micro AV

作者: webalex 發表于 2009-2-21 00:40:33
3047 33
請問各路高人,有無人種緊微型AV,(全株直徑小于2吋).
在外國網站見過,但不見香港有售.
Connie 發表於 2009-2-21 11:58:24 |顯示全部樓層
我有 全株3"的c25, c系列都是迷你 , 我記得 c6是較小
回復

比得大帝 發表於 2009-2-21 12:05:51 |顯示全部樓層
我見kenny以前有盆小於一吋直徑的, 唔知叫乜嘢名, 不過好貴, 冇買到
回復

webalex 發表於 2009-2-21 12:27:21 |顯示全部樓層
就係太貴,所以希望集合多些同好,交換品種以減少負擔.如果從外國買要$8US左右,重未計海外郵資和申請入口証明!
回復

keung 發表於 2009-2-21 12:33:27 |顯示全部樓層
咩品種
回復

webalex 發表於 2009-2-21 15:36:42 |顯示全部樓層
這是我家中最接近 MICRO AV 的品種,最左邊的是TWILKLE BLUE,住2吋盤都有好多空位,但我仍想找些更微型的品種!
回復

orchids 發表於 2009-2-21 20:24:50 |顯示全部樓層
2# Connie

好似唔係c係就是迷你,c50,c70都唔係迷你.
我自己種得少,我覺得 peppermint girl, rob's lucky 乜乜都幾細棵.
回復

Connie 發表於 2009-2-21 21:17:31 |顯示全部樓層
peppermint girl = A41 , 我有 , 但葉片有 1" , C 系只是大多是迷你 . 可依此找
回復

heiheimama 發表於 2009-2-21 22:19:43 |顯示全部樓層
我的小月長石種在2安杯, 都keep到植株在2吋以下. 其實好多迷你種都可以人工迫佢不要長大而開花.
回復

webalex 發表於 2009-2-22 01:20:34 |顯示全部樓層
我也曾試過用迷你種迫在一安士杯內種,但葉片仍是很大,以下是我在雞蛋殼種的 AV
下星期給大家看我在office 的mini AV.
回復

比得大帝 發表於 2009-2-22 16:53:27 |顯示全部樓層
就係太貴,所以希望集合多些同好,交換品種以減少負擔.如果從外國買要$8US左右,重未計海外郵資和申請入口証明!
webalex 發表於 2009-2-21 12:27

USD8, 算好平嫁嘞
一般十字花都要usd15以上, 非十字都要usd5-8
如果訂20株左右, 郵費約 usd5一株
入口証不用錢的
回復

Connie 發表於 2009-2-22 19:51:53 |顯示全部樓層
#10 Happy Teen 不知算不算, 剛修葉有否興趣, 可pm給我郵寄給你
回復

webalex 發表於 2009-2-22 22:00:53 |顯示全部樓層
12# Connie

happy teen 的葉班很美,謝謝妳的分享!
回復

比得大帝 發表於 2009-2-23 10:45:35 |顯示全部樓層
#10 Happy Teen 不知算不算, 剛修葉有否興趣, 可pm給我郵寄給你
Connie 發表於 2009-2-22 19:51

Happy Teen 唔算micro av.  應該是迷你.  葉小, 葉柄長, 多葉.  可以種到好大株.
回復

webalex 發表於 2009-2-23 10:51:59 |顯示全部樓層
同事送的MINI,不知名,但可以種到2吋左右,不知各位可知她的芳名?
回復

gmfw 發表於 2009-2-23 11:01:43 |顯示全部樓層
嘩! 用咁細個盆種, 好得意

有D似係 Rob's Twinkle Pink
回復

Connie 發表於 2009-2-23 13:13:03 |顯示全部樓層
我種了 2 年 , 葉面只有 3"
今早 23/2 已寄出 , 另加 A41 PEPPERMINT GIRL (少女葉) 及 C 25 (斑葉) , 請笑納!
因第一次寄葉片 , 如有問題 , 請再通知!(已塗 HI-FRESH)
回復

orchids 發表於 2009-2-23 17:53:35 |顯示全部樓層
17# Connie

我見過綠X藝的HAPPY TEEN種到有半迷你咁大,好似哩隻係大得好慢,所以綠X藝買得好貴.
PEPPERMINT GIRL應該係幾細隻,不過我見過發叔有D種到半迷你咁大,我自己果棵都種到大碼至加大碼,你棵成吋咁大片葉,可能係雙加大碼.
回復

Connie 發表於 2009-2-23 19:26:12 |顯示全部樓層
#18 葉片是否計寬度 , 不是長度 , 我用長度計
回復

webalex 發表於 2009-2-23 19:33:40 |顯示全部樓層
相信 Connie 係指全株直徑而言,提起HAPPY TEEN, 唔知大家有無種teen thunder?,佢隻色好靚.
回復

12下一頁