宜家的選擇

作者: Forumdata 发表于 2018-10-16 21:47:03
3080 15
想不到也有多肉
Aking 發表於 2018-10-16 22:36:02 |顯示全部樓層
上星期我都買咗盆迷你玉露,大大有冇收穫呀
Victor9394 發表於 2018-10-17 00:15:05 |顯示全部樓層
邊間IXXA呀?
Forumdata 發表於 2018-10-17 08:25:16 來自手機 |顯示全部樓層
回樓上, 暫未有地方養多肉,加上就黎冬天,打消了念頭
在銅鑼灣
Aking 發表於 2018-10-17 15:38:34 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2018-10-17 08:25
在銅鑼灣

暫時見到上架的多數是景天科或十二卷屬
的多肉,這些植物很多是冬季型的,夏天
是休眠期,天氣轉涼買就最啱,所以缸記
都冇半價了

行家一出手便知有沒有:o  發表於 2018-10-17 15:49
little_stone 發表於 2018-10-17 17:53:35 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2018-10-17 08:25
在銅鑼灣

好多玉露呀!好似仲平過花墟
冬天先係十二卷、景天嘅旺季,我都準備攞喺屋企避暑嘅玉露出去露養啦
菜妹 發表於 2018-10-31 04:34:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-10-17 17:53
好多玉露呀!好似仲平過花墟
冬天先係十二卷、景天嘅旺季,我都準備攞喺屋企避暑嘅 ...

堅係平過花墟!品種唔少,不定期有新貨,質素仲好好,又可以免費執散落黎既葉。
icesea 發表於 2018-10-31 09:42:56 |顯示全部樓層
日本城都有,不過真假都都放在一起!小一點眼力,就會:

逆天了!我養了半個月的多肉竟然是假的
http://toutiao.huamijie.com/content/view/23670
little_stone 發表於 2018-10-31 21:51:19 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-10-31 04:34
堅係平過花墟!品種唔少,不定期有新貨,質素仲好好,又可以免費執散落黎既葉。 ...

包到咁,都好難執葉

我呢邊冇包到咁,所以比較容易執到。  發表於 2018-11-1 00:56
執葉係尋寶挑戰,順路經過睇下彩數咁。  發表於 2018-11-1 00:55
MSCI 發表於 2018-11-2 10:10:18 |顯示全部樓層
一陣去銅記睇下先
goldking2 發表於 2018-11-10 12:14:32 |顯示全部樓層
铜鑼灣IKEA, 上星期六去都見有好多款肉露,7.9一盆,算係咁
powergun 發表於 2018-11-12 00:40:34 |顯示全部樓層
上星期我都去過
Forumdata 發表於 2019-1-2 20:52:08 來自手機 |顯示全部樓層
不知會否換款?搵日再去看看
菜妹 發表於 2019-1-3 06:05:58 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-1-2 20:52
不知會否換款?搵日再去看看

肯定會,貨品係一期一批,手快有手慢冇。我幫襯左幾年,留意到係虎尾蘭、蘆薈同仙人掌類全年有貨,品種冇乜變化,景天品種變化較大,每批貨都有部份唔同款。
hito 發表於 2019-1-3 14:08:59 |顯示全部樓層

我都有依幾棵呀
想知左二既玉露係咩名堂

大窗玉露?
powergun 發表於 2019-1-3 14:57:10 |顯示全部樓層
hito 發表於 2019-1-3 14:08
我都有依幾棵呀
想知左二既玉露係咩名堂

一般呢d 都無名架, 你錘意叫乜都得, 甚至可能係雜交的品種, 未必係有名堂的