香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹 (甜食)中式 椰汁芋頭西米露

椰汁芋頭西米露

作者: 亞實 发表于 2009-2-3 23:11:25
6914 9
椰汁芋頭西米露

材料:  芋頭  半個

西米  60g

椰汁  1罐 (小)  165ml

水  4碗 (1L)

冰糖  適量  
烹調步驟:

(1)    煲滾水, 水量是西米的4倍 (最少, 份量外), 水滾下西米煮至再滾, 熄火

(2)    蓋上煲蓋, 焗約10分鐘至西米變透明

(3)    隔去水份, 用開水冲洗至涼透, 瀝乾水份

(4)    芋頭切小粒

(5)    煲滾水, 下芋頭粒隔水大火煮15分鐘

(6)    蓋上煲蓋, 熄火焗15分鐘至腍, 取1/5的芋頭粒壓成蓉

(7)    大火煲滾芋頭, 下冰糖調味

(8)    加入椰汁, 最最最後西米, 滾起即成

(9)   隔一晚, D西米吸左D芋頭及椰汁味會更好味

小貼士:

(1)    由於煮西米和芋頭的時間不一樣, 一定要分開煮, 才可確保芋頭夠腍, 西米又夠煙靱.

(2)    煮西米一定要用焗法, 這樣才可保持煙靱.

(3)    煮芋頭也要用焗, 否則芋頭會煮得爛爛, 不夠火又不會腍.

(4)    不喜歡椰汁的話可用鮮奶或花奶代替.

(5)    雪凍吃味道更佳.

評分

查看全部評分

AHLOI 發表於 2009-2-3 23:24:16 |顯示全部樓層
好想食呀  
jellyfishy 發表於 2009-2-3 23:36:31 |顯示全部樓層
好大煲糖水... 我實食十日都食唔晒~
亞實 發表於 2009-2-3 23:39:47 |顯示全部樓層
好大煲糖水... 我實食十日都食唔晒~
jellyfishy 發表於 2009-2-3 23:36

係R, 我次次整都要周圍請人食!!!
fianfumy 發表於 2009-2-3 23:43:12 |顯示全部樓層
芋頭西米露我都成年幾兩年未整過了 , 我好鬼 "梅" 架 , 我煲最多是腐竹白果洋薏米糖水架咋 !
fianfumy 發表於 2009-2-3 23:43:18 |顯示全部樓層
芋頭西米露我都成年幾兩年未整過了 , 我好鬼 "梅" 架 , 我煲最多是腐竹白果洋薏米糖水架咋 !
亞實 發表於 2009-2-3 23:45:20 |顯示全部樓層
fianfumy 發表於 2009-2-3 23:43

我好鍾意食腐竹白果洋薏米糖水
不過我唔識點處理D白果,
之前買已去彀的白果, 超難食!!!
jellyfishy 發表於 2009-2-3 23:48:05 |顯示全部樓層
sifenamok 發表於 2009-2-3 23:45

唔... 我都超鍾意食~~
AHLOI 發表於 2009-2-4 00:16:07 |顯示全部樓層
唔... 我都超鍾意食~~
jellyfishy 發表於 2009-2-3 23:48

Me tooooo
fianfumy 發表於 2009-2-4 00:20:16 |顯示全部樓層
sifenamok 發表於 2009-2-3 23:45

白果去殼後浸凍水幾分鐘 , 就可以 "拻" 層衣啦  , 好容易 ! 工序比你整的芋頭西米露簡易好多 .