防蟲銅板 - 有冇人用過?

作者: ChrisTsui 發表于 2009-2-6 00:41:17
2747 6
今日o係吉吉島買o左一包防蟲銅板 ,聲稱可以防蝸牛&鼻涕蟲~
唔知有冇花友用過呢?
想知效果如何~

另外有圓形~

另外有圓形~
fongkk 發表於 2009-2-7 02:43:49 |顯示全部樓層
直接放入泥?
銅離子會從銅板出來,不知道長久是否會做成污染泥土,如果用盆可以試用薄的銅片圍花盆一圈,之前看過吉吉島有賣
或貼在植物的近泥的主幹,應該可以大大減少蝸牛&鼻涕蟲,但不會完全預防

參考http://www.pref.ibaraki.jp/bukyo ... ukyu19/fukyu19f.htm
回復

fianfumy 發表於 2009-2-7 03:03:46 |顯示全部樓層
今日o係吉吉島買o左一包防蟲銅板 ,聲稱可以防蝸牛&鼻涕蟲~
唔知有冇花友用過呢?
想知效果如何~
ChrisTsui 發表於 2009-2-6 00:41

請問你在那間店買到的 ?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-7 10:51:17 |顯示全部樓層
直接放入泥?
銅離子會從銅板出來,不知道長久是否會做成污染泥土,如果用盆可以試用薄的銅片圍花盆一圈,之前看過吉吉島有賣
或貼在植物的近泥的主幹,應該可以大大減少蝸牛&鼻涕蟲,但不會完全預防
參考http://www.pref ...
fongkk 發表於 2009-2-7 02:43

唔該fongkk解答~
我都驚造成泥土污染,所以只係買o左一包,諗住問o下人至決定買唔買多d~
不過我只會用o係種花,唔敢用o係農作物~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-7 10:55:33 |顯示全部樓層
3# fianfumy
fian,
我o係將軍澳10蚊店買o架,放o係園藝用品o個度~
如果你想買,我可以去睇o下仲有冇~
總共有3個size,大圓形1包2個(其實都唔係好大),小圓形1包3個,小方形就1包4個~
回復

hin0213 發表於 2009-4-2 02:15:17 |顯示全部樓層
北角吉吉島都有ar...但唔知近唔近你地.....
我都有望左陣.....但岩岩幫佢地換左盆唔搞咁多野了......
回復

carlo 發表於 2009-4-2 07:25:20 |顯示全部樓層

樂富 $ 10 店都有 , 不過用 BEER , 銅線 ( 電線 CUT 左 D 膠就 OK ) 都得架 !
回復