大埔滘影行樂~

作者: jellyfishy 發表于 2009-2-15 23:18:52
9053 140

今日個天好灰好大霧,影出來的相有另一番感覺~
近來有哥哥,四少和kuno教路,水母開始大約知少少部機點用,今次大部份的相沒有點執過,除了執下contrast或光暗(今日真是太陰天),有些甚至直接downsize就算.
唔該各為大哥大姐俾d議建,等下次水母可以影得好d啦~ 唔該晒啊~

part 1
灰感
grey waterdroplets07.JPG
grey waterdroplets01.JPG
grey waterdroplets02.JPG
grey waterdroplets03.JPG
grey waterdroplets04.JPG
grey waterdroplets05.JPG
grey waterdroplets06.JPG
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-15 23:27:32 |顯示全部樓層
我好鐘意第二張水點!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 23:28:54 |顯示全部樓層
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 23:31:52 |顯示全部樓層
水點 
(真是天公造美,不是人工製造的水點啊~)

grey waterdroplets08.JPG
grey waterdroplets09.JPG
grey waterdroplets10.JPG
grey waterdroplets11.JPG
grey waterdroplets12.JPG
grey waterdroplets13.JPG
grey waterdroplets14.JPG
grey waterdroplets15.JPG
grey waterdroplets16.JPG
回復

cross 發表於 2009-2-15 23:38:38 |顯示全部樓層

好加怪.呢張相一望落去好似有種共嗚定係唔知咩感覺
總之就係「你了解我」的感覺啦
回復

KUNO 發表於 2009-2-15 23:39:14 |顯示全部樓層
kim:
要再留意一下紅色的細節部份,而手震情況尚待改善喔!
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 23:39:57 |顯示全部樓層

含包待放的過爬?
還是...
含羞答答的過爬?
唔通係..
一樹李花的過爬?
回復

maymay靚 發表於 2009-2-15 23:41:42 |顯示全部樓層
jellyfishy: 影得好靚呀, 公司D同事都係玩相機ga..成日四圍去影相..
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 23:43:39 |顯示全部樓層
kim:
要再留意一下紅色的細節部份,而手震情況尚待改善喔!
KUNO 發表於 2009-2-15 23:39

絶大部份的ISO已經推到800,快門最少100,唉~ 有搵個靠山先掂~
唔通真係要買個靠山?!
無其他 solution?
回復

cross 發表於 2009-2-15 23:43:54 |顯示全部樓層
含包待放的過爬?
還是...
含羞答答的過爬?
唔通係..
一樹李花的過爬?
jellyfishy 發表於 2009-2-15 23:39

收了皮的..
我見佢dup頭咋喎
回復

vivi 發表於 2009-2-16 00:00:36 |顯示全部樓層
唉, 幾時至有機會跟你地學野呢
回復

KUNO 發表於 2009-2-16 00:03:31 |顯示全部樓層
唉, 幾時至有機會跟你地學野呢http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif
vivi 發表於 16/2/2009 00:00

有呀!3月1號馬鞍山!
回復

Joyce 發表於 2009-2-16 00:05:37 |顯示全部樓層

回復

四少 發表於 2009-2-16 00:09:08 |顯示全部樓層
今次都好好喎 ...
其他, 有時又未必要有色, 睇情況去試多 d 唔同技巧
如第一張紫邊好勁, 改為 "剪影" 都會唔錯, (ps +- EV 會影響細節)
第二張可否改為黑白再貼上來比較下, 或會有驚喜
第四張 好正 ( 漆樹 果張都係)
第七張 可多補張同構圖但以 蛛網 為主體, 減 EV 突出佢, 比較下點影會好睇 d (數碼的優點, 可多試幾張)
另外 "水珠" , 有 師兄 教我試下細光圈, 粒豬會靘好多 ...

plant05 over 左, 不過 over 唔係問題, 如 漆樹, 但要留意係自己要知想點, 係刻意還是撞彩, 若是想影 over 的效果, 要留意 主體 / 細節   

大細大紫, 呢 d 影的模式最好唔好用 "豔麗模式", 唔係好易一 pat ... 可以選用 "淡色" d 的模式去影 ...

"ISO已經推到800" 有棵粒唔一定唔係好相, 要睇構圖, 有的照片就刻意出棵粒去表達意竟, 又另一番風味, 影相要視乎環境去改變構圖 (ps 我睇過有 d 大師講過, 正午陽光直射影出來照片比較硬, 所以果段時間佢會影黑白)

有部份構圖懶左 d 一般呢 d 我影左都唔會貼出黎

試多 d, 找尋自己的愛好風格 ... 就我之前 "重.濛" 就是用了冷色調, 不過有師兄喜歡暖色調.

我只係分享我的攝影經歷給你分享, 不一定是對的.
回復

四少 發表於 2009-2-16 00:13:16 |顯示全部樓層
我 d 相都好爛 ...
懶攪, 咩都無攪過全直出 ...

出幾張先

記錄相

叉尾太陽鳥 公 / 母

燕鳳蝶
回復

KUNO 發表於 2009-2-16 00:13:21 |顯示全部樓層
迷霧!

回復

avery 發表於 2009-2-16 00:17:25 |顯示全部樓層
正正正 ~~~
回復

vivi 發表於 2009-2-16 00:18:04 |顯示全部樓層
有呀!3月1號馬鞍山!
KUNO 發表於 2009-2-16 00:03

KUNO大哥咪玩啦
我驚我未行夠1/3你要幫我CALL直昇機呀
果日我想去影狗狗喎
回復

走得慢 發表於 2009-2-16 00:20:29 |顯示全部樓層

這張意境很好。
回復

走得慢 發表於 2009-2-16 00:22:17 |顯示全部樓層

這張相內的水珠變成了水晶咁靚。
回復