韭菜大左啦--6/7第二次收割

作者: vicky 發表于 2009-2-13 13:57:49
12591 148
vicky 發表於 2009-2-27 15:44:17 |顯示全部樓層
同场加插熏衣草给我的种子,出芽了,但由于忘记了是什么菜种,等大些才确认
P2270431 (Small).JPG
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-27 15:57:35 |顯示全部樓層
我可以點用d 豆渣呀? 堆肥會唔會堆好耐?
kelvinkou 發表於 2009-2-18 17:07

堆肥好好架,
一至2個月左右就化哂,
我堆肥時都會去豆漿鋪問佢地攞.
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-27 19:09:36 |顯示全部樓層
好似幼蒽咁~ 哈哈~
回復

vicky 發表於 2009-3-1 21:28:18 |顯示全部樓層
我已经加肥了,但还是幼
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-2 01:50:37 |顯示全部樓層
慢慢來~ 會大的~ ^^
回復

vicky 發表於 2009-3-2 09:07:41 |顯示全部樓層
韭菜密D都不怕呀?用不用分盘
回復

mono 發表於 2009-3-2 09:22:32 |顯示全部樓層
我都向星期日落咗種子,希望都好似你個個咁快出芽啦!
回復

mono 發表於 2009-3-2 09:25:11 |顯示全部樓層
11# windy
花園仔老師話只要種子新鮮就很快出芽!即係睇你好唔好彩!
回復

vicky 發表於 2009-3-2 13:14:27 |顯示全部樓層
是吗?我的是朋友帮手买的,一袋袋,我也不知道是否新鲜呀
回復

vicky 發表於 2009-3-10 12:40:31 |顯示全部樓層
加相了,长了一点,但不粗
P3040475 (Small).JPG
回復

mono 發表於 2009-3-10 17:22:06 |顯示全部樓層
浸"花生麩水" 要吽成1,2個月㗎!
這個是 BanbieChan 找到的資料:
http://www.greenrestaurant-hk.org/tc_chi/db/db_practical15.html
花 生 麩 :
花 生 麩 是 花 生 被 搾 取 油 份 之 後 的 渣 滓 , 有 清 晰 的 花 生 味 , 含 豐 富 的 氮 肥 。 ( 花 生 麩 於 飼 料 或 肥 料 商 店 有 售 )

(1) 花 生 麩 粉 :
花 生 麩 粉 是 未 經 分 解 的 肥 料 , 施 於 泥 土 後 才 由 微 生 物 分 解 。 分 解 過 程 中 , 會 搶 氮 和發 熱 , 如 太 接 近 植 物 則 易 燒 傷 , 故 此 應 避 免 在 幼 苗 期 使 用 。 香 港 夏 天 氣 溫 很 高 , 微生 物 分 解 速 度 快 , 過 程 所 產 生 的 熱 量 會 更 多 , 故 應 小 心 使 用 , 亦 可 改 用 黃 豆 麩 。 用量 ︰ 每 10 平 方 公 尺 0.5--2 公 斤 或 施 一 小 撮 於 花 盆 內 。

(2) 花 生 麩 水 :
將 1 份 花 生 麩 粉 放 入 15 份 水 中 , 讓 它 在 缺 氧 環 境 下 分 解 , 2-12 個 月 後 便 可 作 液 肥用 , 時 間 越 長 , 熟 腐 程 度 越 高 , 越 不 易 燒 傷 植 物 , 將 花 生 麩 水 稀 釋 約 七 倍 才 用 , 施用 後 必 須 馬 上 淋 水 。
回復

vicky 發表於 2009-3-10 17:31:02 |顯示全部樓層
谢谢你的资料呢,不过听闻很臭呀~~~~我吽米水都有D顶吾顺~~~
回復

mono 發表於 2009-3-10 17:32:01 |顯示全部樓層
再來:BanbieChan 提示:花生麩一般用嚟做基肥架,追肥多數用豐收一號,或海鳥肥。
回復

vicky 發表於 2009-3-10 21:37:22 |顯示全部樓層
哈哈,好好
回復

vicky 發表於 2009-3-18 11:18:26 |顯示全部樓層
韭菜
名稱 :  韭菜
別稱 :  長生韭、起陽韭、草鐘乳、生長菜
學名 :  Allium tuberosum
分佈 :  原產於亞洲東部和南部。我國廣泛栽培。亞洲其他地區、歐洲和美國也有栽培
分類 :  百合科,蒜屬
型態 :  多年生草本,全草有異臭。鱗莖狹圓錐形。葉基生,扁平,狹線形,長15~30cm,寬1.5~6mm。花莖長30~50cm,頂生傘形花序,具20~40朵花;總苞片膜狀,宿存;花梗長為花被的2~4倍;花被基部稍合生,裂片6,白色,長圓狀披針形,長5~7mm;雄蕊6;子房三棱形。蒴果倒卵形,有三棱。種子6,黑色。
用途 :  韭菜不僅是常用蔬菜,而且具有藥用價值。除了可降低血脂外,溫補肝腎、助陽固精的作用也很突出。
花期 :  花期7~8月,果期8~9月
管理 :  抗寒性及耐熱性強
回復

vicky 發表於 2009-5-7 11:32:58 |顯示全部樓層

P5070143 (Small).JPG 大左啦,好开心呀
回復

亞實 發表於 2009-5-7 11:35:21 |顯示全部樓層
快d剪左佢食, 越剪越粗, 越食越靚
回復

vicky 發表於 2009-5-7 11:36:27 |顯示全部樓層
但未到街市卖既甘大呀,都吃得吗
回復

亞實 發表於 2009-5-7 11:38:20 |顯示全部樓層
但未到街市卖既甘大呀,都吃得吗
vicky 發表於 2009-5-7 11:36

我之前唔知, 一直等等等,
等到佢好老, 都係好細, 收左來食, 不好食,
當剪到第3次時, 佢就好粗, 又生得好快la
回復

vicky 發表於 2009-5-7 11:50:10 |顯示全部樓層
多谢你提醒呀,不过今天我下了肥,是不是还要过10日才可以吃呀?
早知道不下肥呢,我还以为它不够肥,所以成日都好幼
回復