種蕃茄可以種出米?????????

作者: loklok528 发表于 2009-3-1 23:51:36
1653 18
種蕃茄原來唔單止可以種到又紅又juicy, 而且仲可以令人大開眼界.
今日收割咗十數個好似手板咁大的蕃茄, 田友都羡慕, 返到屋企開開心心切開嚟打算預備加啲砂糖生吃, 點知...............
嘩!勁呀!蕃茄入面有米喎, 今年仲唔發?!
嘩嘩嘩!睇真啲原來啲米仲識旭添呀!犀飛利呀!
原來啲米係蟲嚟架!!!!!嚇死人咩!!!!!!!!

請問諸君好友, 點解個啲蕃茄明明個樣靚到不得了, 何解會虛有其表呢?
係咪啲泥有菌?但啲莖, 葉都好好, 唔似有病喎?
請指教.
kelvinkou 發表於 2009-3-2 01:47:26 |顯示全部樓層
哇!!!!!!!!!!!!!!!
我俾你.... 嚇到暈....
吐吐吐~ 好彩無食到... 好險~
fae 發表於 2009-3-3 00:34:24 |顯示全部樓層
呢個問題我都好想知道有無園友可以解答吓
king168c 發表於 2009-3-3 11:29:28 |顯示全部樓層
咁個番茄...有無被釘過的痕跡 ? 如果有, 即是被虫釘咗, 係入面生咗蛋蛋! 咁恭喜你, 個番茄有米囉~~~~
lips2567 發表於 2009-3-3 11:50:27 |顯示全部樓層
真係嚇死人咩......點蟲蟲太利害...
farfeifar 發表於 2009-3-3 11:57:29 |顯示全部樓層
我食茄成粒掉入口架bor!!冇睇有冇蟲架!!!!!屎喇~~~
農夫 發表於 2009-3-3 12:04:44 |顯示全部樓層
好核突呀~
會唔會仲係花個陣d蟲就生左蛋?
hellokitty_971 發表於 2009-3-3 12:15:49 |顯示全部樓層
恐怖既種米
gloria 發表於 2009-3-4 13:15:05 |顯示全部樓層
這是正常的,證明你的蕃茄是全有機,沒有加殺蟲劑。我種的蕃茄其中有個都係咁,收了回來諗住等佢放到紅晒先食,點知一切開發現有好多白色的蟲,應該係種既時候佢有d地方爛左你睇唔到,d蟲就o係個缺口走左入去。我都即時赫到手軟,拿拿林掉左佢…
EE閒人 發表於 2009-3-5 13:19:28 |顯示全部樓層
嘩!嚇死我。即刻切一個look look 先!
EE閒人 發表於 2009-3-5 13:51:49 |顯示全部樓層
公佈抽樣調查結果:好彩,暫時無事! P1010564a.jpg P1010565a.jpg
king168c 發表於 2009-3-5 14:50:40 |顯示全部樓層
http://a2233.myweb.hinet.net/msn/lio/lio%20(1).jpg我食茄成粒掉入口架bor!!冇睇有冇蟲架!!!!!屎喇~~~
farfeifar 發表於 2009-3-3 11:57

唔緊要喇~~~有虫無虫, 都變咗屎喇 ~~~~
可能重好有營養添 ~~~
一般來睇, 係有跡可尋 !!!
小寶 發表於 2009-3-5 15:08:22 |顯示全部樓層
唔緊要喇~~~有虫無虫, 都變咗屎喇 ~~~~
可能重好有營養添 ~~~
一般來睇, 係有跡可尋 !!!
king168c 發表於 2009-3-5 02:50 PM

真係嚇死左,我都係一口咬落去番茄度, 無切開睇架
mandywowo 發表於 2009-3-5 17:10:04 |顯示全部樓層
公佈抽樣調查結果:好彩,暫時無事!101471101472
EE閒人 發表於 2009-3-5 13:51

綠色蕃茄咩味嫁???
EE閒人 發表於 2009-3-5 21:21:26 |顯示全部樓層
沒有煮綠色蕃茄,切開只為檢查;不過同你一樣有好奇心,用脷 lam 一 lam,有淡淡的酸酸甜清新香味!嘻!自己種什麼都話好…
cchchchcc 發表於 2009-3-5 21:28:46 |顯示全部樓層
起雞皮........聽到好多人都話一掉掉入個口到....
亞實 發表於 2009-3-5 21:38:46 |顯示全部樓層
生蕃茄是有毒的, 唔好食R !!
EE閒人 發表於 2009-3-5 23:46:37 |顯示全部樓層
多謝提醒!
春田花花 發表於 2009-3-6 09:04:07 |顯示全部樓層
蛋白質豐富:)