返回列表 發新帖

蚜蟲侵襲

作者: 爬牆虎 發表于 2009-1-23 18:25:08
7515 53
爬牆虎 發表於 2009-1-31 08:21:14 |顯示全部樓層
但係我無靚相機呢~影唔到咁清架~
小寶 發表於 2009-1-31 01:27

Right, not every camera got the macro function.  Then, leave this to me for taking portraits for all those bugs!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-1-31 13:00:35 |顯示全部樓層
嘩..........好多
回復

carman_mama 發表於 2009-2-2 13:02:32 |顯示全部樓層

剛剛在網上看到的照片,極恐怖

好嘔心啊.頭皮都發麻.  發表於 2012-4-4 03:28
回復

fianfumy 發表於 2009-2-2 13:29:36 |顯示全部樓層
你支微距鏡好掂喎 ....我都受到蚜蟲大侵襲 , 昨日逐盆攞出來 , 一共殺了3粒鐘 !
回復

爬牆虎 發表於 2009-2-2 22:18:59 |顯示全部樓層
剛剛在網上看到的照片,極恐怖
carman_mama 發表於 2009-2-2 13:02

真係好嘔心,謝分享...
回復

爬牆虎 發表於 2009-2-2 22:21:32 |顯示全部樓層
你支微距鏡好掂喎 ....我都受到蚜蟲大侵襲 , 昨日逐盆攞出來 , 一共殺了3粒鐘 !
fianfumy 發表於 2009-2-2 13:29

你都好好心機,成3個鐘! 我就好懶...
回復

fianfumy 發表於 2009-2-2 22:34:27 |顯示全部樓層
你都好好心機,成3個鐘! 我就好懶...
爬牆虎 發表於 2009-2-2 22:21

因為要整死咗佢哋 , 咁就一了百了 , 之後再去噴D辣椒肥皂水會, 咁就好好多  .
回復

Minijack 發表於 2009-2-3 11:34:29 |顯示全部樓層
好驚嚇! 可惡的蚜蟲!
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-3 21:59:18 |顯示全部樓層
我早排好忙, 加上天氣超寒冷, 病埋, 無咩點理d 蚜蟲~ 唔好話beed 佢地la, 乜都無噴...
呢幾日回暖發現"大獲", 連我好好地嘅莞茜都乃埋嘢, 因為我把有蚜蟲的甜椒放至離其他植物十米左右咁遠, 心諗佢地又唔識飛, 走唔到過去....
點知我發現... 多咗好多黑色嘅蚊滋, 我初初都唔理佢地, 因為我以為佢地係普通蚊滋, 只係嬲住d泥, 唔搞我d植物, 但係我發現佢地有吸葉汁...
記得好耐之前發現蚜蟲由一開始得綠色蚜蟲變到有紅有綠... 我以為係另一個品種嘅蚜蟲, 仲有, 我之前發現白色好似頭皮嘅不知明蟲屍...
而家諗番... 成件事明晒...
我相信 d 蚜蟲係由綠色, 成熟就變紅褐色, 唔係有兩種蚜蟲囉!
而哥d 蟲屍, 其實係佢地蛻變後留低哥層皮, 佢地生咗對翼出嚟飛走晒!!!
唔怪得咁多蚊滋同埋咁遠都中晒蚜蟲啦! 而家真係好多蚜蟲! 今次玩完了!!!
仲有, 佢地多咗對翼, 靈活咗好多, 我拍佢唔死, 仲要喺我beed 佢d 子孫哥時attack我, 嬲住晒, 好煩, 好難搞~
大家小心d, 唔好似我咁, 有蚜蟲唔理佢地, 唔洗幾耐就會蚜蟲population大爆發, 到時一有翼就做咩都無用 T_T"
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-3 22:02:28 |顯示全部樓層

大家見唔見到哥d 白色皮? 剩番層白色嘢ge 呢!!!! 我一直以為係死咗嘅蚜蟲, 乾咗嘅樣子!!!! 頂!!!! 原來俾佢地"進化"咗~ 點算.....
oh my god! 我之前成棵都係, 證明原來佢地生晒翼, 走晒!!! 難怪我其它植物都有!!!

PS, 呢幅相真係好好好好噁心囉, 唔該!
回復

亞實 發表於 2009-2-3 23:37:48 |顯示全部樓層
下,
我形容果D白色野係椰絲,
我呢度都有好多
OH MY GOD
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-3 23:45:08 |顯示全部樓層
如果無睇得咁真,我會殺得爽手d!今日又噴了肥皂水。唉,春夏天這些蟲蟲是不是會更嚴重?
回復

亞實 發表於 2009-2-3 23:47:12 |顯示全部樓層
我發現有訝蟲之後,
我連發夢都夢見D訝蟲!!!
真係好頭痛
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-4 00:46:30 |顯示全部樓層
我發現有訝蟲之後,
我連發夢都夢見D訝蟲!!!
真係好頭痛
sifenamok 發表於 2009-2-3 11:47 PM

係呢! 我一見到呢幅相, 恍然大悟, 唔叫OH MY GOD都唔得... 到呢一刻先realise原來D 白色嘢係代表佢地已經去到識飛嘅地步, 死未~?
回復