花菲花花園迷岩篇(交功課, maywong918請進)

作者: farfeifar 發表于 2009-2-20 14:08:37
2439 30

maywong918分享的迷岩, 大o左d喇~
要幾大先有花呢?
我用緊1"口闊的試飲杯種緊...
cherrylwy 發表於 2009-2-20 18:34:20 |顯示全部樓層
好翠綠喎﹗
回復

maywong918 發表於 2009-2-20 19:55:23 |顯示全部樓層
一安杯?都ok呀~等再大D先換盆喇~ (聽D前輩講,盆大D,球球會大D,開花會勁D~不過變左要耐D先有花賞................ )
回復

農夫 發表於 2009-2-20 20:21:25 |顯示全部樓層
花花,
原來你有種苦苣苔.你要唔要迷岩?
我有D可以分享比你播.
不過時間太急,聽日拎唔到比你
回復

farfeifar 發表於 2009-2-23 18:32:15 |顯示全部樓層
4# 農夫
呵呵, 其實我完全唔知自己種緊咩,
因為maywong比我個陣我轉o左一次盆,
又唔記得貼返d名, 所以只有種得成先可以問人係咩了~
sandylam又比o左3盆苗苗我呢~是迷岩掛~~~
p.s. d石生晒青台好衰相, 點搞??
回復

maywong918 發表於 2009-2-24 11:35:28 |顯示全部樓層
4# 農夫
p.s. d石生晒青台好衰相, 點搞?? ...
farfeifar 發表於 2009-2-23 18:32

我俾你既有隻係發叔3號,另外好似有隻係Sinn. 'CheryI M' ,其它唔記得喇~
用珠石好似無生得甘勁,有青苔既咪挑走佢,再加新既~(個人做法~)
回復

keung 發表於 2009-2-24 14:51:31 |顯示全部樓層
我俾你既有隻係發叔3號,另外好似有隻係Sinn. 'CheryI M' ,其它唔記得喇~
用珠石好似無生得甘勁,有青苔既咪挑走佢,再加新既~(個人做法~)  ...
maywong918 發表於 2009-2-24 11:35

係唔係發叔有迷岩賣呀係我入出買
回復

vicky 發表於 2009-2-24 15:02:16 |顯示全部樓層
叶子好翠绿呀
回復

march 發表於 2009-2-24 15:04:41 |顯示全部樓層
4# 農夫
p.s. d石生晒青台好衰相, 點搞?? ...
farfeifar 發表於 2009-2-23 18:32

你種花的環境好別緻啊!白色條子底板是什麼來的?
回復

march 發表於 2009-2-24 15:05:52 |顯示全部樓層
花花,
原來你有種苦苣苔.你要唔要迷岩?
我有D可以分享比你播.
不過時間太急,聽日拎唔到比你
農夫 發表於 2009-2-20 20:21

農夫,我想要迷岩得唔得呀 。。。。。
回復

maywong918 發表於 2009-2-24 15:14:45 |顯示全部樓層
係唔係發叔有迷岩賣呀係我入出買
keung 發表於 2009-2-24 14:51

發叔迷岩係唔會賣架
回復

march 發表於 2009-2-24 15:27:18 |顯示全部樓層
發叔迷岩係唔會賣架~
maywong918 發表於 2009-2-24 15:14

但點解有發叔迷岩的盆栽?我都收過一柱小苗。。。。。
另我見繽繽有迷岩賣呀 ~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 15:42:13 |顯示全部樓層
你種花的環境好別緻啊!白色條子底板是什麼來的?
march 發表於 2009-2-24 15:04

hehe...
其實我只係係窗花同玻璃中間條la種咋...
底個塊野係密實盒下面個塊格水層,
見冇咩用咪用來做底板law
呵呵~
回復

maywong918 發表於 2009-2-24 15:51:55 |顯示全部樓層
但點解有發叔迷岩的盆栽?我都收過一柱小苗。。。。。
另我見繽繽有迷岩賣呀 ~
march 發表於 2009-2-24 15:27

呢個係...................祕密~ 發叔果D好似全部都係美國貨來~你既係豆豆俾既?
繽繽一般得︰Sinn. 'Super Orange',Sinn. 'Beauty',同魚骨,好少有特別品種~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 16:43:16 |顯示全部樓層
下次去發叔度記得叫埋我呀, 我住得超近呢~
回復

march 發表於 2009-2-24 22:30:42 |顯示全部樓層
呢個係...................祕密~ 發叔果D好似全部都係美國貨來~你既係豆豆俾既?
繽繽一般得︰Sinn. 'Super Orange',Sinn. 'Beauty',同魚骨,好少有特別品種~ ...
maywong918 發表於 2009-2-24 15:51

add1icon 祕密...........
不過唔緊要啦,我還是新手,慢慢培植下先,還是不要太快中毒 : )
是 chairwan 分享給我的小苗,希望下次都可得到豆豆的仔女啦 ~~
回復

maywong918 發表於 2009-2-25 10:15:07 |顯示全部樓層
不過唔緊要啦,我還是新手,慢慢培植下先,還是不要太快中毒 : )
是 chairwan 分享給我的小苗,希望下次都可得到豆豆的仔女啦 ~~ ...
march 發表於 2009-2-24 22:30

據我所知發叔迷岩九成都係美女豆豆分出來既,你既好大機會都係喇~
另我有D迷岩種子,你要唔要?要就PM我拿地址喇~
回復

maywong918 發表於 2009-2-25 10:16:35 |顯示全部樓層
下次去發叔度記得叫埋我呀, 我住得超近呢~
farfeifar 發表於 2009-2-24 16:43

呵 呵~但如果我去都係平日日頭去,你....................時間上得咩?
回復

豆豆 發表於 2009-2-25 10:31:12 |顯示全部樓層
是 chairwan 分享給我的小苗,希望下次都可得到豆豆的仔女啦 ~~ ...
march 發表於 24/2/2009 10:30 PM

就俾你愿望成真啦(難得有人喜歡我仔女) ~~~我可以俾迷岩你~~交收方面Pm我啦.
回復

maywong918 發表於 2009-2-25 10:32:57 |顯示全部樓層
就俾你愿望成真啦(難得有人喜歡我仔女) ~~~我可以俾迷岩你~~交收方面Pm我啦.
豆豆 發表於 2009-2-25 10:31

豆豆姐好野~
回復

12下一頁