為食貓

作者: claudiatang 發表于 2009-2-3 16:22:28
2001 19
IMG_0509 (Small).JPG IMG_0510 (Small).JPG
隔壁姨姨送了半盒草給柏林小姐。各位看牠的饞相。
jo_jo 發表於 2009-2-3 20:19:21 |顯示全部樓層
佢肯咬都好
回復

AHLOI 發表於 2009-2-3 23:22:38 |顯示全部樓層
少少甜甜哋.....又新鮮喎, 咬佢咬佢......  
回復

andrea6321 發表於 2009-2-4 00:08:14 |顯示全部樓層
柏林小姐肯食草真係乖
我屋企三個大少爺大小姐蘇都唔蘇下...
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 09:21:25 |顯示全部樓層
牠簡直是上癮。什麼綠色的都會咬餐死,不合口味的才罷休。
回復

vivi 發表於 2009-2-4 09:31:53 |顯示全部樓層
牠簡直是上癮。什麼綠色的都會咬餐死,不合口味的才罷休。
claudiatang 發表於 2009-2-4 09:21

所以我都唔敢俾佢地食貓草
我驚佢地食埋我d花花
有一次見到咖啡係度咬我盆文心申出d根呀
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 09:38:41 |顯示全部樓層
6# vivi

因為有貓友教路要食草幫助吐毛。珍寶珠就不屑一顧。柏林小姐簡直是破壞王。牠喜愛的花草我都要吊高。幾盆文心蘭也是給牠咬到的葉都斷哂。
回復

vivi 發表於 2009-2-4 09:58:41 |顯示全部樓層
講起吐毛
我3隻貓, 係細細成日嘔, 其餘2隻好少o架喎
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-4 10:10:51 |顯示全部樓層
咦, 貓草真係得架? 咁係咪要咱家有機種植(不落肥料)的? 我家的貓鬚似乎亦有此需要矣~
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 11:33:55 |顯示全部樓層
種貓草不用施肥的。反正長出來沒幾天就給吃掉了。只是種子都不易發芽。種到無心機。相中那些是原盒種的。但太幼了,吃起來沒勁。柏林小姐兩天就吃光了。
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 11:37:35 |顯示全部樓層
8# vivi

其實我從來沒見過貓咪吐毛。有人話不是吐。是排出。我都摸不著頭腦。
回復

vivi 發表於 2009-2-4 12:10:25 |顯示全部樓層
我只係見過細細嘔先咋
真係d毛黎o架喎
當我俾d吐毛餅餅佢食就會嘔o架啦
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 12:33:50 |顯示全部樓層
我也有給貓咪吃吐毛膏。但從不見牠們吐毛。不知會否吐出來給笨dum dum吃了﹗
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-4 13:01:45 |顯示全部樓層
我家的鬚鬚間歇性的嘔, 有時係貓毛及雜毛雜質(衰女吖~ ) 有時係貓糧色的水/痰, 有時係來雜著貓砂的凝結體 ... 換了貓砂又不習慣四圍"硃硃"... 我都唔知點算好~ 咪試吓貓草得唔得囉
回復

vivi 發表於 2009-2-4 13:06:47 |顯示全部樓層
我家的鬚鬚間歇性的嘔, 有時係貓毛及雜毛雜質(衰女吖~ ) 有時係貓糧色的水/痰, 有時係來雜著貓砂的凝結體 ... 換了貓砂又不習慣四圍"硃硃"... 我都唔知點算好~ 咪試吓貓草得唔得囉 ...
Pinkcat 發表於 2009-2-4 13:01

細細都會嘔貓糧
有時佢食得急得滯, 粒貓糧成粒形狀咁囉
回復

蘑菇 發表於 2009-2-4 13:21:55 |顯示全部樓層
佢真係乖乖呀,我果隻放盆草起前面都唔食,要逐條逐條fing fing吓引佢先肯食,激死 wph20(129).gif
回復

claudiatang 發表於 2009-2-4 14:32:15 |顯示全部樓層
哈,柏林小姐一見貓草就什麼儀態都沒有了,直情是失控。平時都要剪給牠吃的。否則一次過吃光都似。
這次因為太幼和軟軟,才整盆給牠吃個夠。天氣早點回暖就可以種麥草給牠吃。
回復

carlo 發表於 2009-2-5 15:46:18 |顯示全部樓層
我果 D 唔肯食貓草架 !
回復

rebekahtam7 發表於 2009-2-6 18:23:13 |顯示全部樓層
哈...貓若從口吐出毛是挺辛苦的...佢地會想嘔咁跟住..吐出一條..似牙膏既物體...睇見到辛苦...當然最好係..排出體外好D...
回復

claudiatang 發表於 2009-2-7 18:37:09 |顯示全部樓層
19# rebekahtam7

是呀。嘔吐是最辛苦了,每次見狗狗嘔都很辛苦。不明白狗狗很多時都會在早上時間嘔些黃或青色的液體。
回復