香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 Tiramisu 慕司蛋榚
返回列表 發新帖

Tiramisu 慕司蛋榚

作者: BanbieChan 發表于 2009-2-24 23:15:16
3753 33
貓后 發表於 2009-2-25 08:52:49 |顯示全部樓層
斑比,你而排勁做旦糕,咁開心丫
回復

vivi 發表於 2009-2-25 09:12:13 |顯示全部樓層
想問好耐, 請問點整那些薄薄的, 好似絲帶縷下縷下的朱古力裝飾呀??
jellyfishy 發表於 2009-2-25 08:47

唔識呀
有一次去上堂見師傅整, 用一張膠紙揸上朱古力溶液, 等一陣就搵個唔知咩工具介介下就ok
勁呀

不過咁煩嘅野我係唔會整o架
但出面有得學裝飾的course
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-25 09:13:37 |顯示全部樓層
斑比,你而排勁做旦糕,咁開心丫
貓后 發表於 2009-2-25 08:52

唔只整蛋榚呀~
又整花架、移苗、燒泥 . . . .

牙痛要分散注意力嘛~
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-25 09:16:39 |顯示全部樓層
... 我未出過去上堂學煮食呀~   唔....
回復

vivi 發表於 2009-2-25 10:01:03 |顯示全部樓層
... 我未出過去上堂學煮食呀~   唔....
jellyfishy 發表於 2009-2-25 09:16

我都係上過幾堂咋, 一堂過果d呢
整蛋糕啦, 叉燒包, 蝦餃, hehehe
最鍾意都係學整蛋糕
回復

maymay靚 發表於 2009-2-25 10:19:13 |顯示全部樓層
想問好耐, 請問點整那些薄薄的, 好似絲帶縷下縷下的朱古力裝飾呀??
jellyfishy 發表於 2009-2-25 08:47

用溶左既朱古力, 唧在一張長紙條上, 粗幼隨意,因朱古力溶了, 可隨你喜好扭曲形狀, 待朱古力冷卻變硬就會(定形) 撕下長紙條, 就可作蛋糕裝飾用啦.... (岩唔岩呢各位師傅大大)
回復

惡姨 發表於 2009-2-25 11:16:35 |顯示全部樓層

縷吓縷吓嘅朱古力裝飾, 要去材料店買左D金箔紙, 用熱水坐溶D朱古力(攝氏25-27度C), 再鋪在金箔紙上, 輕輕力卷曲(可以卷在圓筒形的東西上: 廁紙筒, 用完嘅保鮮紙筒), 等朱古力凝固後, 便可除出圓筒形和金箔紙了 (在室溫中待凝固, 不用雪在雪櫃中, 所以朱古力溫度一定要攝氏25-27度C, 才可以在室溫中凝固)
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-25 12:30:40 |顯示全部樓層
好靚呀
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-25 14:34:07 |顯示全部樓層
多謝惡姨 和 maymay靚的教導. 我想試下整個朱力蛋糕 (蛋糕底, 凍餅面), 朱力片片做裝飾呀~
回復

maymay靚 發表於 2009-2-25 14:46:27 |顯示全部樓層
你上次話做海棉蛋榚 ??? 我等緊食ga.......
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-25 15:08:52 |顯示全部樓層
你上次話做海棉蛋榚 ??? 我等緊食ga.......
maymay靚 發表於 2009-2-25 14:46

最近要準備考試, 成日掛住讀書, 都無時間試做...
我都想搵番日, 大家約出來整番個賞花 + 大食會架.
回復

惡姨 發表於 2009-2-25 15:16:18 |顯示全部樓層
最近要準備考試, 成日掛住讀書, 都無時間試做...
我都想搵番日, 大家約出來整番個賞花 + 大食會架.
jellyfishy 發表於 2009-2-25 15:08

好呀, 好呀, 八炸大大, 考試要緊呀.....賞花大食會就等你考試成功後嘅慶功宴啦
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-25 15:18:51 |顯示全部樓層
地點是個大問題, 我諗緊, 唔知邊個花友肯借用佢個屋企, 跟住我地可以放晒d野食係佢度, 然後睇下佢d 花, 我地又可以分享下花仔, 跟住又有得食..... (幻想都好happy喇~)
回復

keung 發表於 2009-2-25 18:26:58 |顯示全部樓層
好似好容易整
回復