香峰草 哪裡有售?

關閉 [複製鏈接]
作者: 檸樂@羊 發表于 2007-10-10 22:59:31
4648 12
買過檸檬香峰草種子,但種極都種唔到,
打算買一棵返嚟,請問邊度有得賣?

去過花墟問咗幾間都話無...
goikoko 發表於 2007-10-10 23:17:23 |顯示全部樓層
我在City Super見過有得買, 但是一套套買(有盆, 泥及種子)
回復

檸樂@羊 發表於 2007-10-12 06:33:36 |顯示全部樓層
尋去過citysuper睇,搵過唔見有…
唔知有無其他地方有?
回復

八王爺 發表於 2007-10-12 11:32:58 |顯示全部樓層
我有种 子! 我幫你播种,发咗芽。  你向我买啦!
回復

檸樂@羊 發表於 2007-10-12 16:03:39 |顯示全部樓層
我都有種子,種過亦發咗芽,仲長高成小苗tim,
但無耐啲苗枯得七七八八,淨返嗰一兩棵就仲係小苗咁嘅樣
種咗成個月,無枯到,亦唔見有長高/長葉,淨係好似原本咁兩片小葉咋...

所以索性出出面買棵返嚟打理咋~
回復

EddieOR 發表於 2007-10-12 19:30:23 |顯示全部樓層
係香
花墟只有繽紛園藝有得出售 <-- 如果冇記錯,因為得佢個隻品牌
英文係 Lemon Balm,我有買過,我好似有種子,如果你要可以 PM 你既地址俾我,我送俾你
( 我唔很定我仲有冇的,上次應該送哂或者差唔多送哂俾某機構既人 )
回復

goikoko 發表於 2007-10-13 07:02:14 |顯示全部樓層
Lemon Balm~~~香峰草
回復

檸樂@羊 發表於 2007-10-13 09:36:20 |顯示全部樓層
首先多謝EddieOR先,不過種子我仲有,暫時應該唔駛住~
只不過係之前落咗好多種子,種到最後淨返一兩株,又唔識大咁,好氣餒jei~

呢幾日會去花墟行多轉~

唔該哂各位~
回復

八王爺 發表於 2007-10-13 23:10:10 |顯示全部樓層
如果 你 的 种 子不長大,原因只有一個。
光線 控制不好。
回復

檸樂@羊 發表於 2007-10-15 16:26:36 |顯示全部樓層
各位,我尋日去過花墟EddieOR兄介紹嗰間舖問過,答案係未有...
唯有遲啲再去睇吓同埋...好好打理手上棵曲先啦

請問點樣先可以將光線控制得好?
已經將佢放過喺窗邊、露台等地方,日照都唔少,
露台有日照但唔猛,窗邊會猛啲...

唔該各位~!
回復

八王爺 發表於 2007-10-16 12:26:13 |顯示全部樓層
基本上要全日照。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-10-16 12:48:11 |顯示全部樓層
王爺,你意思係一般種子播種後、發芽前都需要全日照?
咁發芽之後呢?
我好似睇過話苗仔唔夠大唔可以照太多,我明白有D品種可能需要照多D,有D又唔使、或者唔得!但係多數呢?一般買番o黎o既種子都未必寫得咁清楚,好多時都要衰幾次至學乖,但如果有前人指路,咁就最好啦!
回復

8sister 發表於 2007-10-27 15:40:28 |顯示全部樓層
我2星期前係花墟見過, 間鋪係超群個條街, 我耒唔知個盆係你要既香峰草, 我又係見到人問先知
回復