我想問

作者: sylviayu 發表于 2009-3-2 16:19:06
915 8
我係新人離架~
我好想種d間單d既野...易種d既果d
有冇咩介紹下我種~我屋企有好大個天台呀...
同埋一開始d泥點溝@@
sylviayu 發表於 2009-3-2 16:20:37 |顯示全部樓層
如果介紹果d...係食得既就最好
回復

namshanfung 發表於 2009-3-2 16:41:26 |顯示全部樓層
莧菜啦~~~方便快捷唔駛煩...咩泥都得.^^
回復

LHS1 發表於 2009-3-2 16:50:38 |顯示全部樓層
火龍果(仙人掌類植物),非常粗生. 指天椒及波羅也不錯,也是非常粗生的植物.指天椒數月便有果實而波羅要等三年.以上提及的植物對環境適應力強,對水及肥等要求不高,適合首次種植的人.
回復

eliho 發表於 2009-3-2 18:10:40 |顯示全部樓層
種蔥或番薯都易種!
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-2 18:20:58 |顯示全部樓層

番薯 - 買個番薯落泥, 林水就生, 可定時取葉
薯仔 - 可切開, 落泥, 林水就生
蔥 - 煮飯後留翻個蔥頭, 落泥, 吾林水都生
蒜頭 - 成粒落泥, 吾林水都生
辣椒, 買包指天辣留一條, 埋落泥林水, 出苗後多晒
回復

eliho 發表於 2009-3-2 18:26:48 |顯示全部樓層

番薯 - 買個番薯落泥, 林水就生, 可定時取葉
薯仔 - 可切開, 落泥, 林水就生
蔥 - 煮飯後留翻個蔥頭, 落泥, 吾林水都生
蒜頭 - 成粒落泥, 吾林水都生
辣椒, 買包指天辣留一條, 埋落泥林水, 出苗後多晒 ...
gtrnismo 發表於 2009-3-2 18:20

其實仲有好多!
花生,各種豆......
回復

sylviayu 發表於 2009-3-3 13:46:26 |顯示全部樓層
唔該哂..咁我就種下蒜頭同火龍果先啦....種子係唔係邊到都有得買~@@
同埋係邊到買d野先平
回復

LHS1 發表於 2009-3-3 14:08:49 |顯示全部樓層
食完火龍果把如芝麻般的核直接下土種就可以.如種波羅,把波羅上的葉整個割下下土(不要留下任何果肉,否則會生蟲),就是這麼簡單.
回復