隨意游、、、玫瑰之旅

作者: 花草之家 發表于 2009-2-17 16:57:39
1392 15
上網時無意之中看見一個廣告,宝趣玫瑰世界,横掂都諗住去玩幾日,咁就起程去廣州,再轉車到從化賞玫瑰。
09花 112.jpg 09花 111.jpg 09花 077.jpg 09花 078.jpg 09花 010.jpg 09花 011.jpg 09花 027.jpg 09花 030.jpg 09花 045.jpg 09花 050.jpg 09花 052.jpg
花草之家 發表於 2009-2-17 17:04:44 |顯示全部樓層
1# 花草之家
紫皇后
09花 058.jpg 09花 060.jpg 09花 062.jpg 09花 067.jpg 09花 069.jpg 09花 070.jpg 09花 075.jpg 09花 076.jpg 09花 083.jpg 09花 082.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-2-17 17:20:48 |顯示全部樓層
2# 花草之家
好大棵黑玫瑰。
09花 092.jpg 09花 097.jpg
09花 088.jpg 09花 087.jpg
09花 022.jpg
可惜籐月未長滿長廊。
09花 024.jpg 09花 036.jpg
兩傍都是籐月長廊,幻想下開滿籐月的時候
09花 040.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-2-17 17:29:27 |顯示全部樓層
3# 花草之家 玫瑰田,園內有提供游客自費在田內採摘玫瑰。
09花 017.jpg 09花 028.jpg 09花 032.jpg 09花 042.jpg 09花 054.jpg 09花 065.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-2-17 17:36:04 |顯示全部樓層
4# 花草之家 09花 001.jpg 09花 003.jpg 09花 004.jpg
開得好靚da勒杜鵑
09花 104.jpg
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-17 18:08:12 |顯示全部樓層

紫皇后好靚,我唔捨得屋企D狗狗,
好耐好耐都無去旅行啦add2icon
回復

花草之家 發表於 2009-2-17 18:42:03 |顯示全部樓層
有狗狗真係好困身架!
尼個玫瑰世界好大,值得去架!最好係冬天去。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-17 23:31:51 |顯示全部樓層
紫皇后~~~  

靚到 DUM DUM DUM 幾聲!
回復

比得大帝 發表於 2009-2-18 09:47:11 |顯示全部樓層
甚麼說, 拍不到玫瑰應有的艷麗, 照片有點灰蒙蒙的感覺
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-18 09:52:48 |顯示全部樓層

樓主有提供去程方法, 呢個post似旅遊介紹多些~
可否介紹一下附近還有乜好去處或好吃的東西?
回復

花草之家 發表於 2009-2-18 13:13:42 |顯示全部樓層
甚麼說, 拍不到玫瑰應有的艷麗, 照片有點灰蒙蒙的感覺
Peter 發表於 2009-2-18 09:47

當日有煙霞,同埋部相機質素麻麻,所以就拍成咁。
而家唔係玫瑰盛開ga季節,冬天去就會係花開滿園,一望無際的景色。
回復

raysit 發表於 2009-2-18 13:25:48 |顯示全部樓層
你都係最鍾意玫瑰
回復

花草之家 發表於 2009-2-18 13:29:22 |顯示全部樓層
樓主有提供去程方法, 呢個post似旅遊介紹多些~
可否介紹一下附近還有乜好去處或好吃的東西?
jellyfishy 發表於 2009-2-18 09:52

我係坐火車到廣州站,再步行到對面的流花車站,乘坐大巴到從化車站,票價每位25元,車程约50分鐘,從化車站是终點站,下車後再轉乘6号公車,票價每位2元,终點站就是宝趣玫瑰世界。
我是當晚返回廣州,在上、下九路的廣州酒家吃晚飯,我每次去廣州時,必到下九路吃東西。
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-18 14:03:34 |顯示全部樓層
我係坐火車到廣州站,再步行到對面的流花車站,乘坐大巴到從化車站,票價每位25元,車程约50分鐘,從化車站是终點站,下車後再轉乘6号公車,票價每位2元,终點站就是宝趣玫瑰世界。
我是當晚返回廣州,在上、下九路 ...
花草之家 發表於 2009-2-18 13:29

好詳細的介紹啊~ 謝謝推介啊~
上下九路, 都有幾年無去過喇. 我喜歡吃廣州酒家的點心.
回復

八王爺 發表於 2009-2-18 14:26:51 |顯示全部樓層
看圖好了。
去過幾個玫瑰園,都是差不多。
就算開滿花,都荊棘處處。
回復

花草之家 發表於 2009-2-18 15:39:15 |顯示全部樓層
看圖好了。
去過幾個玫瑰園,都是差不多。
就算開滿花,都荊棘處處。
八王爺 發表於 2009-2-18 14:26

咁睇花o個陣唔入花叢咪安全囉
回復