韭菜大左啦--6/7第二次收割

作者: vicky 發表于 2009-2-13 13:57:49
12594 148
vicky 發表於 2009-2-16 09:57:56 |顯示全部樓層
我有中到差不多成粉,我家人话我似一个卖中药的多过似种花的,哈哈
开个洞,是不是都不可以接近根部呀?
回復

vicky 發表於 2009-2-16 09:59:39 |顯示全部樓層
仲有呀,我有好多豆渣,有箱泥入面有好多小蚯蚓,如果我摆豆渣入泥度堆肥,我看网上有讲温度会好高,对蚯蚓有没有影响架?
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-16 17:53:29 |顯示全部樓層
係呀, 唔好近根部, 盆邊咪可以囉!
堆肥對蚯蚓可能會有影響~ 問吓其他人~ push~
回復

vicky 發表於 2009-2-16 17:59:17 |顯示全部樓層
但有些网页话蚯蚓可以加快分解植物的,如果植物堆肥,放两条蚯蚓落去会快好多,我之前一路翻旧土,一路有蚯蚓出来同我打招呼,都几惊喜架~~~~`
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-16 19:51:24 |顯示全部樓層
驚整死佢呀~ 不過唔小心切斷咗佢係就係慘啲, 不過一分為二, 多咗一條! 哈哈~
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-16 19:51:51 |顯示全部樓層
不如俾一條我呀~ 我個堆肥箱好多嘢食ga~ 嘿嘿~
回復

vicky 發表於 2009-2-16 19:57:42 |顯示全部樓層
你自己在家都有整呀?我用个白色的发宝箱放泥,之后上面放枯叶,点知道我翻下的时候,见到好多小小的,差D吓亲我
回復

llaus 發表於 2009-2-16 20:05:58 |顯示全部樓層
驚整死佢呀~ 不過唔小心切斷咗佢係就係慘啲、不過一分為二、多咗一條! 哈哈~
kelvinkou 發表於 2009-2-16 19:51

妳有無聽過這個笑話:
有一日,泥土裏面有兩條蚯蚓正在吹水,
蚯蚓甲對蚯蚓乙誇口段佢昨日幾威,佢可一分為兩都無事
蚯蚓乙即搶著回嘴,我都得啦,我更勁,可以一分為兩無事,再二分為四呀
當然蚯蚓甲唔會收口...............佢地繼續吹,繼續分裂......
結果最後只見到......
兩 PAT 肉醬!!
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-16 20:07:59 |顯示全部樓層
你自己在家都有整呀?我用个白色的发宝箱放泥,之后上面放枯叶,点知道我翻下的时候,见到好多小小的,差D吓亲我
vicky 發表於 2009-2-16 07:57 PM

我同你一樣咋, 用發泡膠箱! 又會自己先出蚯蚓來, 奇怪~
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-16 20:10:24 |顯示全部樓層
妳有無聽過這個笑話:
有一日,泥土裏面有兩條蚯蚓正在吹水,
蚯蚓甲對蚯蚓乙誇口段佢昨日幾威,佢可一分為兩都無事
蚯蚓乙即搶著回嘴,我都得啦,我更勁,可以一分為兩無事,再二分為四呀
當然蚯蚓甲唔會收口.......... ...
llaus 發表於 2009-2-16 08:05 PM

哈哈! 好抵死! 咁你有無聽過呢個:

蚯蚓一家这天很无聊,小蚯蚓想了想,把自己切成两段,打羽毛球去了。
蚯蚓妈妈觉得这方法法不错,就把自己切成四段,打麻将去了。
没过一会,蚯蚓爸爸就把自己切成了肉碎。
蚯蚓妈妈哭着说:"你怎么那么傻,切得那么碎会死的。
"蚯蚓爸爸虚弱地说:"……突然想踢足球……"
回復

vicky 發表於 2009-2-16 20:12:13 |顯示全部樓層
哈哈,好搞笑呀~~~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-16 20:17:02 |顯示全部樓層
笑話又幾搞笑啊!
回復

vicky 發表於 2009-2-17 10:38:49 |顯示全部樓層
不过见到蚯蚓一定要手下留情
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-18 02:58:31 |顯示全部樓層
vicky你d 蚯蚓會唔會越生越多? 我驚佢地驚殖得快, 一掘啲泥就成堆蚯蚓, 好恐怖喎~
咁洗唔洗keep住俾嘢佢地食? 要keep住濕度?
回復

vicky 發表於 2009-2-18 09:55:58 |顯示全部樓層
ha ha ,我吾会整佢,但无特别给什么东西喂佢地,因为我都无当佢地系宠物呀
不过应该繁殖得不快的,我就怕放了豆渣落去,佢地会吃得好多会饱死
回復

vicky 發表於 2009-2-18 09:57:12 |顯示全部樓層
对了,Kelvinkou,你不要豆渣呀,我隔日整豆浆,有好多豆渣呀
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-18 17:07:05 |顯示全部樓層
我可以點用d 豆渣呀? 堆肥會唔會堆好耐?
回復

vicky 發表於 2009-2-18 17:28:29 |顯示全部樓層
我现在在试呀,得闲睇下得未,不过我就知道应该几肥的,
回復

vicky 發表於 2009-2-18 17:37:15 |顯示全部樓層

为左赶雀仔,我昨晚做了筷子花花同风车,比较环保,

筷子花

筷子花
P2180396 (Small).JPG

没有筷子,用益力多饮筒都得

没有筷子,用益力多饮筒都得

风车

风车
P2180408 (Small).JPG
回復

vicky 發表於 2009-2-27 15:41:06 |顯示全部樓層
大左,不过都系觉得好幼
P2270432 (Small).JPG
回復