花花與大家見面 (新寵兒)

關閉 [複製鏈接]
作者: 雲雲 發表于 2009-2-27 21:21:53
27026 367
貓貓 發表於 2009-8-1 23:13:55 |顯示全部樓層
雲雲:

好鍾意你的芍藥花,夠大朵!顏色又清麗!

以前過年爸爸唔會買水仙同年桔, 只係會買芍藥, 所以心目中覺得佢先至係年花.
回復

Ahgrey 發表於 2009-8-2 00:05:16 |顯示全部樓層
雲南人傑地靈, 唔止花靚, 菰菰都大個d...
回復

Carcar 發表於 2009-8-2 00:51:21 |顯示全部樓層
隻菇有成隻碟0甘大既?。。。
0甘一隻咪煮到成碟餸囉! My 飛佛呀!add14icon
回復

花草之家 發表於 2009-8-2 11:11:15 |顯示全部樓層
雨季的時間,在這裡就係食菇的季節。今早房東送我一隻大大菇,睇o下~
今晚要食o左你。

ht ...
雲雲 發表於 2009-8-1 17:45

菇扒
回復

雲雲 發表於 2009-8-2 13:37:44 |顯示全部樓層
謝謝各位。
我襟日用焗爐焗,加小小鹽,就好美味,快得滯食左添,唔記得影相。
下次再報告比大家新奇野。
回復

vincentma 發表於 2009-8-2 15:19:52 |顯示全部樓層
謝謝各位。
我襟日用焗爐焗,加小小鹽,就好美味,快得滯食左添,唔記得影相。
雲雲 發表於 2009-8-2 13:37
我好鍾意將唔同既菇菇加菜、上面鋪一層 cheeze,然後係焗爐焗,食既時候加 garlic salt ,就係我既 favor 喇!
回復

雲雲 發表於 2009-8-2 15:39:45 |顯示全部樓層
我好鍾意將唔同既菇菇加菜、上面鋪一層 cheeze,然後係焗爐焗,食既時候加 garlic salt ,就係我既 favor 喇!
vincentma 發表於 2009-8-2 15:19

Vincentma, 你講起我又留口水啦,下次買多一D菇菇時,我在這裡買了一支卡夫綠色既芝士粉,學你教我焗下佢,再加鹽。
我要食,我要食,唔好停,唔好停。。。
回復

Donder 發表於 2009-8-3 01:40:07 |顯示全部樓層
今天上網快小小, 可睇下你個 post 啦, #152 個木窗及窗前木椅好正呀, 好有中國 feel, #159 的雲南特產手工扎染枱布, 好正, 手工好細仔, 早年姐姐送我奶奶一張, 她愛不惜手, 扎染手工好靚, 我平常上她家, 次次也見她舖在茶几上, 好多探過她的朋友們都讚靚架 ! 一睇你張相, 好有親切感 !
唔好意思, 無講花, 離晒題添 ! 當然你隻超巨姑姑, 也好吸引, 流晒口水啦 !
回復

格子 發表於 2009-8-3 11:39:25 |顯示全部樓層
謝謝各位。
雲雲 發表於 2009-8-2 13:37

又係食晒先來話好食
回復

花草之家 發表於 2009-8-3 11:53:42 |顯示全部樓層
又係食晒先來話好食
格子 發表於 2009-8-3 11:39

咪係囉!一睇就知唔好味 7f706a0d116ec827bf.gif
回復

vivi2009 發表於 2009-8-3 22:15:35 |顯示全部樓層
雲南黃素馨靚正~心花怒放的芍藥靚爆鏡~見到令箭我就搶~雲雲哩度有花開~花友時時有得賞~謝謝分享
回復

格子 發表於 2009-8-4 12:25:57 |顯示全部樓層
咪係囉!一睇就知唔好味140808
花草之家 發表於 2009-8-3 11:53

最佳拍檔
專係度搞搞震
回復

yuwaiman 發表於 2009-8-4 12:52:31 |顯示全部樓層
雲雲快d學定整菇菇宴, 返香港時煮俾我地食add14icon
回復

雲雲 發表於 2009-8-4 15:38:38 |顯示全部樓層
今天上網快小小, 可睇下你個 post 啦, #152 個木窗及窗前木椅好正呀, 好有中國 feel, #159 的雲南特產手工扎染枱布, 好正, 手工好細仔, 早年姐姐送我奶奶一張, 她愛不惜手, 扎染手工好靚, 我平常上她家, 次次也見她 ...
Donder 發表於 2009-8-3 01:40

我依到都係,網速快D,就好快D睇啦~ 唔係損失好大o架。
古城大部份餐廳都用扎染枱布o架, 所以咪扮o下野囉。
A版好好人,離題&唔係好識野都唔會鬧o架,無壓力,無壓力。

雲南黃素馨靚正~心花怒放的芍藥靚爆鏡~見到令箭我就搶~雲雲哩度有花開~花友時時有得賞~謝謝分享http://a5556.myweb.hinet.net/msn/face/face%20(263).gif
vivi2009 發表於 2009-8-3 22:15

謝謝vivi2009來嘗花,咁要貼更多報答你o地。  

咪係囉!一睇就知唔好味140808
花草之家 發表於 2009-8-3 11:53
雲雲快d學定整菇菇宴, 返香港時煮俾我地食add14icon
yuwaiman 發表於 2009-8-4 12:52

格子,花草,敏敏,我返哩時,如果有菇菇,一定唔小你o地個份o既。
乖啦! 忍o下先啦~  

今日我又買左啦,睇o下:  

我終於有收成啦,佛手瓜同芹菜。開餐囉~  

回復

JicJicmom 發表於 2009-8-4 15:42:43 |顯示全部樓層
174# 雲雲
係喎雲雲家下雲南係野菌收成旺季呀 ~~ 一於食番夠本呀 ~ 云南野菌響香港賣得好貴 !!!
你隻佛手瓜咁得意 , 有刺刺0既 ?
回復

雲雲 發表於 2009-8-4 16:11:52 |顯示全部樓層
係呀,咪搏晒老命食。
依個係有刺刺的品種,細細個就有刺o架啦,你睇o下。

就哩唔見棵柳樹了。

回復

Agnes 發表於 2009-8-4 18:09:15 |顯示全部樓層
雲雲, 我今天都發現室內花盆有隻菇菇呀!約1蚊咁大.
P1040793 (Small).JPG
回復

花草之家 發表於 2009-8-4 18:21:40 |顯示全部樓層
雲雲, 我今天都發現室內花盆有隻菇菇呀!約1蚊咁大.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(43).gif
Agnes 發表於 2009-8-4 18:09

好似冬菇
回復

花草之家 發表於 2009-8-4 18:25:16 |顯示全部樓層
雲雲,咁我就坐定定响度~~~等你返來煮菇菇
回復

Agnes 發表於 2009-8-4 18:35:20 |顯示全部樓層
好似冬菇
花草之家 發表於 2009-8-4 18:21

我都覺得好似, 但係唔敢食, 驚中毒
回復