兩個問題

作者: cotychan 发表于 2009-2-18 17:07:53
1697 14
新出既葉啲葉柄好似好短,係未仲係太光?已經係用牆嚟反光,無直曬.
中間嗰啲係未可以收落嚟種?
kong 發表於 2009-2-18 20:07:13 |顯示全部樓層
1# cotychan

圖一av 個樣似中蟎. 有放大鏡可以小心睇下小葉底及面.
Purple 發表於 2009-2-18 20:46:55 |顯示全部樓層
圖二那是鱗莖,可以攞出黎種,埋入泥裡面等出小苗。
sammy 發表於 2009-2-18 21:48:22 |顯示全部樓層
會唔會有側芽搶晒養份發育不良呢
cotychan 發表於 2009-2-18 21:53:04 |顯示全部樓層
會唔會有側芽搶晒養份發育不良呢
sammy 發表於 2009-2-18 21:48

我唔識睇,我之前問過ANDY,佢話如果真係中招,其他一齊既一定無一辛免.我其他既就全部都無咁既情況,我之前就係因為驚弓之鳥,以為我兩盆AV中招,俾我CUT晒啲葉落嚟留後.我唔想整死佢呀.點算好?
sammy 發表於 2009-2-18 22:08:58 |顯示全部樓層
我唔識睇,我之前問過ANDY,佢話如果真係中招,其他一齊既一定無一辛免.我其他既就全部都無咁既情況,我之前就係因為驚弓之鳥,以為我兩盆AV中招,俾我CUT晒啲葉落嚟留後.我唔想整死佢呀.點算好? ...
cotychan 發表於 2009-2-18 21:53

雖然我未中過蟎, 不過我睇過中招的相後都覺得唔多似囉, 如果係, 唔只柄短, D葉都會畸形, 大唔到, 多毛, 葉色唔多健康, 中心和外圍有"斷層"
花花公子 發表於 2009-2-18 22:21:57 |顯示全部樓層
很可能是中了仙客來蟎,仙客來蟎主要侵襲生長在中央的嫩葉。
cotychan 發表於 2009-2-18 22:41:41 |顯示全部樓層
雖然我未中過蟎, 不過我睇過中招的相後都覺得唔多似囉, 如果係, 唔只柄短, D葉都會畸形, 大唔到, 多毛, 葉色唔多健康, 中心和外圍有"斷層"
sammy 發表於 2009-2-18 22:08

多謝你既見解,我諗而家我先隔離佢,我睇中LEO度一棵AV.去買咗佢(雖然已經覺得好多盆,唔係好想再買),順便叫佢幫我睇睇.
sammy 發表於 2009-2-18 22:51:25 |顯示全部樓層
高手都覺得中左招, 都係寧可信其有好D!
EMIRU 發表於 2009-2-18 23:53:41 |顯示全部樓層
如果客廳度d植物中左蟎  會唔會傳染埋比房入面果d(房入面果d有濕度+有風扇吹風 環境通風)?
cotychan 發表於 2009-2-19 17:28:59 |顯示全部樓層
圖二那是鱗莖,可以攞出黎種,埋入泥裡面等出小苗。
Purple 發表於 2009-2-18 20:46

咁啲鱗莖駛唔駛好大粒先摘得o架?
Purple 發表於 2009-2-20 11:55:03 |顯示全部樓層
11# cotychan

大粒D自然會強壯D易出苗又壯D啦!葉底下嗰粒都夠大,如果係我會摘出來架喇。
cotychan 發表於 2009-2-20 16:55:54 |顯示全部樓層
11# cotychan

大粒D自然會強壯D易出苗又壯D啦!葉底下嗰粒都夠大,如果係我會摘出來架喇。
Purple 發表於 2009-2-20 11:55

如果唔係即刻種,咁要點保存呢?同埋唔摘佢,佢會唔會謝或者自己甩?
kobyip 發表於 2009-2-20 17:13:18 |顯示全部樓層
又真係好似怪怪地喎add8iconadd8icon
cotychan 發表於 2009-2-20 17:26:01 |顯示全部樓層
又真係好似怪怪地喎add8iconadd8icon
kobyip 發表於 2009-2-20 17:13

我摘晒中間唔大嗰啲葉,我都估到有問題,成個月中間啲葉都唔大,但又有新葉出喎,又都係唔識大,結果中間有成六七葉唔識大既葉,但其他種埋一齊既又無嘢喎!仲生新葉同正常生長,之前聽ANDY講,如果當你可以發現其中一棵中招,其他既就已經一定中咗,唔會只中一棵,即係話,蟎傳播得好快,一中就基本全部有,所以我先唔認為佢係(因為我發現係咁既情況,已經差唔多有成個月)