Pennyrolay一問

作者: harryfung0000 發表于 2007-10-16 19:39:32
3171 7
邊個知邊到有Pennyrolay賣?
EddieOR 發表於 2007-10-16 20:35:28 |顯示全部樓層
咩野係 Pennyrolay ?
回復

harryfung0000 發表於 2007-10-16 21:33:15 |顯示全部樓層
香草一種,可以泡茶,中文譯音為皇家便士
哪裡有Pennyrolay賣?
我急需要,因為要趕忙在下星期一開始種植
然後準時收成,用作義賣

回復

EddieOR 發表於 2007-10-16 22:11:57 |顯示全部樓層
原來係咁,因為我上網睇都搵唔到佢既中文名
你可以上去睇睇 http://www.yates.com.au/ ,我唔知有冇
回復

hellohello 發表於 2007-10-17 09:52:50 |顯示全部樓層
Hello!
皇家辨士又名〝普列薄荷〞,我估計佢有唔同種類,你可以試吓用〝普列薄荷〞出去花墟或類似園墟問一問

我見陶寶網有得買〝普列薄荷〞種子。Hope can help u la.

普列薄荷 (皇家辨士)            

英文名
(English name)         Pennyroyal
科別
(Family name)         唇形科(Lamiaceae)(Labiatae)
學名
Scientific name         Mentha pulegium
原產地
(Area of Origin)         西亞 , 歐洲(Europe)
陽光照射         喜歡充足陽光,即使是夏日艷陽照射,也無害。
需水量         在生長期間保持微濕,可以等種植材料稍微的乾燥再澆水。
耐寒度         耐寒性中等程度,喜好溫度5℃-10℃之間。
葉水         可直接澆水
回復

harryfung0000 發表於 2007-10-17 20:02:01 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2007-10-17 09:52 發表
Hello!
皇家辨士又名〝普列薄荷〞,我估計佢有唔同種類,你可以試吓用〝普列薄荷〞出去花墟或類似園墟問一問

我見陶寶網有得買〝普列薄荷〞種子。Hope can help u la.

普列薄荷 (皇家辨士)            

英文名
(English n ...

奇怪......書本話佢喜歡半日照,而且只忌10度以下...
Anyway,
多謝!
回復

hellohello 發表於 2007-10-18 12:00:08 |顯示全部樓層
我都係網上學!

但記得7月種一種薄荷,起初生長較慢(可能剛分株、用水浸出根,然後落田種),到現在已由一小枝變成一盆,我又分株、用水浸出根,打算拿回公司種。

等我問問園友叫咩名,薄荷種類實太多。
回復

Monse 發表於 2007-10-18 13:17:27 |顯示全部樓層
這個綱站好多香草種子出售品質好價錢合理種子量多而且品種超多
http://www.swallowtailgardenseeds.com/annuals/cosmos.html
回復