T. bulbosa 也開花了! (20090619 updated)

作者: helenmok 发表于 2009-2-23 22:45:57
3210 7

等了差不多2個月, T. bulbosa 開花了...

第一次種到開花, 所以特意用照片紀錄下來~

20090112 花苞剛轉紅~

20090208 連葉子也轉紅了~

20090213 紅到發紫呀~

20090219 花兒冒出來了~

20090223 見到第一朵花, 好開心呀!
seed 發表於 2009-2-25 23:11:54 |顯示全部樓層
恭喜恭喜, 紫色小花好可愛, 成條葉子都變紅了
helenmok 發表於 2009-2-26 17:08:48 |顯示全部樓層
2# seed

是啊, 可惜花開得太短暫, 只有2-3日...

其實第1朵花已經凋謝了, 期待第2朵開花呢~

咁究竟呢隻花有無香味o架呢? 因為我好似聞唔到香味啊...
helenmok 發表於 2009-2-27 23:07:50 |顯示全部樓層
第二朵花今早開了...

葉子開完花是否會變回綠色呢?
helenmok 發表於 2009-4-14 18:12:15 |顯示全部樓層
個半月後, 佢個bb 出現了, 好開心呀!

IMG_2966.JPG IMG_2967.JPG

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2009-4-16 21:15:36 |顯示全部樓層
生仔啦! 小心啲,唔好整甩佢個仔。
helenmok 發表於 2009-4-16 22:48:21 |顯示全部樓層
生仔啦! 小心啲,唔好整甩佢個仔。
八王爺 發表於 2009-4-16 21:15

知道, 王爺, 我好期待呀, 我會好小心o架啦~
helenmok 發表於 2009-6-19 13:39:34 |顯示全部樓層
又再update 一下先~

經過咗2個月, T. bulbosa 嘅小b大咗好多呀! add4icon

20090619 bulbosa.JPG