盡香港人ge面。
請大家睇吓尼2個丢盡香港人ge面ge賤人,笠住頂帽,手揸住個曾經袋住勒杜鵑ge袋,係有晒準備來偷花(佢2個唔係第一次偷野架!唔使同情尼2個賤人)
今次事件去到尼個地步,係佢地自己一手做成,佢2個要撰擇尼個結果,完全係咎由自取。唔係冇俾機會佢2個,叫個男賊3次放低棵花,佢唔肯放低,仲講埋d無耻說話,(一開始佢肯放低棵花即刻走,我同老公係唔會追究)
好彩我平時放定部相機影花,都影到尼2個賊想逃跑ge照片。
花草之家 發表於 2009-11-18 12:59:09 |顯示全部樓層
Ulrica,好多謝你啊
黃臉婆 發表於 2009-11-18 13:01:20 |顯示全部樓層
嘜啲人咁鬼死賤格架,映衰曬我地啲香港人。add1icon
花草之家 發表於 2009-11-18 13:14:09 |顯示全部樓層
靚靚,所以日誌用尼個標題:丟盡香港人的面ge偷花賊
雲雲 發表於 2009-11-18 13:17:30 |顯示全部樓層
雲雲,我知你入唔到空間內,但係我又唔識將編文字轉過來,只好咁樣俾你睇。
我都睇到眼花花删左喇請睇楼下個編啦!好清楚架add7icon

156125 ...
花草之家 發表於 2009-11-18 12:54

唔該晒花草,唔好咁嬲啦,傷自己身,依D人一定上得山多終遇虎。
花草之家 發表於 2009-11-19 13:17:27 |顯示全部樓層
以前年尾D人手緊, 所以特別多搶野案件....
估唔到而家真係世風日下, 又要種花, 偷咗野又賴係公家...
各位花友, 大家有D咩野靚花, 影多D相, post上黎呢度做個記錄, 日後比人偷咗, 又搵到個採花賊嘅話, 一於......
htt ...
Dennis 發表於 2009-11-17 15:41

Dennis,你ge建議真係好,我今日諗住整理好d花相放上來,睇見有一幅相影左棵巳經俾人偷走左ge勒杜鵑。
左邊個棵巳經俾人偷走左  
009 677.jpg
尼棵勒杜鵑俾人偷走左它之後,過左2日,尼2個賤人又黎偷花,就俾我捉到。照咁睇黎第一棵被偷走ge勒杜鵑,極有可能係尼2個賤人偷走。
pauline 發表於 2009-11-19 13:42:54 |顯示全部樓層
真係離譜的人add1icon
Dennis 發表於 2009-11-19 14:06:52 |顯示全部樓層
Dennis,你ge建議真係好,我今日諗住整理好d花相放上來,睇見有一幅相影左棵巳經俾人偷走左ge勒杜鵑。
左邊個棵巳經俾人偷走左  
尼棵勒杜鵑俾人偷走左它之後,過左2日,尼2個賤人又黎偷花,就俾我捉到 ...
花草之家 發表於 2009-11-19 13:17

唉~花草, 如果呢單野發生嚮香港咪好囉!
人証物証都有, 如果佢解釋得唔好, 差人夠料叉廚佢架嘞~ 雖然判唔判到佢有罪就好難講, 但係一定有阻嚇作用!
就快又週未嘞, 如果嗰兩條粉人又返黎, 妳要小心D嘞!