土耳其甜品 - Baklava (蜜糖酥皮)

作者: 八王爺 发表于 2009-3-2 10:55:17
6844 13
去過土耳其(Turkey)的花友們,是否吃過種很甜,很多果仁的酥皮點心?
其實可以自己家裏做,而且改良後,可以減少過甜的味道,加增果仁香味和鬆脆的口感。
這樣,下次請朋友到家中美食聚會,又有一款方便特色小食!

材料:即用酥皮2塊(大,方型); 蜜糖250克(可以自己喜歡的口味,例如橙花蜜,荔枝蜜); 牛油少許(可以不用)
        檸檬汁15克(約一湯匙;或三茶匙),切碎果仁(土耳其人用合桃和開心果,自家製可以加榛子,松子仁更香)
        水50-70克,玉桂粉少許。

做法:酥皮放在室溫變軟。十字切成四塊,一共八塊。放一塊在放了焗爐紙的方形烤盤上。
          塗薄薄的牛油(或不用也可以),放上碎果仁,灑玉桂粉(不喜歡可以不用,但風味減少)。
          重覆直果仁與酥比用完。最頂層只放酥皮,上面不用加果仁。

焗爐180度預熱5分鐘,放入酥皮焗10分鐘,轉120度焗20分鐘。叮~ okay! 不要開爐,讓酥皮在爐裏降溫。
          這時候,把水﹑蜜糖和檸檬汁混合,成為濃糖漿。

待酥皮完全冷卻後,把糖漿覆滿酥皮。放一天至三天,等糖浸透酥皮。其間可把糖反覆淋上酥皮,充分吸收。
          食前把酥皮取出,讓過多的糖漿流出。
          嘩!鬆脆甜蜜的滋味。

由於格格們不喜歡玉桂味,和太多果仁,所以本人做了少仁版!

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-3-2 11:01:35 |顯示全部樓層
嘩~~~~ 實在好精彩!!!!!
不易做的美食~~
freddywongdy 發表於 2009-3-2 23:05:23 |顯示全部樓層
睇落好甜蜜蜜呀! 諗唔到可以咁整添!
tongtony 發表於 2009-3-3 21:23:28 |顯示全部樓層
睇見都
KUNO 發表於 2009-3-4 18:22:17 |顯示全部樓層
嘩.....甜到爆!啱晒我口味呀!正
vivi 發表於 2009-3-4 22:48:45 |顯示全部樓層
八王爺, 可唔可教我點keep住酥皮第日都脆呀
係咪唔可以雪入雪櫃呀
vivi 發表於 2009-3-4 22:50:10 |顯示全部樓層
嘩.....甜到爆!啱晒我口味呀!正
KUNO 發表於 2009-3-4 18:22

kuno大哥你咁鐘意食甜野
男士好少鐘意甜品喎
KUNO 發表於 2009-3-4 23:27:07 |顯示全部樓層
kuno大哥你咁鐘意食甜野
男士好少鐘意甜品喎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif
vivi 發表於 4/3/2009 22:50

哈哈...我向來都係無甜不歡咖!
vivi 發表於 2009-3-5 00:16:40 |顯示全部樓層
哈哈...我向來都係無甜不歡咖!
KUNO 發表於 2009-3-4 23:27

去食buffet啱晒
有好多唔同嘅甜品
carlo 發表於 2009-3-5 00:20:21 |顯示全部樓層
好正喎 !
八王爺 發表於 2009-3-5 15:06:07 |顯示全部樓層
6# vivi

答案係唔得嘅。
哩个酥皮唔可以放入雪櫃,因為啲糖會太硬。

蜜糖放係室溫唔會變壞。這個甜品一般要七日內食完。
不過,基本上一整完都唔會有剩!
vivi 發表於 2009-3-5 22:25:25 |顯示全部樓層
6# vivi

答案係唔得嘅。
哩个酥皮唔可以放入雪櫃,因為啲糖會太硬。

蜜糖放係室溫唔會變壞。這個甜品一般要七日內食完。
不過,基本上一整完都唔會有剩! ...
八王爺 發表於 2009-3-5 15:06

哦哦
等我試吓先
hellokitty_971 發表於 2009-3-6 12:57:28 |顯示全部樓層
wo...一定脆卜卜..呀
貓后 發表於 2009-3-6 12:58:33 |顯示全部樓層
見到都流口水