Kohleria Carl 開花啦!

作者: cherrylwy 发表于 2009-2-21 00:17:13
3378 34

由 purple 分享的 K. Carl 側芽, 2月14日回到家中立刻插珠石︰
SDC11144 (Small).JPG
SDC11145 (Small).JPG

不敢怠慢,比間獨立屋佢︰
SDC11154 (Small).JPG

1星期後,仲未有根。
SDC11153 (Small).JPG
lammanfung 發表於 2009-2-21 01:19:31 |顯示全部樓層
不用這麼濕的。放在溫室是對的,最好是在溫室中噴點水,增加濕度(但不是要滴出水來),並且放在很光亮的地方,但不要給太陽直射。
lammanfung 發表於 2009-2-21 01:21:45 |顯示全部樓層
不一定要只用珠石才容易出根,最重要是濕度,其次是光照。
cherrylwy 發表於 2009-2-21 01:24:32 |顯示全部樓層
我已經把它放在窗台邊,就像我頭像的位置,不會太陽直射的。
其實直接入泥會唔會好d呢?
cherrylwy 發表於 2009-2-21 01:26:13 |顯示全部樓層
不一定要只用珠石才容易出根,最重要是濕度,其次是光照。
lammanfung 發表於 2009-2-21 01:21

係啦﹗我就係想問其實直接入泥會唔會好d呢?
celiaw 發表於 2009-2-21 11:16:42 |顯示全部樓層
我的都是直接入泥
Purple 發表於 2009-2-21 11:36:54 |顯示全部樓層
林老師說得對,而且一星期未出根唔出奇,比啲耐性,我上月插了一隻比這個還小的 Carl 側芽都順利出到根,你不用担心啦!
cherrylwy 發表於 2009-2-21 13:52:05 |顯示全部樓層
林老師說得對,而且一星期未出根唔出奇,比啲耐性,我上月插了一隻比這個還小的 Carl 側芽都順利出到根,你不用担心啦!
Purple 發表於 2009-2-21 11:36

咁請問你係咪就咁插水定係插泥?
cherrylwy 發表於 2009-2-21 13:56:57 |顯示全部樓層
其實我都知道出根未必有咁快,不過我驚用錯方法啫..
tsoiyiu1009 發表於 2009-2-21 14:31:26 |顯示全部樓層
我覺得插泥效果都幾好咖~
我上次從大旦手中買左幾棵花貓,全部係1月18日一開二泥插,
今日都有花睇~add6icon
學大旦話齋,關鍵係日照濕度~
Purple 發表於 2009-2-21 22:37:09 |顯示全部樓層
8# cherrylwy

我那次是用珠石,有時也會用混合植料的。
cherrylwy 發表於 2009-3-2 23:53:13 |顯示全部樓層
23/2 把側芽 cut 出來入泥入温室︰
SDC11179 (Small).JPG

26/2 就出根啦﹗
SDC11181 (Small).JPG

另外片母葉都插左泥入温室,希望快d可以分享啦﹗
我仲用左其他花貓作實驗,個人覺得插泥真係快出根過淨插珠石
fatcarol 發表於 2009-3-3 00:43:41 |顯示全部樓層
花貓好靚,但我唔識種,你們多點介紹好嗎?
Purple 發表於 2009-3-3 11:49:38 |顯示全部樓層
12# cherrylwy

進展唔錯喎,相信以後會更順利~
cherrylwy 發表於 2009-3-18 19:48:26 |顯示全部樓層
3月份報告
生多左葉:
SDC11382 (Small).JPG
神奇﹗好像有花冧︰
SDC11381 (Small).JPG
SDC11383 (Small).JPG
Purple 發表於 2009-3-18 22:04:19 |顯示全部樓層
真係花冧喎,恭喜恭喜!
cherrylwy 發表於 2009-3-19 00:47:11 |顯示全部樓層
都係你送的側芽健康啫﹗多謝﹗
不過咁快有花反而令我擔心,佢仲咁細個,d根又未係好多,我驚佢頂唔順炸﹗
Purple 發表於 2009-3-19 09:41:01 |顯示全部樓層
順其自然啦,就算今次花冧冇咗,你棵植株夠强壯,第日自然會有花看。
cherrylwy 發表於 2009-3-24 00:44:34 |顯示全部樓層
今天:
SDC11444 (Small).JPG
SDC11445 (Small).JPG
cherrylwy 發表於 2009-4-6 09:16:42 |顯示全部樓層

4月份報告

又大左啦﹗
SDC11508 (Small).JPG

想問下點解塊母葉d根會生到咁?
SDC11511 (Small).JPG
SDC11512 (Small).JPG
12下一頁