请大家评下理

作者: vicky 发表于 2009-3-5 18:28:27
12264 76
EE閒人 發表於 2009-3-5 21:11:30 |顯示全部樓層
支持版主以持平態度處理;vicky 的確寫得好清楚,hyacinth 若唔明,可以問,仲要用下自己的 common sense.
sammy 發表於 2009-3-5 21:25:29 |顯示全部樓層

兩個比喻:

-如果係車廂內有兩個人踩你一腳, 一個講"對唔住", 一個講"係你自己唔小心", 你會"理解"邊個?
寬容體諒不是理所當然, don't take it for granted

-如果有人醉酒駕駛撞傷你, 你會唔會體諒佢一時酒多左提出和解?
對錯分明時, 解決問題的責任完全落在理虧者, 得理者何須讓步?
cchchchcc 發表於 2009-3-5 21:26:05 |顯示全部樓層
我都認為vicky講得好清楚,根本就冇咩可能誤解...除非完全唔識中文...
豆豆 發表於 2009-3-5 21:34:32 |顯示全部樓層
我都認為vicky講得好清楚,根本就冇咩可能誤解...除非完全唔識中文...
cchchchcc 發表於 5/3/2009 09:26 PM

我都同意你既講法.
其實分享種子出去,目的都係大家能够種得開心.接二連三發生這種事,第日邊個想再搞分享呢
theresagood 發表於 2009-3-5 22:19:44 |顯示全部樓層
您喜歡就化大這件事,我無話可說,不過您唔好騷擾到和影響我,您已經今(令)到我的心情夠差了.
我再強調一次,我來的目的只是和大家交流心得,絕無其他.
hyacinth 發表於 2009-3-5 18:46
其實我都想算,只是他要小事化大,若果我向他道歉也是沒有作用.
我想郵到了(?),因為我有三个包裹列(到)了郵局.
hyacinth 發表於 2009-3-5 18:59

吉卜賽女皇,你又打錯哂d字喇,
仲有唔係用個"您"字就係代表你有禮貌嫁,
衰d講句,你d語氣真係好黑人憎
heiheimama 發表於 2009-3-5 22:35:34 |顯示全部樓層
總之以後分享都係要加多句”最後分享與否,由本人全權決定,接受分享者不得異議”.我最近分享都加左好多繁文縟節,自己都覺得好討厭,好似分享就大哂咁.但係唔刻薄d,出左事咪又係自己食返?...
Pinkcat 發表於 2009-3-5 22:55:09 |顯示全部樓層
路過答嗲 - 乜"您"字唔係解作為 親暱的"你"嗎? 但觀乎張貼者的氣焰嘛,似撩人鬧交多d...

請高抬貴手, 勿破壞各地花友苦心經營作交流分享的淨土. 感激萬分!

Vicky 我同情妳, 下次小心d 喇!
比得大帝 發表於 2009-3-5 22:56:27 |顯示全部樓層

作為分享者, 明白到家免費送東西給你, 一分錢沒入袋, 就是分享者沒有說要郵票及回郵信封, 受分享者都應該主動寄出一個有郵票的回郵信封啦, 唔通人家送嘢俾你, 你還想人家貼埋郵費給你嗎?

不論有沒有誤導, 如果有想過要求別人貼錢給你, 實屬非份之想
111112 發表於 2009-3-5 23:00:37 |顯示全部樓層
世上就是太多「老鳳」的人,人地是分享,不是欠了你。請自重。
heiheimama 發表於 2009-3-5 23:29:28 |顯示全部樓層
作為分享者, 明人到家免費送東西給你, 一分錢沒入袋, 就是分享者沒有說要郵票及回郵信封, 受分享者都應該主動寄出一個有郵票的回郵信封啦, 唔通人家送嘢俾你, 你還想人家貼埋郵費給你嗎?

不論有沒有誤導, 如果有想 ...
Peter 發表於 2009-3-5 22:56

唔係架,真係有人試過問我羅葉,要十個八個品種(摷哂我出過既post,起我底,知我有咩花),然後俾埋地址,就咁一聲(都冇)唔該,我乖乖出左$6郵票連盒寄俾佢.
marco5633 發表於 2009-3-5 23:34:44 |顯示全部樓層
唔係架,真係有人試過問我羅葉,要十個八個品種(摷哂我出過既post,起我底,知我有咩花),然後俾埋地址,就咁一聲(都冇)唔該,我乖乖出左$6郵票連盒寄俾佢. ...
heiheimama 發表於 2009-3-5 23:29

點解你唔拒絕?
Kimiko 發表於 2009-3-5 23:35:41 |顯示全部樓層
唔係架,真係有人試過問我羅葉,要十個八個品種(摷哂我出過既post,起我底,知我有咩花),然後俾埋地址,就咁一聲(都冇)唔該,我乖乖出左$6郵票連盒寄俾佢. ...
heiheimama 發表於 5-3-2009 23:29

希媽、
你真係偉大...
敬佩!敬佩!
Kimiko 發表於 2009-3-5 23:38:18 |顯示全部樓層
同意極了.
接受分享者可能還以為郵寄風險都要 分享者承擔.
alexgod 發表於 5-3-2009 23:24

所以,要响個分享 post 度加多句:

郵寄涉及風險,如有遺失,本人恕不負責。
sammy 發表於 2009-3-5 23:45:35 |顯示全部樓層

呢招仲有效嗎?
快D畀晒D錢我, 我的戶口號碼係......
比得大帝 發表於 2009-3-5 23:57:09 |顯示全部樓層

哩啲人就係樓上講嘅老鳯囉
Kimiko 發表於 2009-3-5 23:59:37 |顯示全部樓層

"请附上一个写有你地址的信封一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上"

第一句 :  请附上一个写有你地址的信封一张1.8的香港邮票
這句句子是在逗號之前,
己經很清楚說明是要附上回郵信封和郵票。

至於第二句 : 邮票不用贴在回邮信封上
是呼應前句,指那個附上的 $1.8 香港郵票是不用貼於前句所說的回郵信封上。

小朋友,你自己不看清楚分享規則,反而倒過來責怪別人,實在太過份了........
pauline 發表於 2009-3-6 00:14:59 |顯示全部樓層
大家都係愛花之人, 多多包容, 送出來的都是心意, 收到者要多加欣賞, 我很開心在呢度收到很多戰利品, 感激各位付出者.

(唔係架,真係有人試過問我羅葉,要十個八個品種(摷哂我出過既post,起我底,知我有咩花),然後俾埋地址,就咁一聲(都冇)唔該,我乖乖出左$6郵票連盒寄俾佢. ...)

希媽, 早知呢招WORK, 我就一早"吩咐"你啦
cchchchcc 發表於 2009-3-6 00:51:48 |顯示全部樓層

咁都得!?真係咩人都有,但係我又好想知點解你唔reject佢XD
byau 發表於 2009-3-6 00:51:51 |顯示全部樓層
唔通佢將句句子理解成:
请附上一个写有你地址的信封及一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上
1. 一个写有你地址的信封
2. 一张1.8的香港邮票,邮票不用贴在回邮信封上<==所以就貼左個張郵票係寄比分享者既信封上
jo_jo 發表於 2009-3-6 01:33:18 |顯示全部樓層
其實作為一個分享者,應該有感激之心,有人無條件比嘢你,仲同你包好,要用好多心機同時間,應該要好好say thank you!如果你心態唔係咁樣,請唔好申請分享,唔好浪費人地嘅心機同時間!